Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Overig

Dakpakket van 75 centimeter voor ‘ruisend dakbos

Op het ronde dak van het Depot is een dakbos aangelegd met 75 volgroeide berken en siergras, evenals looppaden en...

boymans_museum_bomen_mg_6840-kopieren

14 juli 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op het ronde dak van het Depot is een dakbos aangelegd met 75 volgroeide berken en siergras, evenals looppaden en terrassen van beton. Vanaf het dakpaviljoen kunnen bezoekers over Rotterdam uitkijken. De uitvoering is een omvangrijke, goed voorbereide operatie onder leiding van Van der Tol, dat binnen het concept Leven op Daken garantie biedt op het gehele dakpakket. “In totaal gaat het om 1.600 m² dakoppervlak met een dakpakket van 75 centimeter”, zegt projectadviseur Gert-Jan Middelie.

Grote volumes en een hoog ontwerpniveau: vast staat dat aan het groendak van het Depot een belangrijke maatwerkengineering is verbonden. Middelie: “Architecten bedenken steeds meer groen op en aan gebouwen, maar dit dakbos op het Depot is wel uniek te noemen en een project om trots op te zijn. Allereerst verzorgen wij binnen een vast concept, Leven op Daken, in samenwerking met Mastum Daksystemen het gehele dakpakket. Vanaf het betondek, in dit geval een isolerende afschotlaag van Betapor, met daarbovenop een dubbellaags systeem met een toplaag van wortelwerende gewapende EPDM: Resitrix SK W.”

Substraat

Hier overheen zijn een beschermmat en drainagemat van Zinco geplaatst, waarop de geprepareerde wortelkluiten van de berken (130 x 60 cm) zijn verankerd op zware bouwstaalmaten. “Het zijn volgroeide bomen die in de laatste twee jaar zijn voorbereid door de kluit rond te steken, waardoor de wortels in de kluit zitten. De berken zijn na verankering afgewerkt met een substraatlaag van 60 centimeter. In totaal ging circa 700 kuub substraat, 600 kuub glasschuim en 95 kuub beton het dak op. Het groendeel van het dak is in de eindfase van de uitvoering aangeplant met 8.700 stuks siergrassen.”

Hemelwaterafvoer

In het midden van de daktuin staat een paviljoen waaromheen terrassen en looppaden liggen. Deze zijn gemaakt van 12 centimeter dik beton, in het werk gestort. “Hierdoor ontstaat een toegankelijk, ‘ruisend’ dakbos. Ten behoeve van de beregening is een hoogwaardig systeem voorzien met meerdere sensoren, waarmee de vochthuishouding 24 uur per dag kan worden gevolgd en bijgestuurd. Voor de hemelwaterafvoer dienen 12 Pluvia-leidingsystemen, ondersteund door een projectspecifieke inspectieput van 80 x 80 centimeter die alle leidingen en afvoeren samenbrengt.” Kortom, het was een veelzijdige opdracht, waarbij vele toeleveranciers zijn betrokken, aldus Middelie. “Wij zijn in maart dit jaar begonnen met de uitvoering, medio mei zijn de laatste werkzaamheden afgerond.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%