Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Daglicht; een natuurlijke energiebron voor mens én gebouw
Voor het duurzame gebouw The George werd de Solarlux Highline met triple glas toegepast. (Beeld: Constantin Meyer)

Daglicht; een natuurlijke energiebron voor mens én gebouw

Solarlux staat synoniem voor ‘zonlicht’. “Als organisatie staan wij voor een zo efficiënt mogelijk gebruik van daglicht, in zijn meest essentiële vorm”, aldus Consultant Architecten Jan Jaap Hofstra. “Want we kunnen simpelweg niet zonder. Een flinke portie daglicht levert een positieve bijdrage aan ons welzijn, humeur én bioritme en is een kostbaar goed, waar we verstandig mee om moeten gaan. Zeker als we kijken naar de bebouwde omgeving en de mate waarin de mens in toenemende mate binnen zit.”

Glazen vouwwandsysteem Megaline gaat tot 4,5 meter hoog.

Solarlux is al bijna 40 jaar dé specialist op het gebied van flexibele glazen geveloplossingen die royale openingen, maximale transparantie en een vloeiende overgang tussen binnen en buiten garanderen. In 1983 begonnen met de glazen vouwwand, kent het productgamma inmiddels ook serres, tuin­kamers en balkonbeglazingen die continu geïnnoveerd en getest worden, met oog voor technische details, design én een optimaal wooncomfort. De afgelopen jaren hebben de inspanningen van Solarlux geleid tot tal van innovatieve producten, zoals cero. Dit minimalistische schuifsysteem staat nu al garant voor 98% glasoppervlak én transparantie, maar krijgt binnenkort nóg slankere aanzichtbreedtes. Maar ook innovaties zoals Megaline, een glazen vouwwandsysteem waarmee nog bredere (tot 1.500 mm) en hogere (tot 4.500 mm) vleugelafmetingen mogelijk zijn, tot een maximum van 4 m2, gooien hoge ogen in de markt.

Bouwsteen van de moderne architectuur

Dat de innovaties van Solarlux niet onopgemerkt blijven, bewijzen sprekende projecten zoals Valley in Amsterdam, Floating Office Rotterdam, de City Campus van Booking.com in Amsterdam en The George in Amsterdam, waarin maximaal geprofiteerd wordt van natuurlijke daglichttoetreding. “Daglicht vormt één van de belangrijkste bouwstenen van de moderne architectuur”, benadrukt Hofstra. “In het kader van duurzaam bouwen worden gebouwen steeds opener én transparanter. Passieve zonne-energie wordt meer en meer toegepast en Solarlux heeft hier dé perfecte producten voor. Dankzij onze glazen geveloplossingen ontstaan maximale daglichttoetreding én royale openingsmogelijkheden, die natuurlijke ventilatie bevorderen. We laten gebouwen letterlijk ademen. Omdat geen project gelijk is, leveren wij altijd maatwerk. Gebouw Valley – waarin geen gevel gelijk is – is hiervoor een uitstekend visitekaartje.” 

Dutch Daylight

Met het binnenhalen van daglicht liggen verblinding en een te hoge warmtebelasting op de loer. Om dit te ondervangen en om te voldoen aan de TOjuli-eisen (BENG), zoekt Solarlux graag samen met architecten en andere stakeholders naar de juiste balans, aldus Hofstra. “Een mooi initiatief hiervoor is onze deelname aan de stichting Dutch Daylight. Samen met deze stichting willen wij een vuist maken naar de markt, het belang van daglicht benadrukken en architecten motiveren om gezonde gebouwen te realiseren. Een belangrijke incentive in dit kader is de Dutch Daylight Award voor het meest prestigieuze daglichtgebouw van Nederland.”

Turnkey oplossing voor (dove) gevels

Een mooie noviteit die hier op aansluit, is de SL Modular balkonbeglazing met Alara-Lukagro geluidsrooster. “SL Modular betreft een balustrade met daar bovenop een draai-schuifsysteem, die turnkey in de gevel geschoven kan worden”, aldus Hofstra. “Waar de balkonbeglazing voorziet in een maximale daglichttoetreding en transparantie, zorgt het geluidsrooster voor een gegarandeerde, permanente ventilatie. Daarmee bieden wij een antwoord op alle uitdagingen die op dit moment gelden in binnenstedelijke gebieden. Zowel ten aanzien van daglichttoetreding, ventilatie als geluid. Met het systeem kunnen we ook de vraag naar dove gevels uitstekend bedienen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details