Nathan Projects
01:09
23-11-2018

DC Lidl, Oosterhout | ‘Omgekeerde WKO’ voorziet DC Lidl van warmte en koude

Voor de verwarming en koeling van het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Oosterhout wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de restwarmte uit de koelinstallatie. Indien deze restwarmte ontoereikend is, dan springen een warme en koude bron op het terrein bij. In onderaanneming van vanPanhuis Hoogeveen (onderdeel van TOP Installatiegroep) heeft Nathan Projects het bronsysteem gerealiseerd. En ook het afgiftesysteem is afkomstig van de specialist in duurzame klimaatconcepten uit ’t Harde, de uitvoeringstak van de Nathan Groep.

Als BRL 11000-gecertificeerd bedrijf heeft Nathan Projects de bodemopbouw van de projectlocatie onderzocht, vertelt Sales Manager Theo Bauerhuit. “Samen met vanPanhuis Hoogeveen hebben we de energievraag vanuit Lidl in kaart gebracht en de benodigde verwarmings- en koelcapaciteiten berekend. Op basis hiervan hebben we het ontwerp, de realisatie en de inbedrijfstelling van het bronsysteem verzorgd, inclusief de leidingen naar het gebouw en bijbehorende regeltechniek. De komende jaren zijn we bovendien verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de installatie.”

Koelcompressoren in plaats van warmtepompen
De basis voor het bronsysteem werd gevonden in twee open bronnen van elk 120 m³/h, die tot een diepte van 68 meter zijn geboord, evenals een 2.400 kW koelinstallatie met warmteterugwinning uit de koel- en vriescellen, vertelt Bauerhuit. “In dit project wordt de WKO niet gecombineerd met warmtepompen, zoals gebruikelijk, maar met koelcompressoren. Hierdoor werkt het proces precies andersom: de grote open bronnen dienen niet voor het opslaan van koude, maar in basis voor het terugvoeren van warmte in de bodem. In de zomer laden we de bronnen op met warmte uit de koeling. In de winter hergebruiken we die warmte voor het verwarmen van de hal en de kantoren.” 

BKA-vloerverwarmings­systeem
Maar liefst 200 kilometer Uponor Comfort Pipe Plus leiding zorgt voor de afgifte via de vloer, vertelt projectleider Robert Nagelhout. “Zowel in de algemene distributieruimtes als onder de vriescellen, waarmee we opvriezen van de bodem evenals mogelijke scheurvorming in het beton tegengaan. De vloerverwarmingsleidingen zijn door ons geknoopt op de wapeningsnetten, waaroverheen een monolitische betonvloer is aangebracht. Om een constante temperatuur in het Lidl distributiecentrum te borgen, benut het zogenaamde BKA-systeem (betonkernactivering) de volledige massa van de vloer.”   

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Nathan Projects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

S&P Paneelbouw BVVerlichtingsplan