Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Danone, Hoofddorp | Eisen voor WELL- en LEED-certificering gaan heel ver

Danone, Hoofddorp | Eisen voor WELL- en LEED-certificering gaan heel ver

Doordacht installatietechnisch ontwerp leidt tot duurzame, gezonde en comfortabele werkomgeving

Wie vandaag talentvolle medewerkers aan zijn bedrijf wil binden, moet meer bieden dan een goed arbeidsvoorwaardenpakket. Medewerkers en kandidaat-medewerkers houden immers ook rekening met de uitstraling van het gebouw, de indeling én het comfort en binnenklimaat. Met zijn elegante contouren en volledig transparante gevels is het nieuwe kantoorgebouw van Danone een etalage van modern ondernemer- en werkgeverschap, waarin duurzaamheid en gezondheid centraal staan. Deerns is verantwoordelijk voor het installatietechnische ontwerp, het smart building concept en de WELL- en LEED-certificering.

Deerns werd opgericht in 1928 en telt intussen vijfhonderd specialisten, verspreid over vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. “We brengen ideeën tot leven voor technische infrastructuren van gebouwen, infrastructurele voorzieningen en stedelijke en industriële gebieden. We houden daarbij rekening met de steeds strenger wordende regelgeving op het vlak van hygiëne en veiligheid, met de zorgen rond klimaatverandering en CO2-uitstoot en met de stijgende behoefte aan comfortabele en gezonde leef- en werkomgevingen. We zijn bij projecten betrokken vanaf de conceptuele fase tot het gedetailleerde ontwerp, de bouwbegeleiding, inbedrijfstelling en nazorg”, zegt adviseur Rogier Crooijmans. “Toen projectontwikkelaar RED Company en architectenbureau Powerhouse Company de plannen voor het nieuwe kantoorgebouw van Danone uitrolden, kregen we de opdracht om het installatietechnische ontwerp uit te werken, dat onder meer moet leiden tot een gezond en comfortabel binnenklimaat. We zijn ook verantwoordelijk voor het smart building concept in het gebouw en voor de LEED- (duurzaamheid) en WELL- (gezondheid) certificeringstrajecten, het laatste in nauwe samenwerking met adviesbureau Cushman & Wakefield.”

Het smart building concept, dat Deerns ontwikkelde, stemt de verlichting, temperatuur en ventilatie in elke ruimte af op de behoefte van het moment, waardoor energieverspilling voorkomen wordt.
(Beeld: Sebastian van Damme)

 

‘Eisen van WELL en LEED gaan ver’

Het beleid van Danone is gericht op duurzaamheid, gezondheid en het welbevinden van mensen en communities: klanten, patiënten en medewerkers. De zorg van het voedingsconcern voor de planeet aarde en haar bewoners zijn één-op-één doorgetrokken naar de projectambities en -ontwerpen. Met de aanmelding voor de WELL Gold-certificering voor gezondheid en welbevinden van medewerkers en de internationale LEED Gold-certificering voor duurzaamheid maakte het projectteam de ambities meetbaar. “We legden een heel grote druk op onze schouders. Als je ziet wat we allemaal moesten doen om deze certificaten te halen, ben je echt onder de indruk. Het gaat immers echt heel ver”, zegt Cindy Gravemaker, project director bij Danone voor dit nieuwbouwkantoor. “Zo moesten we strikt zorgen voor een gezond voedingsaanbod in het restaurant en de samenstelling van de maaltijden heel gedetailleerd communiceren met het oog op bijvoorbeeld allergieën. Verder zijn veel bureaus in hoogte verstelbaar, zodat medewerkers staand kunnen werken. Met veilige stallingen en aantrekkelijke arrangementen wordt het personeel aangemoedigd om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen. En er werd ook geïnvesteerd in sportfaciliteiten en een fitnessruimte, zodat mensen kunnen sporten tijdens de pauzes.”

Warmtekoudeopslag, zonnepanelen en smart building

Een optimaal gebruik van het daglicht, de isolerende en lichtwerende kwaliteiten van de beglazing, de ondergrondse warmtekoudeopslag (WKO) bron en de zonnepanelen op het dak voor duurzame energieopwekking zijn cruciaal voor de uitstekende LEED-scores. Het smart building concept dat Deerns ontwikkelde stemt de verlichting, temperatuur en ventilatie in elke ruimte af op de behoefte van het moment, waardoor energieverspilling voorkomen wordt. Verder wordt ook het regenwater in het omliggende park gerecupereerd en hergebruikt. En waar mogelijk zijn duurzaam geproduceerde materialen gebruikt, die na hun levenscyclus volgens het Cradle-to-Cradle-principe gerecycleerd kunnen worden.

Het onafhankelijke ingenieursbureau Deerns is verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp, het smart building concept en de WELL- en LEED-certificering.

 

Onpartijdig advies maakt indruk

De inbreng van Deerns was zeer belangrijk voor het slagen van het project. “De specialisten van Deerns dachten goed mee, kwamen met goede ideeën en voorstellen en namen vaak het voortouw, onder meer met een lijst van punten waarmee met extra kosten en inspanningen hogere WELL- en LEED-scores gerealiseerd konden worden. Hun onafhankelijke adviezen waren altijd in het belang van het project, ook als dat niet altijd in het belang van de projectontwikkelaar was”, zegt Gravemaker. “Onze medewerkers werden van meet af bij het proces betrokken. Ze zijn dan ook enthousiast over hun nieuwe kantoor, dat een belangrijk wapen wordt voor ons wervingsbeleid.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details