Vloerontwerp
01:33
21-11-2018

DC Lidl, Oosterhout | Optimalisaties in vloerontwerp

In Oosterhout wordt eind oktober een gigantisch distributiecentrum opgeleverd aan Lidl. Met een vloeroppervlakte van meer dan 100.000 m² is het ook voor Van Berlo een mega groot project. “Desondanks is het project vrijwel geruisloos door onze organisatie ‘gelopen’ en hebben we in het voortraject optimalisaties gerealiseerd in het vloerontwerp”, blikt Glenn Verhoef van Van Berlo terug. 

Als vaste relatie van hoofdaannemer Bouwbedrijf Van de Ven heeft Van Berlo de engineering en realisatie van de vloeren verzorgd. Verhoef: “De scope voor ons betrof bijna 96.000 m² aan magazijnvloeren, inclusief de dubbele vloeren van de koel/vriescellen. Daarnaast circa 17.000 m² aan vloeren ten behoeve van de 200(!) laad docks en een buitenverharding van 10.000 m² voor de opstelplaatsen van de vrachtwagens. De buitenverharding hebben we eind 2017 al gerealiseerd, zodat deze tijdens de bouw van het DC als depot voor materiaalopslag gebruikt kon worden.”

Veilige marges
Van Berlo werd door Van de Ven in het voortraject gevraagd om mee te denken over het vloerontwerp. Lidl is een Duitse opdrachtgever en stelde volgens Verhoef aanvankelijk hoge eisen aan de vloerconstructie van het DC. “We zijn bekend met de supermarktketen, want we hebben in het verleden al meerdere DC’s gemaakt voor Lidl. Ook in Oosterhout werd een veilige marge genomen als het gaat om de beoogde vloerdikte en de hoeveelheid wapening. In het oorspronkelijk vloerontwerp hebben we dan ook de nodige optimalisaties weten te bereiken en dat heeft geleid tot lagere kosten. Gezien de omvang van het project telt dat behoorlijk door.”

Vlakheidsklasse 3
De bijna 96.000 m² aan magazijnvloeren is gerealiseerd conform NEN 2747 klasse 3. “Een voor ons weinig spannende vlakheidseis, relatief eenvoudig te bereiken door onze Miniscreed-machine”, benadrukt Verhoef. Dat het voor Van Berlo gesneden koek is, blijkt wel uit de grote aantallen vierkante meters die dagelijks gestort werden: gemiddeld zo’n 2.500 tot 3.000 m² per dag. “De machine maakt gebruik van een lasercontrole gedurende de afwerking van de bedrijfsvloer, zodanig dat de vlakheid en kwaliteit van de vloer is gegarandeerd. De dubbele vloeren voor de koel/vriescellen hebben we in twee fasen gestort. Eerst werd de ondervloer gerealiseerd met vloerverwarming, vervolgens is een isolatielaag aangebracht, waarna de bovenvloer is gestort. De vloerverwarming wordt trouwens gevoed door de warmte die wordt afgegeven door de koelinstallaties.”

Integraal project
Al met al is Van Berlo zo’n zeven maanden bezig geweest met het realiseren van de vloeren bij Lidl in Oosterhout. In dit project zijn alleen de disciplines Engineering en Bedrijfsvloeren van Van Berlo betrokken. “We beschouwen een bedrijfsvloer veelal als een integraal project waarbij we met onze divisies samen optrekken als ware één bouwteam voor onze relaties. De genoemde disciplines, in combinatie met onze afdelingen Funderingstechnieken en Systeemfunderingen, maakt dat we in staat zijn desgevraagd de totale betonnen onderbouwconstructie te verzorgen, van de fundering tot aan de (super)vlakke magazijnvloeren. En door de verregaande vorm van automatisatie tegen marktconforme prijzen”, besluit Verhoef.   

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Van Berlo

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Over Van Berlo | Experts in funderingen en bedrijfsvloeren

Stedenbouw partners

BouwplaatsinrichtingInstallaties