Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Crossover Amsterdam: een sterk staaltje engineering
Leebo verlijmt ruim 600.000 steenstripelementen, in ruim 100 verschillende afmetingen.

Crossover Amsterdam: een sterk staaltje engineering

Op de Zuidas in Amsterdam wordt druk gebouwd aan Crossover; een iconisch en duurzaam gebouw met een spannende mix van wonen, werken en sociaal-maatschappelijke voorzieningen. Het gebouw, dat is ontworpen door Team V Architectuur, krijgt aan elke zijde een eigen karakter. Een doordacht gevelraster zorgt hierbij voor een duidelijk geheel. Voor de gevel worden diverse systemen van Leebo Intelligente Bouwsystemen toegepast, zoals LeeBrick®, LeeBond® en LeeFrame®.

“De gevel is niet alleen esthetisch fraai, maar ook hét toonbeeld van een sterk staaltje engineering”, vertelt Geert van Sommeren, projectleider bij Leebo. “Wij zijn al in een vroeg stadium bij dit project betrokken, om de esthetische eisen van de architect te vertalen naar een duurzaam én functioneel ontwerp voor aannemer BAM Speciale Projecten. Samen hebben we alle principedetails doorlopen. Vervolgens hebben wij een 3D/Revit-ontwerp voor de gevels gemaakt en afgestemd met alle relevante bouwpartijen. Ook hebben we al in een vroeg stadium een mock-up gemaakt.”

Leebo is verantwoordelijk voor het engineeren, tekenen, produceren, leveren en in het werk monteren van de dubbelschalige (metaalskeletbouw) wandelementen voor het kantoorgedeelte van Crossover, evenals de complete esthetische afwerking met prefab steenstripelementen. “Aan de basis van de MSB-elementen liggen onze eigen staalprofielen, die vooraf en in onze eigen fabriek in Nieuwkuijk worden voorzien van alle benodigde voorzieningen voor beugels en zetwerk”, aldus Van Sommeren. “Vervolgens worden de profielen gevormd in een U- of C-vorm en in elkaar gezet. Zowel de binnen- als buitenzijde worden voorzien van cementgebonden platen om het element brandwerend te maken. Bovendien wordt het element voorzien van de juiste isolatie en folie. Voordat zij naar de bouw worden vervoerd, worden de zogenaamde LeeFrame® elementen voorzien van stelkozijnen en aluminium kozijnen van Alkondor.”

Voordat zij naar de bouw worden vervoerd, worden de LeeFrame® elementen voorzien van stelkozijnen en aluminium kozijnen.

De LeeFrame® elementen van 11 meter lang en 3,5 meter hoog worden tijdens de eerste montageronde en door de eigen montageploeg van Leebo gemonteerd, waarna het gebouw direct wind- en waterdicht is en de binnenafbouw kan starten. Synchroon aan deze fase start voor Leebo de afwerking van de gevel. “Ook hier werken we met een staalframe, waarop een primerplaat wordt aangebracht”, aldus Van Sommeren. “Bovenop deze plaat verlijmen wij ruim 600.000 steenstrips van Stonecycle, in ruim 100 verschillende afmetingen. Doordat de strips in een geconditioneerde omgeving worden verlijmd, volgens een gezamenlijk opgesteld werkplan, wordt een hoge kwaliteit gewaarborgd. Elk onderdeel in deze gevel wordt voorzien van een uniek nummer zodat zowel de assemblage in onze fabriek als de montage op bouw vlekkeloos kan verlopen.” Voor de afwerking rond de aluminium kozijnen brengt Leebo kaders van LeeBond® aan. Alle kaders worden onzichtbaar bevestigd. De gevel zal voor de bouwvakvakantie van 2023 worden opgeleverd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details