DC Fetim
01:50
27-03-2019

DC Fetim | Amsterdam

Megadistributiecentrum in recordtijd gebouwd

Acht voetbalvelden. Zo groot is het nieuwe distributiecentrum voor Fetim Group op het Amsterdamse Atlaspark. Bouw­combinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw pakte dit immense nieuwbouwproject integraal aan en leverde binnen een jaar op.

Appelhoven Vastgoedontwikkeling ontwikkelde het grootschalige distributiecentrum, dat met een BREEAM Very Good certificering ook duurzaam is. “In Hercuton en Remco Ruimtebouw vonden we de partijen die zo’n gebouw konden realiseren”, zegt ontwikkelaar Pim Appel. “Zij kwamen in de tenderfase goed naar voren in prijs en kwaliteit. Bovendien kenden we Hercuton al als een oplossingsgerichte partij waarmee het prettig samenwerken is.” Ivo van der Mark, directeur van

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Hercuton/Remco Ruimtebouw
Projectinfo

Palenplan distributiecentrum last-minute aangepast
In het Atlaspark in Amsterdam heeft Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw onlangs voor Fetim Group een distributiecentrum met drie flinke hallen (60.000 m²) gerealiseerd. Het constructief ontwerp is verzorgd door Samen advies & engineering.

Als hoofdconstructeur heeft Samen advies & engineering de bouwcombinatie geadviseerd over de staalconstructie, fundering en het palenplan. Iris van Grinsven, partner bij Samen: “Door de overspanning van 25,2 meter bevat de staalconstructie een bijzondere stramienmaat, hetgeen volledig afgestemd is op de wensen van de opdrachtgever. Verder is hier vanwege de bouwsnelheid zoveel mogelijk gewerkt met een standaard detaillering.”

Fundering
Deze constructie heeft een in het werk gestorte betonnen fundering. Door de opbouw van de ondergrond zijn zowel lange als korte prefab palen gebruikt. In één gebied konden geen MiniVibro palen toegepast worden en is er gekozen voor prefab vloerpalen. Van Grinsven: “Toen duidelijk werd dat er mogelijk geen stelling beschikbaar zou zijn voor de langere MiniVibro palen (tot 22 m -NAP), is om eventuele stagnatie te voorkomen, last-minute een vloerontwerp gemaakt waarbij één hal geheel voorzien is van prefab vloerpalen. In totaal zijn er 1.229 prefab gebouwpalen, 1.852 prefab vloerpalen en 12.149 MiniVibro palen toegepast.”


Monolithische vloer geëngineerd op twee typen funderingen
De funderingssamenstelling van het nieuwe distributiecentrum van Fetim Group in Amsterdam is niet heel gebruikelijk. Tijdens de start van de funderingswerkzaamheden bleken er geen stellingen beschikbaar voor het aanbrengen van de vibro SD-palen. Reden dat een deel van het project is uitgevoerd met prefab heipalen, waarna in een later stadium (bij beschikbaarheid van de juiste heistelling) is overgestapt op de vibro SD-palen. Aan de Europese industrievloerenspecialist Twintec de taak om de monolithische vloer te engineeren op deze twee typen funderingsconstructies. 

“We hebben het project in delen opgeknipt”, zegt Jeroen Boers van Twintec. “Het verschil in funderingsconstructie betekent vanzelfsprekend ook een variatie in de vloeropbouw en wapeningssamenstelling. Het distributiecentrum bestaat uit drie units van in totaal 60.000 m² vloeroppervlak. Omwille van de afwijkende funderingsconstructie zijn unit 1 en 2 uitgevoerd met een 17 centimeter dikke vloer, terwijl unit 3 is uitgevoerd met een vloer in een dikte van 19 centimeter en met een afwijkende wapeningssamenstelling. De vloeren voldoen aan NEN2747 klasse 4 en zijn in 24 fasen gestort. In totaal hebben we 10.500 m³ beton verwerkt tussen september en november 2018.”

DC Fetim

Het verschil in funderingsconstructie betekent vanzelfsprekend ook een variatie in de vloeropbouw en wapeningssamenstelling. (Beeld: Twintec)

Stedenbouw partners

AllianderFAKRO Life Cycle Service