Verlichtingsplan
02:10
23-11-2018

DC Lidl, Oosterhout | Een verlichtingsplan op maat voor Lidl in Oosterhout

Het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Oosterhout is volledig uitgerust met LED-verlichting in een modern en uitgebalanceerd lichtplan, waarin een optimale flexibiliteit, dimbaarheid, daglichtafhankelijke sturingen én aanwezigheidsschakelingen slim geïntegreerd zijn. Dankzij het verlichtingsplan van TRILUX Benelux kan Lidl aanzienlijk op haar energiekosten besparen, terwijl een constant lichtniveau op de werkvloer, een hoog werkcomfort én een optimale veiligheid te allen tijde worden geborgd. Daarbij levert het verlichtingsplan een belangrijke bijdrage aan de BREEAM-NL-ambitie van Lidl.

De afgelopen jaren heeft de TRILUX Group al diverse LED-verlichtingsoplossingen voor Lidl mogen ontwerpen, produceren, leveren en monteren. Niet alleen voor de wereldwijde distributiecentra, maar ook voor een groot aantal winkels. Via deze contacten kreeg de verlichtingsspecialist ook de opdracht in Oosterhout gegund. “Op basis van de specificaties van Lidl hebben we een verlichtingsplan op maat uitgewerkt”, vertelt Willem Dammers, managing director van TRILUX Benelux. “Volledig conform de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria en rekening houdend met de extreme omstandigheden in het distributiecentrum. Denk bijvoorbeeld aan de hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen in de koel- en vriescellen, maar ook aan de bijzondere vorm en extreme hoogtes van het gebouw, tot wel 16 á 18 meter.”

Verlichtingsplan

Dankzij slimme sensoren stemmen de LED-lichtlijnen en High Bay LED-armaturen hun lichtoutput zelfstandig af op het aanwezige daglicht.

Modern, flexibel en slim
“Lidl wenste de laatste stand der techniek in lichtmanagement, met een zeer hoge energiezuinigheid en een optimale flexibiliteit”, vertelt Eric Heutinck, Business Unit Manager Key Accounts & Services bij TRILUX Benelux. “Zodat in de toekomst niet alleen eenvoudig armaturen kunnen worden toegevoegd of verwijderd wanneer behoeftes in de ruimtes wijzigen, maar ook de lichtoutput, dimpercentages en brandtijden flexibel kunnen worden aangepast. Onze LED-lichtlijnen en High Bay LED-armaturen spelen hier optimaal op in, waarbij Lidl tevens verzekerd is van één contactpersoon voor alle verlichting. Zowel in de hallen, kantoren als op het terrein.”

Dankzij slimme sensoren stemmen de LED-lichtlijnen en High Bay LED-armaturen hun lichtoutput zelfstandig af op het aanwezige daglicht, vertelt Heutinck. “In combinatie met de bewegingssensoren wordt een aanzienlijke energiebesparing bereikt. Zodra de sensoren beweging in een ruimte detecteren, schakelen de verlichtingsarmaturen direct op naar een vooraf ingesteld lichtniveau, rekening houdend met het daglichtniveau in de ruimte. Wanneer medewerkers de ruimte verlaten, blijft de verlichting nog enkele minuten branden, waarna ze ook automatisch weer terugdimt. In de hallen blijft de verlichting steevast op een minimale lichtoutput branden, zodat medewerkers niet met donkere hoekjes worden geconfronteerd. Dit komt het gevoel van veiligheid – en daarmee het werkcomfort – ten goede.”

Verlichtingsplan

In de hallen blijft de verlichting steevast op een minimale lichtoutput branden, zodat medewerkers niet met donkere hoekjes worden geconfronteerd.

100% voorspellend onderhoud
In de armaturen is tevens intelligentie ingebouwd, waardoor Lidl alle verlichting eenvoudig middels DALI kan sturen, vertelt Dammers. “DALI slaat automatisch alle data van de armaturen op. Denk bijvoorbeeld aan de temperaturen en het aantal branduren, op basis waarvan we ons verlichtingsplan kunnen optimaliseren, de levensduur van de armaturen kunnen bepalen én 100% voorspelbaar onderhoud mogelijk wordt.”

Verlichtingsplan

Het LiveLink lichtmanagementsysteem.

Nauwe samenwerking
Vanaf de adviesfase tot en met de montage van de armaturen en implementatie van het LiveLink lichtmanagementsysteem heeft TRILUX Benelux zeer nauw samengewerkt met Lidl en installateur Kromwijk Elektro. “Zo kregen we niet alleen optimaal inzicht in de wensen en eisen van Lidl, maar ook in de technische haalbaarheid van onze verlichtingsoplossing”, vertelt Dammers. “Samen met Lidl hebben we diverse referentieprojecten bezocht, om onze mogelijkheden als lichtproducent en -leverancier te illustreren.” Heutinck: “We hebben onze verlichtingsarmaturen rechtstreeks aan Lidl geleverd, waarna we samen met Kromwijk Elektro de montage hebben verzorgd. De E-installateur stond vervolgens in voor de technische installatie, waarna we samen de programmatie van de lichtmanagementsysteem hebben verzorgd. Deze wisselwerking in het project hebben wij als zeer prettig ervaren.”

De komende maanden blijft TRILUX Benelux nog verbonden aan het Lidl-project in Oosterhout, om het lichtplan – op basis van de gebruikerservaringen – stap-voor-stap te optimaliseren.   

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: TRILUX Benelux

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Nathan ProjectsEra Contour