Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Daarom is dakbeveiliging noodzakelijk

Het aantal overlevenden na een ernstig bedrijfsongeval varieert al jaren ergens tussen 50 tot 70 per jaar; dat is bijna 2 doden per week.

pexels-josh-sorenson-103586 kopiëren

28 oktober 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Je bent als werkgever wettelijk verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen onder risicovolle omstandigheden. Hoe zorg je dat er veilig op hoogte kan worden gewerkt en welke oplossingen voor valbeveiliging zijn er? Dat wordt in dit artikel toegelicht.

Wanneer dakbeveiliging?

Er zijn sinds 1998 ruim 23.000 ernstige incidenten gemeld bij de arbeidsinspectie. Het type ongeval dat het meest voorkomt is dat mensen van een hoogte gevallen zijn, omdat er géén valbeveiliging aanwezig was. Denk hierbij aan een val van een ladder, steiger, dak enzovoort.

Al vanaf een hoogte van 2,50 meter is veilig werken wettelijk verplicht. Dit verplicht eigenaren van gebouwen, werkgevers en opdrachtgevers om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd. Let wel: valbeveiliging wordt ook aanbevolen bij werkzaamheden lager dan 2,50 meter waar een verhoogd valrisico is. Zo kan een val van één meter hoogte ook al verkeerd uitpakken, evenals bij het werken naast of bij uitstekende delen of op verkeerswegen. Laat je daarom adviseren door dak veiligheidsspecialist Eyecatchersafety om er zeker van te zijn dat je de juiste veiligheidsmaatregelen hebt genomen.

Verschillende vormen van valbeveiliging

Werken op daken is tegenwoordig aan heel wat veiligheidsnormen, wetgeving en arbo-eisen gebonden. Je kunt een onderscheid maken tussen individuele en collectieve valbeveiliging.

Individuele valbeveiliging

Individuele valbescherming biedt bescherming aan één persoon, en onder strikte voorwaarden mag er voor deze valbeveiliging gekozen worden. Als er op hoogte wordt gewerkt, dan kun je gebruik maken van een veiligheidsharnas. Dit individuele veiligheidssysteem bestaat uit drie onderdelen: het ankerpunt, een veiligheidsharnas en een connectie-element.

Collectieve valbeveiliging

Collectieve valbeveiliging heeft in de meeste gevallen voorrang boven individuele valbeveiliging. Constructies zorgen ervoor meerder personen veilig en gezond op hoogte kunnen werken. Denk hierbij aan randbeveiliging in de vorm van borstwering, een valnet of een hekwerk.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%