Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Datacentercampus CyrusOne, Amsterdam | Pal naast Rotterpolderplein

Datacentercampus CyrusOne, Amsterdam | Pal naast Rotterpolderplein

‘State-of-the-art’ datacenter voor CyrusOne

Voor de snelgroeiende Amerikaanse exploitant van datacenters CyrusOne is in het Polanenpark tussen Amsterdam en Haarlem het state-of-the-art datacenter Amsterdam I in aanbouw. De twee hallen met een totaaloppervlak van 29.350 vierkante meter en een drie lagen tellende kantoorvleugel verrijzen pal naast het verkeersplein Rottepolder.

Officieel ligt het datacenter in de gemeente Haarlemmermeer en op een steenworp afstand van Schiphol. CTS, gespecialiseerd in de bouw van datacenters over de hele wereld, is verantwoordelijk voor de volledige technische uitrusting van het gebouw. “Voor Amerikaanse begrippen gaat het bij deze locatie om de regio Amsterdam”, zegt Paul Wardell van CTS. “CyrusOne heeft gekozen voor het Polanenpark vanwege de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange, het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, de beschikbaarheid van voldoende stroom en de aanwezigheid van datacenters in de omtrek. De vestiging van datacenters in de regio Amsterdam heeft sinds 2016 een vlucht genomen, de bouw daarvan is op dit moment booming. Amsterdam kan zich meten met steden als Frankfurt, Parijs en Londen. CyrusOne wil uiteindelijk 180 megawatt realiseren in Europa.”

Gefaseerde ingebruikname

Met een toekomstige capaciteit van 54 megawatt biedt Amsterdam I internetfaciliteiten voor ongeveer duizend bedrijven. Het complex wordt gefaseerd in gebruik genomen. Hal 1 heeft een oppervlak van 16.722 vierkante meter en telt drie verdiepingsvloeren, onderverdeeld in zes eenheden die afhankelijk van de vraag stapsgewijs in gebruik worden genomen. Later volgt hal 2 met 12.628 vierkante meter en twee verdiepingsvloeren. Het gebouw core and shell wordt opgetrokken door de Belgische aannemer Cosimco, als nevenaannemer van CTS.

Wardell: “Het gaat bij de bouw om een kritische tolerantie, de staal- en betonconstructies moeten perfect horizontaal worden uitgevoerd. Als CTS zijn wij verantwoordelijk voor de stroomvoorziening, de noodstroomgeneratoren en de koelsystemen. Je hebt veel stroom nodig om alle servers te laten draaien en heel veel koeling is nodig om de geproduceerde warmte weg te nemen. In Zweden gebruiken we die warmte voor lokale verwarming, want we willen zo groen mogelijk werken. Een dergelijk verwarmingssysteem is in deze regio niet beschikbaar. De noodstroomgeneratoren zijn voorzien van een benzinevoorraad die genoeg is om twee dagen lang de stroomvoorziening over te nemen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details