DC Ingram Micro
01:32
06-05-2019

DC Ingram Micro | Tilburg

Daglichtrijk DC Ingram Micro vindt ultieme duurzaamheid in bouwteam

In opdracht van HVBM Vastgoed realiseert Heerkens van Bavel Bouw in Tilburg een distributiecentrum voor Ingram Micro, dat geschikt gemaakt wordt voor De Bijenkorf. “Dankzij een bouwteam met een bouwend ontwikkelaar is het mogelijk een efficiënte realisatie te combineren met een hoog niveau van installaties, uitmondend in BREEAM ‘Outstanding’”, zegt projectleider John Rooijakkers van Heerkens van Bavel Bouw.

Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services verzorgt de logistiek voor de grootste webshops van Nederland, waaronder die van de Bijenkorf. Op bedrijvenpark de Vossenberg in Tilburg-Noordwest was nog ruimte voor een dergelijk warehouse. De realisatie van grote distributiecentra – in dit geval met 31.246 m² magazijnruimte, 6.546 m² mezzanine en 3.233 m² kantoorruimte, is ‘booming’. “De bouw van DC’s is geen eenvoudige zaak meer, althans niet per se”, zegt Rooijakkers. “Het eisenpakket met betrekking tot BREEAM ‘Outstanding’ is zodanig aangescherpt, dat je in het voortraject en de inkoop alle zaken met betrekking tot certificering al op orde moet hebben. Dat gaat het beste in bouwteamverband, zeker als je het hebt over een all-electric gebouw met een WKO-installatie.”

Ontwikkelaar en bouwer zijn aan elkaar gelieerd en konden elkaar dus gemakkelijk vinden. “Vaste partners konden tijdig aanschuiven en met Quadrant4 was een goede BREEAM-advisering voorzien. Ook in de engineering en afbouw komt een bouwteamaanpak van pas, want het inbouwpakket aan installaties en inrichting dat Ingram Micro zelf regelt, kon als zodanig op een goede manier en vroegtijdig met onze bouwmethodiek worden gecombineerd. Van een DC wordt toch verwacht dat het er binnen een jaar staat, en de datum van ingebruikname ligt vast.”

Duurzame uitvoering
Het DC voor Ingram Micro bestaat uit een groot warehouse, een mezzanine, kantoor- en overlegruimtes en een kantine op twee hoeken van het gebouw, met bijbehorende sanitaire voorzieningen. Het pand telt drie verdiepingen. Door de huurder zullen in het warehouse nog mezzaninevloeren en picktorens worden gerealiseerd. Hierdoor ontstaat extra opslagcapaciteit. “Wij hebben de bouwstroom in tweeën geknipt, in een ruwbouw- en een afbouwdeel. Onder andere om te voorzien dat het inbouwpakket vroegtijdig kan worden aangebracht.” 

DC Ingram Micro

Het casco is traditioneel uitgevoerd, met een op staal gefundeerde betonvloer, een staalconstructie voorzien van sandwichpanelen, betonnen borstweringen en een ruime ‘gevelband’ van alucobond en aluminium kozijnen en vliesgevels. “De orders zullen handmatig worden gepickt en de medewerkers zullen veel daglicht tot hun beschikking hebben in dit duurzame gebouw.  

Er komt een WKO met open bronnen en duurzame koelmiddelen, het dak wordt belegd met 2,9 MW aan PV-systemen en het gebouw wordt voorzien van LED-verlichting.” In het installatiedeel zitten de meeste BREEAM ‘Outstanding’-punten, aldus Rooijakkers. “Ook tijdens de uitvoering worden maatregelen genomen in het kader van duurzaamheid, bijvoorbeeld door middel van een goede afvalscheiding en recycling en lean bouwen op basis van een duurzame transportlogistiek. In mei leveren wij het gebouw op.”

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: dedato ontwerpers en architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Vliesgevel en kozijnen voorzien van triplebeglazing met een U-waarde van 0,6 W/m²K
Voor het als BREEAM ‘Outstanding’ gekwalificeerde DC Ingram Micro in Tilburg dienden hoogwaardige entrees en gevels te worden gerealiseerd. Gevelspecialist JM van Delft & zn verzorgt de vliesgevels en kozijnen met zonwerend tripleglas. “De testen geven aan dat hiermee een zeer hoge isolatiewaarde wordt bereikt”, vertelt Albert Emmers, projectleider bij JM van Delft & zn.

BREEAM ‘Outstanding’ vraagt een maximale duurzaamheidsinspanning van producenten en aannemers. “Wij leveren voor dit gebouw 357 m2 aan aluminium vliesgevels en 602 m2 verdiepingshoge kozijnen. Sowieso werken wij altijd met hoogwaardige, duurzaam geproduceerde Schüco-profielen. In dit geval voor de vliesgevels met het FWS 50-systeem en voor de kozijnen met de AWS 75WF SI+ voor de maximale thermisch isolatie”, aldus Emmers. 

Het geleverde tripleglas behaalt een U-waarde van 0,6 W/m²K. De gevelelementen hebben een gemiddelde Uw-waarde (kozijn plus glas) van ≤ 1,65 W/m²K. “In oktober zijn wij gestart met de montage, waarbij het uitgangspunt was om de gevel zo snel mogelijk wind- en waterdicht te krijgen. De duurzaamheidsdoelstelling, met niet alleen papieren bewijslast maar daadwerkelijke blowerdoortesten en thermografie, maakt dit project bijzonder.” 

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Ingram Micro
Ontwikkelaar HVBM Vastgoed
Architect dedato ontwerpers en architecten
Uitvoering Heerkens van Bavel Bouw
Bouwperiode mei 2018 – mei 2019

GND-deurenKantoor Somfy