Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Daktuin is fijne kijk- en verblijfplek voor bewoners Goudshof

Daktuin is fijne kijk- en verblijfplek voor bewoners Goudshof

Vlak voor de vakantie heeft de oplevering plaatsgevonden van project Goudshof in Gouda. Dit wooncomplex bestaat uit 72 appartementen voorzien van een ondergrondse parkeerkelder. Bouwbedrijf Van Wijnen, vestiging Stolwijk is begin 2020 gestart met de bouw n.a.v. het ontwerp van Architectenbureau Piet Onderwater & Partners. Bovenop de parkeerkelder, omsloten door de hoogbouw van het complex, heeft idverde Realisatie, vestiging Utrecht de daktuin technisch uitgewerkt en vervolgens aangelegd. Het project is een ontwikkeling van Vesteda en AM.

Het ontwerp van de daktuin bestaat voor ca. 45% uit groen en ca. 55% uit verharding. Een vierkant vak met vier plantvakken wordt doorkruist met diagonaal lopende tegelpaden die uitkomen op een pleintje met zitbanken. Langs de blinde gevels en als afscheiding van de privéterrassen zijn tevens groenstroken geplaatst. Verder is er een grote pergolaconstructie van ca. 60 meter langs de tegelpaden geplaatst. In het ontwerp is ook plaats voor een aantal meerstammige grote struiken evenals bolderarmaturen die de plantvakken en looppaden ’s avonds uitlichten.

Een vierkant vak met vier plantvakken wordt doorkruist met diagonaal lopende tegelpaden.

Ca. 55% verharding

Voor de waterdichting onder de daktuin is een tweelaags volledig verkleefde wortelwerende dakbedekking aangebracht. Deze dakbedekking is toegepast op een cementgebonden isolatiemortel die op de betonconstructie van het kelderdek is aangebracht. Om de waterdichtheid te toetsen, is voorafgaand aan de realisatie van de daktuin een watertest uitgevoerd. Na deze keuring is gestart met het aanbrengen van de daktuin. De verharding bestaat uit 60 x 60 cm betontegels in een grijze en antracietkleur die speels door elkaar zijn gemixt. Deze tegels zijn geplaatst op in hoogte verstelbare kunststof tegeldragers, waardoor een volledige waterpas liggende tegelvoer ontstaat. Alle plantvakken zijn omsloten door cortenstalen keerwanden die uitgevuld zijn met een waterbufferende drainagelaag met filtervlies en een 30 tot 80 cm dikke groeilaag uit daktuinsubstraat. 

Er is een grote pergolaconstructie van ca. 60 meter langs de tegelpaden geplaatst.

Ca. 45% groen

De beplanting in de plantvakken bestaat uit ca. 30 soorten winterharde vaste planten en tweejarige deels inheemse planten. De gemiddelde hoogte varieert van 30 tot 60 cm met enkele hoge accentplanten van 80 cm. De bloeikleurtinten zijn blauw, paars, roze/rood, wit en lichtgeel en ca. 30% is wintergroen. De bloeiperiode strekt van eind maart tot begin december.

De verharding bestaat uit 60 x 60 cm betontegels in een grijze en antracietkleur.

Grote variatie

Net na de aanplant ziet de tuin er nog wat steriel en karig uit maar na maximaal twee groeiseizoenen zullen de plantvakken volledig dichtgegroeid zijn. Veel van de plantsoorten zijn daarbij aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Soorten zijn bijvoorbeeld wildemanskruid, vergeet-me-nietje, salie, duizendblad, klokjesbloem, aster, anemoon en diversen siergrassen. De haagbeplanting bestaat uit inheemse liguster die, indien je ze niet te strak snoeit, mooie witte bloeipluimen geven in de zomer. Klimplanten als kamperfoelie, wingerd, bosrank en blauwe regen zullen op termijn de pergolaconstructie omhuld hebben en geven met bloesems, vruchten en felle herfstkleuren goed de seizoenen weer. Tot slot zijn er op de groeiterpen in de plantvakken, een viertal meerstammige en mooie grote struiken aangeplant: een sering, een zevenzonenboom, een lampionboom en een Tibetaanse sierkers. Deze struiken/kleine bomen staan garant voor een uitbundige bloei gedurende diverse jaargetijden en geven structuur aan de tuin.

De daktuin, met al zijn variatie in planten, zal een fijne verblijf- en kijkplek worden voor de bewoners. Ook biedt het leefruimte voor vogels, insecten en andere kleine dieren. Diverse bewoners hebben al kunnen genieten van het groen en dat zullen er alleen maar meer worden. Gouda heeft er een fijne woonplek bij gekregen!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details