01:45
11-03-2015

Cradle to Cradle® gevel voor hoofdkantoor Bluewater

Het nieuwe hoofdkantoor van Bluewater Energy Services op Park 20|20 in Hoofddorp krijgt de Breeam Excellent-status.
De complete gevel, inclusief de aluminium achterconstructie, is Cradle to Cradle® gecertificeerd. De keramische tegels en het gekozen tegelpatroon geven een weergave van het werkveld van Bluewater.

Het innovatieve concept van Park 20|20 integreert duurzaam bouwen, een hoogwaardige, inspirerende, openbare ruimte en een nieuwe manier van werken. Doelstelling is om te komen tot een werkomgeving zonder stekker, een kantorenomgeving met een zo optimaal mogelijk gesloten kringloop volgens de principes van ‘design for disassembly’ ofwel ontwerpen voor demonteren. Park 20|20 is een gezamenlijk ontwikkeling van Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep, die samen met de Amerikaanse Cradle to Cradle® stimulator en ontwerper William McDonough+Partners wordt uitgevoerd. Recyclebare bouwmaterialen, toepassing van zonne- en windenergie, waterzuivering, energie uit afval en de techniek van warmte- en koudeopslag vormen de basisbeginselen.
Keramiek

Het basisontwerp van het duurzame kantoorpand van Bluewater is van de hand van William McDonough+Partners, bijgestaan en verder uitgewerkt door N3O Architecten uit Den Haag. “De gevel representeert een weergave van de sedimenten in de zee, daarbij verwijzend naar het werkveld van Bluewater Energy Services,” vertelt Jeroen Grosfeld van N3O Architecten. “De keuze voor keramiek is gemaakt vanuit esthetische en duurzaamheidsoverwegingen. De gevel vormt een belangrijk oppervlak voor het toepassen van Cradle to Cradle® materialen, waarmee het aandeel aan Cradle to Cradle® producten in het gebouw verder kon stijgen, en daarmee ligt de keuze voor Mosa met een Cradle to Cradle® gecertificeerd product erg voor de hand.”
, ›
De gevel is opgebouwd uit keramische tegels van Mosa in het formaat 45 bij 90 centimeter, die vervolgens zichtbaar met klemmetjes in een blokpatroon zijn opgehangen aan de aluminium regels op de HSB-achterconstructie, zo licht Joep Römgens van Mosa Facades de opbouw toe. “De tegels zijn 13 millimeter dik en afkomstig uit onze Terra Maastricht-collectie. Op de hoeken zijn verlijmde hoekstukken toegepast.”

Design for disassembly
Het ‘design for disassembly’ komt ook bewust naar voren in de gevel. Jeroen Grosfeld: “We wilden aan de buitenzijde duidelijk laten zien dat het gebouw demontabel en daarmee herbruikbaar is. Het ritme van de klemmetjes die speciaal werden ontwikkeld en op kleur zijn gemaakt geeft de gevel nog een extra dimensie in de vorm van een subtiele glans.”
De firma Drooghmans heeft de façade gemonteerd, geheel conform de strak geregisseerde Lean-planning van hoofdaannemer IBB Kondor, onderdeel van VolkerWessels. “Doordat alle partijen al in een vroeg stadium met elkaar in bouwteamverband om tafel zaten, waren ze uitstekend op elkaar ingespeeld; faalkosten bleven uit,” stelt Joep Römgens.
Behalve voor de gevel heeft Mosa ook tegels geleverd voor het interieur. “Een ware eyecatcher vormt het atrium, waarin onze tegels, eveneens uit de Terra Maastricht-collectie in een bijzonder wybertjes-patroon zijn gelegd.”

In april 2013 is gestart met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Bluewater, de oplevering staat gepland voor eind dit jaar. “Park 20|20 is in feite een proeftuin, een leertraject voor alle betrokken partijen, die telkens weer een stapje verder gaan in de duurzaamheidsfilosofie,” vertelt Dorien van der Weele, duurzaamheidsmanager bij Mosa. “Ook wij blijven voortdurend innoveren en op zoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen.”

Kijk op www.mosafacades.nl voor meer informatie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Gevel , hoofddorp , Mosa , Panelen , Utiliteitsbouw

Stedenbouw partners