Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DC Fetim | Amsterdam

DC Fetim | Amsterdam

Megadistributiecentrum in recordtijd gebouwd

Acht voetbalvelden. Zo groot is het nieuwe distributiecentrum voor Fetim Group op het Amsterdamse Atlaspark. Bouw­combinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw pakte dit immense nieuwbouwproject integraal aan en leverde binnen een jaar op.

Appelhoven Vastgoedontwikkeling ontwikkelde het grootschalige distributiecentrum, dat met een BREEAM Very Good certificering ook duurzaam is. “In Hercuton en Remco Ruimtebouw vonden we de partijen die zo’n gebouw konden realiseren”, zegt ontwikkelaar Pim Appel. “Zij kwamen in de tenderfase goed naar voren in prijs en kwaliteit. Bovendien kenden we Hercuton al als een oplossingsgerichte partij waarmee het prettig samenwerken is.” Ivo van der Mark, directeur van o.a. Hercuton en Remco Ruimtebouw, voegt toe: “Vanuit onze integrale aanpak dachten we al in een vroeg stadium mee over het ontwerp en de uitvoering van het distributiecentrum. Vanaf het voortraject trokken we samen met Appelhoven op en stemden we alle werkzaamheden op elkaar af. Dat wierp in de uitvoering zijn vruchten af.”

Voor nu en de toekomst
Met een bruto vloeroppervlakte van 61.000 m2, 54 laaddocks, 10 maaivelddeuren en 8.000 m2 mezzaninevloer, sluit het distributiecentrum naadloos aan op de wensen van Fetim Group. “Tegelijkertijd is het distributiecentrum niet custom made”, benadrukt Appel. “Het gebouw moet ook geschikt zijn voor toekomstige huurders. Daarom hebben we het voorzien van standaard laaddocks en een standaard vrije hoogte van 12,20 meter. De vloerbelasting is 5.000 kg/m2 en het gebouw is volledig gesprinklerd.” Het inpandige kantoor is uitgevoerd in loftarchitectuur, één van de bouwconcepten van Hercuton. Kenmerkend zijn de open structuur, hoge plafonds en industriële uitstraling. “We besteedden veel aandacht aan het verblijfscomfort”, zegt Van der Mark. “Het nieuwe kantoor is een prettige, lichte en aangename werkplek.”

Op de fiets naar de kantine
“Het gebouw is echt heel groot”, benadrukt Van der Mark nog eens. “Als je eromheen loopt, leg je bijna anderhalve kilometer af. En het is zo’n 600 meter van de ene kant van de hal naar de andere. Dat brengt interessante situaties met zich mee. Medewerkers gaan straks vanuit de hal op de fiets naar de kantine en tijdens de bouw reden we met quads heen en weer.” In de uitvoering was alles groot en veel. Er moesten bijvoorbeeld 16.000 heipalen de grond in. Van der Mark vervolgt: “Op het heiwerk brachten we een betonnen vloer aan. Daarna bouwden we de staalconstructie op. De gevels maakten we dicht met een betonnen plint en sandwich gevel­elementen. Het dak is voorzien van kunststof.”

DC Fetim

Geborgde kwaliteit
Hercuton en Remco Ruimtebouw realiseerden het distributiecentrum volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hierbij is de bouwcombinatie er verantwoordelijk voor dat er gebouwd wordt volgens de tekeningen, adviesrapporten en het Bouwbesluit. Kwaliteitsborger Seconed controleert hier gedurende het ontwerp- en uitvoeringsproces op met Technical Inspection Services (TIS). “Dat werkt uitstekend”, zegt Van der Mark. “We houden gebouwdossiers bij waarmee we de kwaliteit van ons werk vanaf dag één borgen. Door de controles van Seconed weten we na elke fase of we aan alle eisen voldoen. En kunnen we, waar nodig, tijdig bijsturen.” Appel vult aan: “Voor de belegger zijn vooral de technische controles fijn. Hij ziet daarmee dat de kwaliteit van het distributiecentrum, en daarmee zijn investering, geborgd is.”

Minder dan een jaar
In november 2018 rondde de bouwcombinatie de eerste van drie fasen af. Op 1 februari 2019, slechts elf maanden na de start van de bouw, vond de officiële eindoplevering plaats.

DC Fetim

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details