Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DC De Kroon, Tilburg | Franse sportketen centraliseert Nederlandse distributieactiviteiten in Tilburg

DC De Kroon, Tilburg | Franse sportketen centraliseert Nederlandse distributieactiviteiten in Tilburg

Nieuw ‘omni-warehouse’ voor bevoorrading winkels en behandeling online bestellingen

Tilburg-Waalwijk kreeg vorig jaar de titel van Logistieke Hotspot van het Jaar, dankzij de beschikbaarheid van voldoende personeel en de medewerking van de gemeente bij het faciliteren van nieuwe logistieke bedrijvigheid. Kort daarna kondigde de Franse sportketen Decathlon aan dat het zijn Nederlandse distributieactiviteiten centraliseert op het Tilburgse bedrijventerrein Kraaiven, waar Heerkens van Bavel Bouw in opdracht van HVBM Vastgoed distributiecentrum De Kroon bouwt. De eerste fase wordt in mei 2020 opgeleverd, waarna ook fase 2 gerealiseerd wordt.

Decathlon heeft een twintigtal winkels in Nederland en bevoorraadt deze vandaag vanuit warehouses in Duitsland en België. De directie van de Franse sportketen brengt daar graag verandering in en heeft een langdurige huurovereenkomst gesloten met HVBM Vastgoed voor een nieuw te realiseren distributiecentrum met een totale oppervlakte van 45.000 m² op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg, waar voorheen distilleerderij Cooymans stond. “Distributiecentrum De Kroon, ontworpen door Dedato ontwerpers en architecten uit Amsterdam, wordt gebouwd in twee fases. De eerste fase bestaat uit de hallen A en B met kantoren, mezzanine en magazijnruimte. De bouwwerkzaamheden zijn gestart in juni 2019. Vorige maand werd het laatste deel van de bedrijfsvloer in warehouse A gestort en werden de installaties in warehouse B aangebracht. Nu zijn we volop bezig met de afbouw van de kantoren. Na de oplevering van dit deel in mei 2020 staat de realisatie van hal C op de planning. Na de afwerking zal het complete DC 40.0082 m² magazijnruimte, 2.084 m² kantoren en een mezzanine van 3.177 m² omvatten”, zegt John Rooijakkers, projectleider bij Heerkens van Bavel Bouw. Deze specialist in de bouw van utiliteitsgebouwen, zoals zorginstellingen, scholen en distributiecentra kreeg de opdracht om het project te realiseren. “Het hoogwaardige en duurzame gebouw wordt gerealiseerd volgens de laatste standaard in logistiek vastgoed. Bovendien wordt gestreefd naar een gebouw dat voldoet aan de eisen van de BREEAM ‘Excellent’ certificatie.”

Opvallende nieuwbouw uit metaal en glas

Het nieuwe warehouse aan de Kroonstraat in Tilburg bestaat uit een staalconstructie met een minimum aantal verticale steunpilaren, waardoor de beschikbare ruimte optimaal gebruikt kan worden voor de opslag van materialen. “De gevel van de magazijnruimte is opgebouwd uit een betonnen plint met bovenop sandwichpanelen in de typische blauwe kleur van Decathlon (RAL 5003) en een vast horizontaal stramien van aluminium kozijnen en raampartijen. Verder zijn er enkele gebouwhoge verticale glaspartijen. Het dak bestaat uit een stalen dakplaat, uitgerust met PIR-isolatie en kunststof dakbedekking. Lichtstraten zorgen voor extra lichtinval. Elk warehouse omvat twaalf docklevellers – 36 in totaal dus – en dat moet een vlotte aanlevering en afhaling van goederen garanderen”, licht Rooijakkers het project toe. “Eyecatcher is een naar buiten springend gedeelte met ontvangstruimte, vergaderzalen en kantoren, waar we dankzij een aluminium vliesgevel veel licht naar binnen halen en waar de gebruiker een ononderbroken uitzicht op de omgeving krijgt. Deze vliesgevel wordt gecombineerd met blauwe gevelbanden. Naast het gebouw komt een ruime parking voor personeel en bezoekers.”

BREEAM-gecertificeerd

Bij het ontwerp van dit nieuwe warehouse werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid, met als ambitie om een BREEAM ‘Excellent’-certificaat te halen. Decathlon zelf vindt het immers belangrijk om duurzaam te werken. De sportketen hanteert onder andere milieulabels op alle producten en draagt actief bij aan een beter milieu door bijvoorbeeld windenergie in te kopen en steeds meer zonnepanelen te gebruiken voor het opwekken van energie. “Zo wordt het dak van dit distributiecentrum volledig volgelegd met zonnepanelen. Ook wordt een warmtepompinstallatie geïntegreerd en wordt het gebouw gasloos uitgevoerd”, sluit Rooijakkers af. “Verder gebeurt de verwarming en koeling in de warehouses door middel van stralingspanelen, terwijl een VRF-systeem, aangevuld met vloerverwarming, de kantoren koelt en verwarmt. Overal werd gekozen voor energiezuinige LED-verlichting.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details