Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Daarom is dakbeveiliging noodzakelijk

Daarom is dakbeveiliging noodzakelijk

Je bent als werkgever wettelijk verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen onder risicovolle omstandigheden. Hoe zorg je dat er veilig op hoogte kan worden gewerkt en welke oplossingen voor valbeveiliging zijn er? Dat wordt in dit artikel toegelicht.

Wanneer dakbeveiliging?

Er zijn sinds 1998 ruim 23.000 ernstige incidenten gemeld bij de arbeidsinspectie. Het type ongeval dat het meest voorkomt is dat mensen van een hoogte gevallen zijn, omdat er géén valbeveiliging aanwezig was. Denk hierbij aan een val van een ladder, steiger, dak enzovoort.

Al vanaf een hoogte van 2,50 meter is veilig werken wettelijk verplicht. Dit verplicht eigenaren van gebouwen, werkgevers en opdrachtgevers om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd. Let wel: valbeveiliging wordt ook aanbevolen bij werkzaamheden lager dan 2,50 meter waar een verhoogd valrisico is. Zo kan een val van één meter hoogte ook al verkeerd uitpakken, evenals bij het werken naast of bij uitstekende delen of op verkeerswegen. Laat je daarom adviseren door dak veiligheidsspecialist Eyecatchersafety om er zeker van te zijn dat je de juiste veiligheidsmaatregelen hebt genomen.

Verschillende vormen van valbeveiliging

Werken op daken is tegenwoordig aan heel wat veiligheidsnormen, wetgeving en arbo-eisen gebonden. Je kunt een onderscheid maken tussen individuele en collectieve valbeveiliging.

Individuele valbeveiliging

Individuele valbescherming biedt bescherming aan één persoon, en onder strikte voorwaarden mag er voor deze valbeveiliging gekozen worden. Als er op hoogte wordt gewerkt, dan kun je gebruik maken van een veiligheidsharnas. Dit individuele veiligheidssysteem bestaat uit drie onderdelen: het ankerpunt, een veiligheidsharnas en een connectie-element.

Collectieve valbeveiliging

Collectieve valbeveiliging heeft in de meeste gevallen voorrang boven individuele valbeveiliging. Constructies zorgen ervoor meerder personen veilig en gezond op hoogte kunnen werken. Denk hierbij aan randbeveiliging in de vorm van borstwering, een valnet of een hekwerk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details