01:09
17-10-2019

Datacentercampus CyrusOne, Amsterdam | Pal naast Rotterpolderplein

‘State-of-the-art’ datacenter voor CyrusOne

Voor de snelgroeiende Amerikaanse exploitant van datacenters CyrusOne is in het Polanenpark tussen Amsterdam en Haarlem het state-of-the-art datacenter Amsterdam I in aanbouw. De twee hallen met een totaaloppervlak van 29.350 vierkante meter en een drie lagen tellende kantoorvleugel verrijzen pal naast het verkeersplein Rottepolder.

Officieel ligt het datacenter in de gemeente Haarlemmermeer en op een steenworp afstand van Schiphol. CTS, gespecialiseerd in de bouw van datacenters over de hele wereld, is verantwoordelijk voor de volledige technische uitrusting van het gebouw. “Voor Amerikaanse begrippen gaat het bij deze locatie om de regio Amsterdam”, zegt Paul Wardell van CTS. “CyrusOne heeft gekozen voor het Polanenpark vanwege de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange, het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, de beschikbaarheid van voldoende stroom en de aanwezigheid van datacenters in de omtrek. De vestiging van datacenters in de regio Amsterdam heeft sinds 2016 een vlucht genomen, de bouw daarvan is op dit moment booming. Amsterdam kan zich meten met steden als Frankfurt, Parijs en Londen. CyrusOne wil uiteindelijk 180 megawatt realiseren in Europa.”

Gefaseerde ingebruikname

Met een toekomstige capaciteit van 54 megawatt biedt Amsterdam I internetfaciliteiten voor ongeveer duizend bedrijven. Het complex wordt gefaseerd in gebruik genomen. Hal 1 heeft een oppervlak van 16.722 vierkante meter en telt drie verdiepingsvloeren, onderverdeeld in zes eenheden die afhankelijk van de vraag stapsgewijs in gebruik worden genomen. Later volgt hal 2 met 12.628 vierkante meter en twee verdiepingsvloeren. Het gebouw core and shell wordt opgetrokken door de Belgische aannemer Cosimco, als nevenaannemer van CTS.

Wardell: “Het gaat bij de bouw om een kritische tolerantie, de staal- en betonconstructies moeten perfect horizontaal worden uitgevoerd. Als CTS zijn wij verantwoordelijk voor de stroomvoorziening, de noodstroomgeneratoren en de koelsystemen. Je hebt veel stroom nodig om alle servers te laten draaien en heel veel koeling is nodig om de geproduceerde warmte weg te nemen. In Zweden gebruiken we die warmte voor lokale verwarming, want we willen zo groen mogelijk werken. Een dergelijk verwarmingssysteem is in deze regio niet beschikbaar. De noodstroomgeneratoren zijn voorzien van een benzinevoorraad die genoeg is om twee dagen lang de stroomvoorziening over te nemen.”   

Tekst | Henk Geist Beeld | CTS international

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Zorgeloze en kostenefficiënte oplossing voor de technische ruimte

AHORN Bouwsystemen uit Zutphen is gespecialiseerd in het produceren van prefab betonnen constructies. Voor het project CyrusOne is door AHORN samen met aannemer Cosimco een maatwerk oplossing ontworpen voor de schakelruimte van Liander.

Voor deze ruimte van ca. 12 meter lang, 8 meter breed, 5 meter hoog en een gewicht van ca. 185 ton is op locatie een kabelkelder met een oppervlakte van ca. 276 m² gestort. De elementen voor de bovenbouw zijn vooraf geproduceerd op de werf van AHORN en in samenwerking met transportbedrijf Pultrum en kraanbedrijf Wagenborg op locatie samengebouwd. Om aan de strenge kwaliteitseisen van energiebedrijven te voldoen, is volgens een kwaliteitsplan gewerkt waarbinnen verificatie en validatie is geborgd. Met als resultaat een duurzaam en kostenefficiënt bouwwerk. De onderdelen zoals de brandwerende bedrijfsdeuren en ventilatieroosters en de vloerluiken zijn afkomstig van gerenommeerde toeleveranciers van AHORN en volledig afgestemd op de gebruikersbehoefte.

AHORN blinkt uit in het ontzorgen van opdrachtgevers door proactief deskundig advies te leveren, betrouwbare productietechnieken toe te passen en flexibel om te gaan met de veranderende behoeften binnen een bouwproject. Deze aanpak is ook bij dit project weer van grote waarde gebleken.

Stedenbouw partners