Installaties
02:48
21-11-2018

DC Lidl, Oosterhout | DC Lidl in Oosterhout is duurzaam, comfortabel en volledig zelfvoorzienend

Op logistiek bedrijvenpark Park 15 in Oosterhout is eind oktober de bouw van het nieuwe distributiecentrum van Lidl opgeleverd. Conform de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria zijn voor de nieuwbouw zoveel mogelijk duurzame bouwmaterialen gebruikt. Bovendien is het gebouw geheel zelfvoorzienend qua energie. Voor de verwarming en koeling van het dc wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de restwarmte en koude uit de koelinstallatie en overal in het gebouw is LED-verlichting met bewegingsmelders en daglichtsturingen gemonteerd.

In onderaanneming van Bouwbedrijf Van de Ven heeft IV Bouw het installatieontwerp gemaakt. VanPanhuis Hoogeveen (onderdeel van Top Installatiegroep) en Kromwijk Elektro waren verantwoordelijk voor de finetuning van dit ontwerp en de engineering, levering en montage van resp. de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Voets & Donkers Koeltechniek & Luchtbehandeling stond in opdracht van Lidl in voor de koeltechniek.

Hoog verwarmings- en koelcomfort
“In dit project hebben wij de complete W-installatie gerealiseerd, inclusief de verwarming, koeling, ventilatie en luchtbehandeling, warmtekoudeopslag, waterleidingen, riolering en hemelwaterafvoeren van het distributiecentrum, evenals bijbehorende regeltechniek. Volledig conform ons OBO (ontwerpen, bouwen, onderhouden) principe en de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria, waarbij we een hoog verwarmings- en koelcomfort in de kantoren borgen”, vertelt Peter Moddejongen, projectleider bij vanPanhuis Hoogeveen. “Medewerkers van Lidl kunnen de temperaturen in hun kantoren individueel regelen. Daarbij borgt ons ventilatiesysteem dat er voldoende frisse lucht van buiten naar binnen stroomt en dat gebruikte binnenlucht geruisloos wordt afgevoerd.” In totaal heeft vanPanhuis Hoogeveen zes luchtbehandelingsunits geïnstalleerd. Naast de kantoren voorzien deze units in de ventilatie van de keuken/kantine en de ruimte boven de koel- en vriesinstallatie. Voor het doorspoelen van de toiletten en urinoirs wordt gebruikgemaakt van hemelwater.

Duurzaam gebruik van restwarmte
De verwarming en koeling van het dc gebeurt zoveel mogelijk met restwarmte en koude uit de koelinstallatie van Voets & Donkers, die via een leidingstelsel naar de technische ruimte wordt getransporteerd en wordt opgeslagen in grote buffervaten, vertelt Moddejongen. “Indien de restwarmte ontoereikend is, dan springen een warme en een koude bron op het terrein bij. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming. De lucht- en waterzijdige inregeling van de klimaatinstallaties is verzorgd door ons zusterbedrijf TOP Technisch Beheer, dat bij de wisseling van de seizoenen tevens zorgdraagt voor de finetuning. Het komende jaar is TOP Technisch Beheer bovendien verantwoordelijk voor het onderhoud.”

Ongeveer een derde van het distributiecentrum bestaat uit gekoelde ruimtes, vertelt Roel Gerritsma, Operationeel Bedrijfsleider bij Voets & Donkers Koeltechniek & Luchtbehandeling. “Naast een grote vriescel van -28˚C, twee invriescellen en zeven gekoelde ruimtes van 1˚C worden ook de expeditiezones door ons van koude voorzien. Hiervoor maken we gebruik van een ammoniak/CO2-cascadesysteem, waarbij de ammoniak in de hoge druk trap een efficiënte koeling van de CO2 mogelijk maakt. De CO2 wordt vervolgens naar de verdampers in de gekoelde ruimtes getransporteerd, waar de binnenlucht op maat wordt afgekoeld en opnieuw de ruimte wordt ingeblazen. Dankzij onze installatie wordt niet alleen het potentieel van beide koudemiddelen optimaal benut, maar wordt ook de veiligheid in het distributiecentrum geborgd.”

Installaties

Uitwerking in BIM
Het ontwerp van de koelinstallatie is conform het concept-huisontwerp van Lidl uitgevoerd, vertelt Gerritsma. “Op onze locatie in Schijndel hebben we de detailengineering en het 3D/BIM-ontwerp van de koelinstallatie verzorgd, inclusief alle leidingen en appendages. Daarbij hebben we ook onze machinekamer meegenomen.” Bouwbedrijf Van de Ven heeft de BIM-coördinatie en clashcontroles voor zijn rekening genomen, vertelt hij. “In de bouwkeet in Oosterhout vonden regelmatige afstemmingsoverleggen plaats, met een efficiënte bouw als resultaat. Beslist geen overbodige luxe, in een project van deze omvang (54.000 m², red.).” 

Ook volgens Adriaan van der Neut, mede-eigenaar van Kromwijk Elektro, was de grootte van het Lidl-project een uitdaging. “Met name in combinatie met de strakke planning en de grote vermogens die we moesten realiseren. De E-installatie in het Lidl distributiecentrum was daarmee alles behalve een standaardinstallatie. Om onze werkzaamheden op tijd en goed te kunnen opleveren, hebben we zeer nauw met onze nevenaannemers samengewerkt. Bovendien hebben we een team van onderaannemers om ons heen verzameld. De ervaring die we bij de bouw van het Lidl distributiecentrum in Waddinxveen hebben opgedaan, kwam hierbij zeker van pas.”

Lange afstanden, grote vermogens
Kromwijk Elektrotechniek was in dit project verantwoordelijk voor de elektrotechnische installatie, vanaf de 10 kV-installatie tot en met de eindstations. “We hebben onder andere de verlichtingsinstallatie gemaakt, evenals een brandmeld- en ontruimingsinstallatie en een Cat6A data-installatie, inclusief een glasvezelnetwerk en de MER- en SER-ruimtes”, vertelt Van der Neut. “Vanaf het inkoopstation hebben we diverse hoogspanningskabels aangelegd. Inpandig hebben we onder meer een hoogspanningsverdeler, trafo en laagspanningsverdeler geplaatst. Voor de energiedistributie in het pand hebben we diverse railkokersystemen gemonteerd, waaraan de verschillende onderverdelers zijn gekoppeld.” Het distributiecentrum is gefaseerd gerealiseerd, waarbij het gebouw is opgeknipt in vier gebouwdelen, vertelt hij. “Dankzij het railkokersysteem konden we per bouwdeel onze installaties aanbrengen én deze eenvoudig koppelen. Bovendien kunnen dankzij de railkokers grote vermogens eenvoudig over grote afstanden worden verplaatst.” Overal in het gebouw is LED-verlichting toegepast. “In de armaturen is een intelligentie ingebouwd, waardoor Lidl alle verlichting eenvoudig middels DALI kan sturen. Bewegingsmelders en daglichtsturingen zorgen ervoor dat nergens onnodig verlichting brandt.”  

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Voets & Donkers Koeltechniek & Luchtbehandeling en vanPanhuis Hoogeveen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

VloerontwerpNoodstroomaggregaat