Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DC Bavelse Berg, Breda | Marktconform en toekomstbestendig

DC Bavelse Berg, Breda | Marktconform en toekomstbestendig

DC Bavelse Berg: acht voetbalvelden groot, met een zonnepark op het dak

Voorbereiding is alles in de moderne bouw, ook bij relatief eenvoudige constructies zoals die van een distributiecentrum. “Wij hebben alle experts in huis om dit project binnen de gestelde tijd en op maat te kunnen bouwen”, zegt planontwikkelaar Vincent Kenkhuis van SYSTABO over DC Bavelse Berg. Een multi-tenant distributiecentrum van maar liefst 40.000 vierkante meter in Breda, met 52 loadingdocks en een indrukwekkend zonnepark op het dak, dat dit najaar aan VolkerWessels Logistics wordt opgeleverd.

SYSTABO biedt maatwerk voor de opdrachtgever. Door de goede samenwerking van de zusterbedrijven binnen het VolkerWessels-concern kan snel geschakeld worden. In dit geval dus van grondpositie tot exploitatie. Kenkhuis: “Uit dit proces komt een aantal slimme innovaties voort, zoals een Energy Service Company (ESCO). Een ESCO verzorgt de investering en exploitatie van het zonnedak, waarbij duurzame energie direct aan de gebruikers van het pand wordt geleverd. De overtollige energie wordt teruggeleverd aan het net.”

DC Bavelse Berg krijgt supervlakke vloeren.

 

Bouwproces Bavelse Berg

Op basis van Design & Build konden alle voorwaarden voor de bouwkundige aanpak volledig worden uitgewerkt, zegt Kenkhuis. “Eerst zijn sonderingen gemaakt om de gesteldheid van de ondergrond vast te stellen. Vervolgens is het complete project – inclusief zonnepark – constructief doorgerekend.

Naast een constructeur biedt de architect zijn toegevoegde waarde. Vooral bij de bouw van panden met een zichtlocatie langs de snelweg, in dit geval de A27, is dat van belang.”

Aan de draagkracht van de ondergrond is voorafgaand aan de bouw extra aandacht besteed. “In de bovenste grondlagen werden zettingen verwacht. Om duur heiwerk te voorkomen, is gekozen voor een speciale verdichtingsmethode: Cofra Dynamic Compaction. Bij deze methode wordt de grond machinaal verdicht om zettingen te beperken.” De betonvloer kon hierdoor op staal worden gefundeerd in plaats van op vloerpalen. Naast de vele bouwtechnische voordelen levert dit dus ook een voordeel op in materiaalverbruik, in de vorm van minder beton.

Het dak wordt belegd met zonnepanelen.

 

Tussentijdse aanpassingen

Het acht voetbalvelden grote gebouw kent twee expeditiezijden. Het warehouse is gasgestookt uitgevoerd met hoogrendement heaters en de kantoren worden all-electric geklimatiseerd met een warmtepomp. Kenkhuis: “De bouw moest in een termijn van negen maanden gerealiseerd worden. Dit was dankzij de integrale aanpak goed haalbaar. Ook zijn er tijdens de casco bouwfase nog diverse huurderswensen meegenomen. Hierbij valt te denken aan supervlakke vloeren voor de toepassing van smalle-gangen-trucks en specifieke wensen voor de dock-equipment en kantoorinrichting.”

Richting de oplevering konden deze huurderwensen in de planning worden opgenomen. “Tijdens de realisatie van dit soort volumineuze gebouwen lopen de verschillende onderaannemers als een ‘treintje’ achter elkaar in de planning. We starten met het grondwerk en enkele dagen later wordt met de fundatie gestart, nog voordat het gehele grondwerk is afgerond. Tot slot worden de staalconstructie, het dak en de gevel gemonteerd. De sprinklerinstallatie is bij uitzondering al gemonteerd vanaf het puinpakket, voordat de vloeren zijn gestort. De integrale aanpak van ontwikkeling, ontwerp, engineering, bouw en huurderswensen levert een mooi resultaat op, binnen de geplande bouwtijd.”

In oktober 2019 wordt het marktconforme en toekomstbestendige distributiecentrum opgeleverd met BREEAM-certificering ‘Very Good’. Het bruikbare vloeroppervlak is verdeeld in vier verhuurbare eenheden. Hiervan zijn nog twee units beschikbaar.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details