Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

‘Continu focussen op de planning’

De Prinsessenflats in de Rotterdamse wijk Prinsenland gaan van het gas af. De 495 woningen van woningcorporatie Woonstad worden aangesloten op het stadsverwarmingsnet, dat gevoed wordt met restwarmte uit de industrie van Rotterdam.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Zondervan

12 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Zondervan draagt hier op installatietechnisch gebied aan bij.

Als partner van Smits Vastgoedzorg is Zondervan al sinds 2017 bij de renovatiewerkzaamheden in Prinsenland betrokken. De eerste drie jaar op de zogenoemde STER-flats en sinds vorig jaar op de Prinsessenflats. “Dat we al zo lang meedraaien, biedt voordelen”, zegt directeur Dick Smit van Zondervan. “We werken steeds met nagenoeg dezelfde teams. We kennen elkaar goed en we weten wat we aan elkaar hebben. Dat verhoogt de kwaliteit, de efficiëntie en het werkplezier.”

‘We starten in mei en moeten vóór 1 oktober klaar zijn’

Buiten stookseizoen

De belangrijkste werkzaamheden in de Prinsessenflats bestaan uit het aanpassen van de waterleidinginstallatie als gevolg van de aansluiting op het stadsverwarmingsnet. Deze werkzaamheden moeten plaatsvinden buiten het stookseizoen. “We starten in mei en moeten vóór 1 oktober klaar zijn”, legt Smit uit. “Dat vraagt om een gedegen planning die strak nageleefd moet worden. In het voortraject maakten we met alle betrokken partijen een LEAN planning. Die kwam vorig jaar nog even in gevaar door de coronamaatregelen, maar we hebben de eerste fase uiteindelijk na wat uitstel netjes afgerond. Complimenten aan Smits Vastgoedzorg die, ondanks de onzekerheid op dat moment, de processen onder controle wist te houden.”

Start tweede fase

In mei gaat Zondervan van start met de tweede fase. De monteurs lopen dan mee in de cyclus van twee woningen per dag, om in september gereed te zijn. Smit verwacht geen grote uitdagingen, maar, zo benadrukt hij: “In tijden van corona, waarin je niet altijd over al je mensen beschikt, moet je continu focussen op de planning.” Daar komt bij dat het voor steeds meer bedrijven lastig is om over goede vaklieden te beschikken. “Wij ondervangen dit met onze eigen praktijkschool, waar elk jaar één of twee nieuwe collega’s op afkomen. Hiermee geven wij tevens invulling aan de SROI-doelstellingen van veel woningcorporaties.”  

Kant-en-klare kozijnen van duurzaam hout
Als ketenpartner van Smits Vastgoedzorg is Van den Oudenrijn Timmerselekt nauw betrokken bij verbeteronderhoudsprojecten in onder meer de Rotterdamse wijk Prinsenland. Na de eerder uitgevoerde ERA-flats zijn nu de Prinsessenflats aan de beurt. “We werken projectoverstijgend samen”, zegt directeur Rob van den Oudenrijn. “We pakken de werkzaamheden als één team op. De lijnen zijn kort en we weten precies wat we aan elkaar hebben. Dat bespaart van calculatie tot oplevering veel tijd en kosten.” In de uitvoering gaat Van den Oudenrijn TimmerSelekt doorgaans verder dan het leveren en monteren van hoogwaardige producten van hout. De kozijnen zijn bijvoorbeeld kant-en-klare eindproducten van gegarandeerd duurzaam hout, inclusief beglazing en volledig afgelakt. Bovendien geeft de timmerfabriek tien tot vijftien jaar garantie op het verfsysteem. Van den Oudenrijn: “Voor het verbeteronderhoud van de Prinsessenflats leveren we 231 buitenkozijnen, 12 binnenkozijnen en 27 spouwbladen. Deze bevinden zich in de plinten, waar zij bijdragen aan de fraaie uitstraling en het robuuste karakter van het complex. De eerste van de drie flats is inmiddels in volle gang.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details