DC Fetim
01:50
27-03-2019

DC Fetim | Amsterdam

Megadistributiecentrum in recordtijd gebouwd

Acht voetbalvelden. Zo groot is het nieuwe distributiecentrum voor Fetim Group op het Amsterdamse Atlaspark. Bouw­combinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw pakte dit immense nieuwbouwproject integraal aan en leverde binnen een jaar op.

Appelhoven Vastgoedontwikkeling ontwikkelde het grootschalige distributiecentrum, dat met een BREEAM Very Good certificering ook duurzaam is. “In Hercuton en Remco Ruimtebouw vonden we de partijen die zo’n gebouw konden realiseren”, zegt ontwikkelaar Pim Appel. “Zij kwamen in de tenderfase goed naar voren in prijs en kwaliteit. Bovendien kenden we Hercuton al als een oplossingsgerichte partij waarmee het prettig samenwerken is.” Ivo van der Mark, directeur van o.a. Hercuton en Remco Ruimtebouw, voegt toe: “Vanuit onze integrale aanpak dachten we al in een vroeg stadium mee over het ontwerp en de uitvoering van het distributiecentrum. Vanaf het voortraject trokken we samen met Appelhoven op en stemden we alle werkzaamheden op elkaar af. Dat wierp in de uitvoering zijn vruchten af.”

Voor nu en de toekomst
Met een bruto vloeroppervlakte van 61.000 m2, 54 laaddocks, 10 maaivelddeuren en 8.000 m2 mezzaninevloer, sluit het distributiecentrum naadloos aan op de wensen van Fetim Group. “Tegelijkertijd is het distributiecentrum niet custom made”, benadrukt Appel. “Het gebouw moet ook geschikt zijn voor toekomstige huurders. Daarom hebben we het voorzien van standaard laaddocks en een standaard vrije hoogte van 12, 20 meter. De vloerbelasting is 5.000 kg/m2 en het gebouw is volledig gesprinklerd.” Het inpandige kantoor is uitgevoerd in loftarchitectuur, één van de bouwconcepten van Hercuton. Kenmerkend zijn de open structuur, hoge plafonds en industriële uitstraling. “We besteedden veel aandacht aan het verblijfscomfort”, zegt Van der Mark. “Het nieuwe kantoor is een prettige, lichte en aangename werkplek.”

Op de fiets naar de kantine
“Het gebouw is echt heel groot”, benadrukt Van der Mark nog eens. “Als je eromheen loopt, leg je bijna anderhalve kilometer af. En het is zo’n 600 meter van de ene kant van de hal naar de andere. Dat brengt interessante situaties met zich mee. Medewerkers gaan straks vanuit de hal op de fiets naar de kantine en tijdens de bouw reden we met quads heen en weer.” In de uitvoering was alles groot en veel. Er moesten bijvoorbeeld 16.000 heipalen de grond in. Van der Mark vervolgt: “Op het heiwerk brachten we een betonnen vloer aan. Daarna bouwden we de staalconstructie op. De gevels maakten we dicht met een betonnen plint en sandwich gevel­elementen. Het dak is voorzien van kunststof.”

DC Fetim

Geborgde kwaliteit
Hercuton en Remco Ruimtebouw realiseerden het distributiecentrum volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hierbij is de bouwcombinatie er verantwoordelijk voor dat er gebouwd wordt volgens de tekeningen, adviesrapporten en het Bouwbesluit. Kwaliteitsborger Seconed controleert hier gedurende het ontwerp- en uitvoeringsproces op met Technical Inspection Services (TIS). “Dat werkt uitstekend”, zegt Van der Mark. “We houden gebouwdossiers bij waarmee we de kwaliteit van ons werk vanaf dag één borgen. Door de controles van Seconed weten we na elke fase of we aan alle eisen voldoen. En kunnen we, waar nodig, tijdig bijsturen.” Appel vult aan: “Voor de belegger zijn vooral de technische controles fijn. Hij ziet daarmee dat de kwaliteit van het distributiecentrum, en daarmee zijn investering, geborgd is.”

Minder dan een jaar
In november 2018 rondde de bouwcombinatie de eerste van drie fasen af. Op 1 februari 2019, slechts elf maanden na de start van de bouw, vond de officiële eindoplevering plaats.

DC Fetim

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Hercuton/Remco Ruimtebouw
Projectinfo

Palenplan distributiecentrum last-minute aangepast
In het Atlaspark in Amsterdam heeft Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw onlangs voor Fetim Group een distributiecentrum met drie flinke hallen (60.000 m²) gerealiseerd. Het constructief ontwerp is verzorgd door Samen advies & engineering.

Als hoofdconstructeur heeft Samen advies & engineering de bouwcombinatie geadviseerd over de staalconstructie, fundering en het palenplan. Iris van Grinsven, partner bij Samen: “Door de overspanning van 25,2 meter bevat de staalconstructie een bijzondere stramienmaat, hetgeen volledig afgestemd is op de wensen van de opdrachtgever. Verder is hier vanwege de bouwsnelheid zoveel mogelijk gewerkt met een standaard detaillering.”

Fundering
Deze constructie heeft een in het werk gestorte betonnen fundering. Door de opbouw van de ondergrond zijn zowel lange als korte prefab palen gebruikt. In één gebied konden geen MiniVibro palen toegepast worden en is er gekozen voor prefab vloerpalen. Van Grinsven: “Toen duidelijk werd dat er mogelijk geen stelling beschikbaar zou zijn voor de langere MiniVibro palen (tot 22 m -NAP), is om eventuele stagnatie te voorkomen, last-minute een vloerontwerp gemaakt waarbij één hal geheel voorzien is van prefab vloerpalen. In totaal zijn er 1.229 prefab gebouwpalen, 1.852 prefab vloerpalen en 12.149 MiniVibro palen toegepast.”


Monolithische vloer geëngineerd op twee typen funderingen
De funderingssamenstelling van het nieuwe distributiecentrum van Fetim Group in Amsterdam is niet heel gebruikelijk. Tijdens de start van de funderingswerkzaamheden bleken er geen stellingen beschikbaar voor het aanbrengen van de vibro SD-palen. Reden dat een deel van het project is uitgevoerd met prefab heipalen, waarna in een later stadium (bij beschikbaarheid van de juiste heistelling) is overgestapt op de vibro SD-palen. Aan de Europese industrievloerenspecialist Twintec de taak om de monolithische vloer te engineeren op deze twee typen funderingsconstructies. 

“We hebben het project in delen opgeknipt”, zegt Jeroen Boers van Twintec. “Het verschil in funderingsconstructie betekent vanzelfsprekend ook een variatie in de vloeropbouw en wapeningssamenstelling. Het distributiecentrum bestaat uit drie units van in totaal 60.000 m² vloeroppervlak. Omwille van de afwijkende funderingsconstructie zijn unit 1 en 2 uitgevoerd met een 17 centimeter dikke vloer, terwijl unit 3 is uitgevoerd met een vloer in een dikte van 19 centimeter en met een afwijkende wapeningssamenstelling. De vloeren voldoen aan NEN2747 klasse 4 en zijn in 24 fasen gestort. In totaal hebben we 10.500 m³ beton verwerkt tussen september en november 2018.”

DC Fetim

Het verschil in funderingsconstructie betekent vanzelfsprekend ook een variatie in de vloeropbouw en wapeningssamenstelling. (Beeld: Twintec)

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Bouwprogramma Nieuwbouw distributiecentrum (61.000 m2 bvo, 8.000 m2 mezzanine, kavelgrootte 89.250 m2)
Opdrachtgever Kaapstadweg Development B.V., Amsterdam
Afnemer Fetim Group BV, Amsterdam
Ontwikkelaar Appelhoven Vastgoedontwikkeling B.V., Amsterdam
Ontwerp en turnkey bouw Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw, Nieuwkuijk
TIS-controle Seconed, Breda
Bouwperiode maart 2018 – februari 2019

AllianderFAKRO Life Cycle Service