De Amerikaanse datacenterexploitant CyrusOne Inc. bouwt een nieuwe next-gen datacentercampus met een geschatte capaciteit van 54 MW op bedrijventerrein PolanenPark in Halfweg, tussen Haarlem en Amsterdam. Het ontwerp van deze hoogtechnologische gebouwen met een totale oppervlakte van 27.000 m², verdeeld over drie bouwlagen, komt van het internationale architectenbureau Hyphen Architects en zal opgevolgd worden door het Amsterdamse bureau Knevel Architecten. Algemeen aannemer Cosimco kreeg de opdracht om dit project te bouwen.
CyrusOne is een snelgroeiende Real Estate Investement Trust (REIT), gespecialiseerd in zeer betrouwbare enterprise-class, carrier-neutrale datacenters. Deze Amerikaanse firma biedt datacenterfaciliteiten die de continue werking van de IT-infrastructuur beschermen en waarborgen voor ongeveer duizend klanten. CyrusOne telt meer dan vijfenveertig datacenters wereldwijd en breidt nu verder uit in Nederland. Zo sloot de datacenterexploitant een strategisch partnership af met Agriport A7 in Middenmeer voor de ontwikkeling van een 270 MW multi-datacentercampus op een kavel van 33 hectare en kocht het 6,3 hectare grond van de Schiphol Area Development Company (SADC) voor de bouw van een nieuwe datacentercampus met een geschatte capaciteit van 54 MW.
Het iconische datacenter op bedrijventerrein Polanenpark, op tien minuten afstand van Schiphol en vijftien minuten van Amsterdam, wordt gebouwd volgens de laatste standaarden en is onderdeel van het Europese Green IT-innovatieproject Catalyst. “Het ontwerp van dit gebouw komt van de hand van het internationale architectenbureau Hyphen, dat daarvoor samenwerkte met projectmanager Haz Mission Critical en ingenieursbureau Pinnacle, beiden uit het Verenigd Koninkrijk. De bouwaanvraag werd ingediend door Knevel Architecten uit Amsterdam, dat ook zorgt voor de opvolging tijdens de uitvoering van de werken”, vertelt Jack Berben, commercieel directeur van Cosimco, dat aangesteld werd als algemeen aannemer voor dit project. “Cosimco behoort sinds 2005 tot de Willemen Groep en is gespecialiseerd in de realisatie van huisvesting voor bedrijven, bijvoorbeeld productiefaciliteiten, logistieke gebouwen en kantoren, maar ook in utiliteitsbouw en collectieve huisvesting. We realiseren de architecturale ontwerpen van een opdrachtgever, maar werken ook vaak samen met design & buildteams die een project van A tot Z – van het zoeken van een gepast stuk bouwgrond tot de oplevering – kunnen uitwerken.”
Bij het CyrusOne datacenter staat Cosimco in voor de ‘core and shell’ uitvoering van het project en ook voor de omgevingsaanleg. Het bedrijf werkt daarvoor nauw samen met een aantal lokale partners zoals GS Staalwerken (Helmond), Kempen Cladding (Bergeijk) en Van Berlo (Veghel). Samen realiseren ze een hoogtechnologisch gebouw met drie bouwlagen, goed voor 27.000 m², dat 22 meter hoog én diep is en op 3.500 funderingspalen rust. Voor de bouw werd maar liefst 3.500 ton staal en 4.000 m³ beton gebruikt.
Naast de performantie van het gebouw was voornamelijk de hoge tijdsdruk een grote uitdaging. De werken zijn gestart in december 2018 en in september van dit jaar moet Cosimco klaar zijn met de opdracht. “Op 5 maanden tijd werd de ruwbouwfase afgesloten en was het gebouw wind- en waterdicht. Dan kon met de verdere afwerking en de omgevingsaanleg gestart worden”, licht Berben toe. “We stellen alles in het werk om de korte uitvoeringstermijn van 9 maanden te respecteren. Voor een vlotte samenwerking en uitvoering maken we gebruik van de lean-methodiek, die verspilling op alle vlakken moet vermijden. Dankzij deze manier van werken voorkomen we bijvoorbeeld wachttijden omdat bepaalde materialen niet beschikbaar zijn of onnodige verplaatsingen van arbeiders naar de werf. Er is ook geen rework omdat werken niet of niet correct uitgevoerd zijn. Vergaderingen, rapporten en controles worden tot een minimum beperkt. Tot slot is het ook belangrijk dat de voorraad en het transport goed beheerd worden. Uiteindelijk is het de bedoeling om zo de kwaliteit te optimaliseren, kosten te besparen en een tijdige oplevering van het project te garanderen.”