S&P Paneelbouw BV
01:05
22-11-2018

DC Lidl, Oosterhout | Totaalpakket voor een efficiënte energieverdeling

De laagspanningsverdelers in het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Oosterhout zijn in opdracht van Kromwijk Elektro geëngineerd, geleverd en gemonteerd door S&P Paneelbouw BV. 

“Op basis van de uitgangspunten van de elektrotechnische installateur hebben wij de hoofdverdeler en onderverdelers geëngineerd en verschillende aanzichttekeningen gemaakt”, vertelt Goos Beukema, Accountmanager bij S&P Paneelbouw BV. “Na akkoord hebben wij de verdelers verder uitgeëngineerd, de elektrische schema’s gemaakt, alle producten besteld en de verdelers samengebouwd. De hoofdverdeler van bijna 8 meter is in drie delen naar het project vervoerd en in het werk geassembleerd. Voor de oplevering zijn de hoofdverdeler en alle onderverdelers nauwgezet door ons getest, conform de specificaties van fabrikant ABB.”

Hoofdverdeler
“De hoofdverdeler beschikt over twee ingaande voedingen van 2.500 A, waarop de twee transformatoren van Lidl zijn aangesloten”, vertelt Beukema. “Daarnaast is een ingaande voeding van 4.000 A voorzien voor de noodstroomaggregaat, evenals een ingaande voeding van 4.000 A voor een eventuele mobiele NSA. Een centraal deel in de verdeler borgt dat bij onderhoud of uitval van één van de transformatoren de andere transformator de energievoorziening overneemt.” In dit project is gekozen voor een ABB-verdeler in Latin style (Italiaanse uitvoering), vertelt hij. “Om een optimale montage van deze verdeler te borgen, zijn we in het project begeleid door de Italiaanse fabrikant.”

Onderverdelers
Voor de energiedistributie doorheen het pand heeft Kromwijk Elektro zes railkokersystemen van 1.000 en 1.600 A gemonteerd, waarop de onderverdelers zijn aangesloten. De onderverdelers van S&P Paneelbouw BV worden gevoed met vermogens van 125 tot 630 A, afhankelijk van de locatie in het gebouw en de gekoppelde installaties, vertelt Beukema. “De onderverdelers voeden alle denkbare elektrische installaties in het distributiecentrum; van de verlichting en wandcontactdozen tot en met de koelcellen, overheaddeuren en opladers voor de accuwagens.”

De hoofdverdeler is door S&P Paneelbouw BV voorzien van railkoker-aansluitstukken, met een plug-and-play koppeling met de railkokersystemen als resultaat. Daarnaast is de hoofdverdeler voorzien van motorsturingen, die eenvoudig beheer op afstand mogelijk maken.   

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: S&P Paneelbouw BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

NoodstroomaggregaatNathan Projects