ASSA ABLOY Entrance Systems

Alle 82 geconditioneerde laad- en losperrons zijn voorzien van opblaasbare dock shelters en automatische overheaddeuren met hoogwaardig geïsoleerde panelen.

02:13
20-11-2018

DC Lidl, Oosterhout | ‘Toegangsconcept Lidl is duurzaam, energiezuinig en prettig in gebruik’

Supermarktketen Lidl, Bouwbedrijf Van de Ven en ASSA ABLOY Entrance Systems kunnen bogen op een jarenlange werk­relatie. Sinds 2012 voeren de bedrijven met regelmaat samen projecten uit, waarin optimale toegang, isolatiewaarden, een minimale energieconsumptie én een uitstekende duurzaamheid centraal staan. In navolging van de projecten in Heerenveen, Northfleet, Etten-Leur, Southampton en Waddinxveen is eind oktober het distributiecentrum in Oosterhout opgeleverd, waarvoor ASSA ABLOY Entrance Systems niet alleen de complete laad- en lossystemen verzorgde, maar ook de overheaddeuren in de buitenschil, brandwerende deuren, snelroldeuren en automatische schuifdeuren voor de kantoren. Van de adviesfase t/m de productie, levering, montage en service & onderhoud. En inclusief bijbehorende documentatie.

ASSA ABLOY Entrance Systems

Geïsoleerde snelroldeuren in de zogenaamde kettingbaan.

“Om te voldoen aan de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria en om de energieconsumptie van het Lidl distributiecentrum tot een minimum te beperken, hebben we alle 82 geconditioneerde laad- en losperrons voorzien van opblaasbare dock shelters”, vertelt Hans Bolder, Projectmanager bij ASSA ABLOY Entrance Systems. “Een effectieve thermische scheiding tussen binnen en buiten is het resultaat. De telescopische dock levellers die de afstand tussen het gebouw en de vrachtwagen overbruggen, maken een optimaal laad- en losproces mogelijk. Alle laad- en losdocks in de geconditioneerde ruimtes worden volledig afgesloten door automatische overheaddeuren met hoogwaardig geïsoleerde panelen.” Voor het op deze wijze afsluiten van de dock levellers maakt ASSA ABLOY gebruik van een unieke constructie, die in 2012 in samenwerking met Bouwbedrijf Van de Ven is ontwikkeld. “Waar normaal gesproken de overheaddeuren op de dock leveller sluiten, sluit bij de Lidl distributiecentra de overheaddeur al vóór de leveller”, vertelt Bolder. “De volledige stalen (koude)brug komt hierdoor in het pand te liggen, waardoor een aanzienlijk hogere isolatiewaarde wordt bereikt.”

ASSA ABLOY Entrance Systems

Mechanische dock shelters met standaard geïsoleerde overheaddeuren.

Elektrisch bedienbare deuren
De 101 niet-geconditioneerde laad docks zijn voorzien van mechanische dock shelters en een standaard geïsoleerde overheaddeur. “Waar in de vorige distributiecentra van Lidl handbediende deuren werden toegepast, zijn in Oosterhout zowel de geconditioneerde als niet-geconditioneerde dockruimtes uitgerust met automatische overheaddeuren”, vertelt Bolder. “Hierbij is gekozen voor 230 volt motoren die niet alleen onze standaard zijn, maar ook de energieconsumptie minimaliseren.” De overheaddeuren worden met één druk op de knop geheel verticaal geopend en gesloten, waardoor aanrijdschades tot een minimum worden beperkt. “Door de eenvoudig en volledige bediening wordt het aantal deuren dat open blijft staan in principe geëlimineerd.”

Naast de overheaddeuren zijn ook automatische brandwerende deuren, snelroldeuren en schuifdeuren voor de kantoren geleverd. Alle overheaddeuren in de buitenschil beschikken over inbraakwerendheidsklasse WK2. Voor de automatische schuifdeuren voor de kantoren werd een WK3-classificatie gevraagd, waaraan de ASSA ABLOY deuren zonder problemen voldoen.

ASSA ABLOY Entrance Systems

Extra geïsoleerde overheaddeuren.

Snelle toe- en doorgang
Om een optimale compartimentering aan de binnenzijde van het gebouw mogelijk te maken, heeft ASSA ABLOY Entrance Systems geïsoleerde en niet-geïsoleerde snelroldeuren geleverd. “Deze snelroldeuren maken niet alleen een snelle toe- en doorgang van verkeer mogelijk, maar zorgen er ook voor dat de klimaatcondities in de verschillende ruimtes elkaar niet kunnen beïnvloeden”, aldus Bolder. “Daarnaast hebben we een aantal snelroldeuren gemonteerd in de zogenaamde kettingbaan. De ruimtes waarin brand- en explosiegevoelige producten worden opgeslagen, zijn door ons voorzien van brandwerende deuren die beschikken over een hoge overdrukklasse en vloeistofkering.” Ten behoeve van de compartimentering zijn diverse brandwerende rol- en schuifdeuren toegepast.

ASSA ABLOY Entrance Systems

Op de voorgrond: een geïsoleerde snelroldeur, met op de achtergrond de extra geïsoleerde overheaddeuren.

Beperking van de afvalstromen
Tijdens het ontwerp en de bouw van het Lidl distributiecentrum in Oosterhout is er niet alleen gefocust op een optimale toegangscontrole, minimale energieconsumptie en hoge isolatiewaarden, maar ook op een beperking van de afvalstromen. “Door gebruik te maken van efficiënte verpakkingsmethodes wordt afval op de bouw geminimaliseerd”, vertelt Bolder. “Door onze producten in volle vrachtwagens aan te leveren, hebben we bovendien onze CO2-uitstoot weten te beperken. Daarmee hebben we maximaal bijgedragen aan de BREEAM-NL-ambitie van Lidl.”   

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: ASSA ABLOY Entrance Systems

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

DC LidlBouwplaatsinrichting