Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Corps de Logis als slotakkoord van vernieuwing en verbouwing Paleis Het Loo

IMG_6728
Voor het middelste deel van het paleis realiseerde BudoBouw BV de imposante entreetrap.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | BudoBouw BV

28 juni 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met oplevering van het Corps de Logis eind augustus 2021 is voor BudoBouw BV een eind gekomen aan twee jaar bouwen aan Paleis Het Loo in Apeldoorn. In opdracht van en in nauwe samenwerking met BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Oost verzorgde de betonspecialist uit Zwolle al het betonwerk voor perceel 2. Van de constructie van de nieuwe, ondergrondse foyer en paviljoens en de betonwerken voor de vernieuwde Oost- en Westvleugel tot en met de betonvloer en het betondak van het kantoor- en energiegebouw. Directeur Denis van Wijk en bedrijfsleider Jeroen van Ostaijen van BudoBouw BV kijken terug op een geslaagd maar ook uitdagend project, met diverse mooie wapenfeiten.

Ook onder de bijzondere, gebogen betonwerk constructie in het dek van de ondergrondse uitbreiding staat de handtekening van BudoBouw BV.

Als eerste highlight noemen Van Wijk en Van Ostaijen het Corps de Logis. Voor dit middelste deel van het paleis realiseerde BudoBouw BV niet alleen de imposante entreetrap, maar ook de bijzondere, gebogen betonwerk constructie in het dek van de ondergrondse uitbreiding. “In België hebben we speciale kunststof mallen laten maken, die in het werk zijn gesteld en de vorm van de zogenaamde gewelven bepalen”, aldus Van Wijk. “Onder het dek en bovenop de stalen hulpconstructie van Matemco hebben wij diverse balken en platen aangebracht, waardoor een vlakke werkvlonder ontstond. Op deze werkvlonder zijn de kunststof mallen geplaatst, waarna de wapening is toegevoegd.” Van Ostaijen: “Op het dek is de entreetrap naar het gebouw uitgekist. Vervolgens hebben wij in het werk en in één keer het beton voor zowel de gewelven als de entreetrap gestort. Na het uitharden van het beton zijn de mallen voorzichtig door ons verwijderd en werden de gewelven prachtig zichtbaar.”

Open en licht

Het middenstuk van Paleis Het Loo bestaat uit mooie grote en hoge ruimtes. “De buitenwanden zijn gemiddeld een meter dik en 6 meter hoog”, vertelt Van Ostaijen. “Tussen de betonnen binnen- en buitenwanden is een frame van stalen balken aangebracht, waarop de betonnen begane grondvloer is verwerkt. Deze begane grondvloer bestaat zowel uit kanaal- als breedplaatvloeren.” Bovenop de begane grondvloer zijn betonnen opstanden gemaakt waarop een glazen lichtstraat is aangebracht. Deze brengt veel natuurlijk licht naar binnen, waardoor de ruimtes erg open en licht overkomen.

Vernieuwd en verzwaard

Bijzonder is ook het betonwerk in de oostelijk en westelijk gelegen paviljoens van de ondergrondse uitbreiding, benadrukt Van Wijk. “Datzelfde geldt voor de imposante omvang en dikte van de wanden, die verspreid over perceel 2 zijn uitgevoerd. Zowel binnen als buiten.” Van Ostaijen: “Voor de vernieuwing van de Oostvleugel hebben wij de bestaande constructie deels vernieuwd en verzwaard om hogere gebruikersbelastingen mogelijk te maken. In deze gebouwvleugel hebben we onder andere de betonpoeren, liftputten en vloeren aangebracht. Net voor de zomer van 2021 is bovendien nog een drietal trappen gerealiseerd. Ook zijn in het kantoorgebouw nog de laatste vloeren gestort, waarmee een stevige en stabiele basis voor perceel 2 werd gelegd.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details