Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Daktuinen nabij historische binnenstad Utrecht

Daktuinen nabij historische binnenstad Utrecht

Momenteel wordt er druk gebouwd aan het laatste blok (van vier) van de nieuwe woonwijk Zijdebalen in Utrecht. Het geheel ligt tegen de rand van de historische binnenstad en bevat bijna 500 woningen. Er is een grote verscheiden­heid aan woning­types, naar het ontwerp van Venster Architekten BV en Mulleners+Mulleners Architecten. Onder de woonblokken zijn halfverdiepte parkeergarages aangebracht waarop daktuinen worden aangelegd.

In samenwerking met Van Doorn Dakspecialist B.V. heeft BTL Realisatie B.V. vestiging Utrecht de daktuin met dakbedekkingsconstructie van Blok 3 gerealiseerd. Blok 4 wordt dit voorjaar uitgevoerd. Dit alles in opdracht van bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen Zijdebalen v.o.f..

De daktuin van Blok 3, naar het ontwerp van Mulleners+Mulleners Architecten, is vorig jaar zomer aangelegd. Deze omsloten binnentuin van 1.450 m² bestaat zowel uit een gezamenlijk gebied als diverse ruime privétuinen. De tuin bestaat in basis uit een tegelvlak en plantbakken met gaas en klimplanten welke de privétuinen indelen. Het gezamenlijke gebied bevat een ruim 50 meter lange pergolaconstructie waarmee hoogte en geborgenheid gecreëerd worden. Verder zijn er diverse grote plantvakken in het tegelvlak ‘uitgesneden’, waarin hoofdzakelijk groenblijvende vaste beplanting is aangeplant. Om met de nieuwe buren samen te kunnen zitten, zijn drie stuks picknickbanken geplaatst vergezeld van enkele boombakken met meerstammige struiken.

Technische aspecten
Qua materialisatie zijn de geel- en antracietgekleurde betontegels met natuursteendeklaag van Zoontjens Beton toegepast. Deze tegels zijn op verstelbare tegeldragers geplaatst waardoor de verharding geheel ‘waterpas’ ligt. In het ontwerp is veel gebruik gemaakt van Cortenstaal. De plantbakken en keerelementen, om afscheiding en groeiruimte te creëren, zijn hier een voorbeeld van. De pergola is volledig gemaakt van inheems larikshout. De staanders  zijn middels draadeinden door de tegels vastgeboord op de hieronder liggende betonvoeten. Door deze werkwijze is de onderliggende waterdichte laag volledig intact gebleven.

Daktuinen

De dakbedekkingsconstructie bestaat uit een bitumineuze dampremmer, een C-EPS isolatie afschotmortel, waarop vervolgens een 2-laagse volledig verkleefde bitumineuze afwerking is aangebracht van het fabricaat Derbigum. Voor de groendakopbouw in de plantvakken en -bakken is gebruik gemaakt van druk- en vormvaste waterbufferende ZinCo drainagebanen en intensief daktuinsubstraat afgestemd op het type begroeiing.

Groen
Naast al deze technische aspecten, welke de basis zijn voor goed gebruik en een lange waterdichte levensduur, draait het bij een daktuin natuurlijk ook om het groen zelf. Zonder levend groen immers geen tuin. Zo wordt de pergola op termijn volledig begroeid met o.a. voorjaarsbloeiende bosrank (Clematis), schijnaugurk (Akebia) en de zomerbloeiende boskamperfoelie. Dit zijn stuk-voor-stuk mooie en sterke klimplanten met een uitbundige bloei. De plantbakken zijn aangeplant met diverse deels wintergroene vaste planten zoals de schoenlappersplant (Bergenia), wolfsmelk (Euphorbia), purper klokje (Heuchera) en aromatische venkel (Foeniculum). In de beschaduwde delen maken beker- (Matteuccia) en naaldvarens (Polystichum) de dienst uit. Diverse wuivende siergrassen variërend van 50 tot wel 180 cm hoogte maken het geheel compleet.

Daktuinen

De bewoners van Blok 3 hebben inmiddels hun sleutels ontvangen en kunnen binnen de vastgestelde kaders nu zelf invulling geven aan hun privétuinen. De tuin van Blok 4, die dit voorjaar wordt aangelegd, is aanmerkelijk groter. Deze tuin krijgt een parkachtige uitstraling met grotere bomen, hoogteverschillen, glooiende looppaadjes, wederom een pergola en zelfs een groot speeltoestel. Op deze manier worden de beperkte ruimten nabij het historisch hart van Utrecht optimaal ingevuld.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details