Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DC Echt-Susteren, Echt: Slim funderings- en vloerontwerp voor XXL-distributiecentrum

DC Echt-Susteren, Echt: Slim funderings- en vloerontwerp voor XXL-distributiecentrum

Van Berlo werd al in de ontwerpfase ingeschakeld om een optimalisatieslag te maken voor het totaalpakket aan funderingen en vloeren. Met name om de krappe planning het hoofd te kunnen bieden en de weg vrij te maken voor de staalbouwer die momenteel zijn handen vol heeft aan het project.

In totaal heeft Van Berlo zo’n 1.400 strekkende meter aan prefab balken, 300 poeren en alle componenten voor de laadkuilen en dockconstructies geprefabriceerd.

“We onderhouden een warme relatie met Heembouw”, begint Glenn Verhoef, commercieel directeur bij Van Berlo. “We zijn zo’n beetje met alle divisies binnen Van Berlo betrokken bij dit omvangrijke project, met uitzondering van onze tak Funderingstechnieken. Het toepassen van onze Mini Vibropalen onder de vloeren was niet nodig in verband met de perfecte kwaliteit van de grondslag in Echt-Susteren. De vloeren worden op staal gefundeerd. Wel hebben we de nodige optimalisaties bereikt en met recht mooie prestaties geleverd als het gaat om de funderingsconstructie van het distributiecentrum zelf en de laadkuil- en dockconstructies.”

‘Het streven is om alle vloeren en constructies voortaan in 3D uit te werken’

Prefabricage viert hoogtij

De prefabafdeling van Van Berlo heeft overuren gedraaid om de componenten voor het XXL-distributiecentrum tijdig te kunnen opleveren. Verhoef: “In totaal heeft Van Berlo zo’n 1.400 strekkende meter aan prefab balken, 300 poeren en alle componenten voor de laadkuilen en dockconstructies geprefabriceerd. Dat maakte dat we in een tijdsbestek van slechts 5 weken(!) de complete fundering met laadkuilen inclusief dockconstructie en laadkuilvloeren konden realiseren op locatie, waarbij eveneens de 755 stuks ankers werden gesteld ten behoeve van de staalconstructie. Door alles in zo’n korte tijd te realiseren in nauwe samenwerking met het grondverzetbedrijf hebben we razendsnel de weg kunnen vrijmaken voor de staalbouwer die ongestoord, zonder hinder van andere disciplines, de constructie kan opbouwen. Als de hal straks wind- en waterdicht is, komen wij weer terug om de vloeren te maken. Ook dat gaat om flinke aantallen: 73.000 m² aan magazijnvloeren, 12.000 m² aan expeditievloer en 12.500 m² aan mezzaninevloeren.”

Krimparm beton

Van Berlo heeft alles in eigen hand als het gaat om het ontwerpen en realiseren van de totale vloer- en funderingsconstructie. “Dat werpt zijn vruchten af, zo bewijzen we ook hier in Echt-Susteren”, erkent Verhoef. “Daarnaast blijven we onze producten en diensten voortdurend innoveren en doorontwikkelen om onze positie als marktleider te bestendigen. Zo zijn we nu met onze engineers en betontechnologen een onderzoek gestart naar het fabriceren van krimparm beton. Hiervoor is onlangs een nieuwe medewerker aangesteld die zich als Hoofd R&D volledig zal focussen op dit thema. Ook zijn we al ver gevorderd met de integratie van Tekla op onze engineeringsafdeling. Het streven is om alle vloeren en constructies voortaan in 3D uit te werken. Voor de vloeren is dat misschien niet zo spannend, maar voor de funderings- en dockconstructies des te meer.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details