Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Danone, Hoofddorp | Duurzaam, gezond en comfortabel nieuwbouw­kantoor voor voedingsconcern

Danone, Hoofddorp | Duurzaam, gezond en comfortabel nieuwbouw­kantoor voor voedingsconcern

Visie ‘One Planet. One Health’ zorgvuldig verweven in ontwerp

De duurzaamheid van het gebouw, maar ook de gezondheid en het comfort voor de gebruiker spelen vandaag een belangrijke rol bij elk nieuwbouw- en renovatieproject. Dat geldt ook voor het prestigieuze project van Danone. In Beukenhorst-Zuid bij Hoofddorp bouwde het voedingsconcern samen met projectontwikkelaar RED Company en architectenbureau Powerhouse Company één van de duurzaamste, gezondste en meest comfortabele nieuwbouwkantoren in Europa. Achter een imposante gevel met grote glaspartijen, licht gekleurde gevelbanden en afgeronde transparante hoeken, schuilt een uiterst duurzaam kantoorgebouw. Door het behalen van een WELL en LEED Gold certificatie geeft Danone gestalte aan haar overtuiging dat de gezondheid van mens en planeet met elkaar verbonden zijn: One Planet, One Health.

Beeld: Sebastian van Damme.

 

In 2017 won projectontwikkelaar RED Company, in samenwerking met Powerhouse Company, de competitie voor het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw van Danone met een oppervlakte van in totaal bijna 8.400 m². “We hebben heel veel tijd besteed aan het ontwikkelen van een duurzaam gebouw dat past bij de filosofie van de producent van onder meer de bekende merken Nutricia en Olvarit. Het beleid van onze opdrachtgever is immers gericht op duurzaamheid, gezondheid en het welbevinden van mensen en communities”, zegt projectontwikkelaar Niels Jansen van RED Company. “Bij het ontwerp werd rekening gehouden met het milieu door te besparen op energie en water én door de CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd werd de nadruk gelegd op een gezond binnenklimaat en een comfortabele, veelzijdige werkomgeving. Het wordt hoe dan ook de werkomgeving van de toekomst: een gezond kantoor waar werknemers zich bewust zijn van hoe zij leven, werken en eten, en hoe dat onze planeet beïnvloedt.”

Royaal atrium als kern van het gebouw

Het nieuwe hoofdkantoor van Danone is gevestigd aan de Taurusavenue nabij de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam. De grote glaspartijen van de gevel worden omlijst door een geometrisch grid van licht gekleurde Terrazzo gevelbanden en de afgeronde hoeken zorgen voor een vloeiende overgang naar de natuurlijke omgeving. “Het gebouw wordt gevormd rondom een ruim centraal atrium, dat grenst aan de tuinzijde.

Het gebouw wordt eigenlijk gevormd rondom een ruim centraal atrium, dat grenst aan de tuinzijde. De transparante gevel en het glazen dak laten het daglicht toe om tot diep in het gebouw binnen te dringen.

 

De transparante gevel en het glazen dak laten het daglicht toe om tot diep in het gebouw binnen te dringen. Bovendien zorgen de glazen gevels voor een spectaculair zicht op de tuin, het polderlandschap en Schiphol”, licht Nanne de Ru, mede­oprichter van zowel RED Company als Powerhouse Company, toe. “De ‘groene long’, een twintig meter hoge wand begroeid met planten, creëert een accent in deze centrale ruimte en de looproute door het gebouw start bij een prominente tribunetrap, de centrale locatie waar medewerkers samenkomen voor een gesprek, maar ook de plek waar presentaties en voordrachten gegeven kunnen worden.”

Op de begane grond bevinden zich de openbare en publieke functies, zoals de receptie en het restaurant, terwijl de vier verdiepingen kantoren huisvesten. Verspreid over het volledige gebouw werden informele werkplekken geïntegreerd, waardoor de medewerkers op verschillende manieren met elkaar in contact kunnen komen. Op de eerste verdieping zijn verschillende ruimtes voor kleine en grote groepen ondergebracht, waardoor dit hoofdkantoor ook als vergadercentrum dienst kan doen. Al deze vergadermogelijkheden in combinatie met het eigen restaurant en de tuin laten Danone toe om alle bijeenkomsten en seminars in huis te organiseren.

“De ‘groene long’, een twintig meter hoge wand begroeid met planten, creëert een accent in de centrale ruimte en de looproute door het gebouw start bij een prominente tribunetrap.

 

Een gezonde werkomgeving op een gezonde campus

Het atrium speelt ook een belangrijke rol in de realisatie van een gezonde werkomgeving. Het zorgt in de eerste plaats voor optimale luchtcirculatie, daglicht en interactie tussen de gebruikers. De trappen zijn prominent geïntegreerd, waardoor medewerkers en bezoekers ertoe worden aangezet om de trappen te gebruiken in plaats van de verdoken liften. “Dit project ambieert een LEED Gold en WELL Gold certificering. Het combineert immers duurzame maatregelen, zoals het gebruik van gerecycled staal en beton, met slimme oplossingen, die essentieel zijn voor het welbevinden van de gebruikers. Bovendien wordt in het restaurant enkel gezonde voeding geserveerd”, sluit De Ru af. “Deze nieuwbouw voor Danone maakt deel uit van een tweelingproject met het nieuwe hoofdkantoor van sport- en lifestyle-merk ASICS, ook ontwikkeld door RED Company en ontworpen door Powerhouse Company. Beide projecten vormen een duurzame en gezonde campus met gedeelde faciliteiten, zoals de parkeergarage en de tuin.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details