Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Constructief staal schraagt vernieuwd paleis

PHOTO-2022-05-20-08-14-06-(31)

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Ensel

30 juni 2022 Leestijd 1 minuten

Deel dit artikel

De transformatie van Paleis Het Loo mag het monument niet aantasten. Een ondergrondse museumruimte is nieuw gebouwd en loopt door onder het bestaande hoofdgebouw. Zowel voor het dek als de fundering van de overgangsconstructie leverde Ensel Staalkonstrukties zware onderdelen, alsmede vloer-, wand- en kapconstructies voor de bestaande bouw.

“De renovatiedelen zijn eerst in 3D BIM gescand. Op basis hiervan zijn onze engineers aan het werk gegaan, in samenwerking met de constructeur, en konden clashes worden voorkomen”, zegt Hartog Ensel. “In het bestaande mochten geen zettingswijzigingen plaatsvinden.”

Ensel produceerde, leverde en monteerde onder meer 400 ton staal voor de dekconstructie van de nieuwbouw. “De balken sluiten aan op de betonnen wanden, de maatvoering luistert nauw. Bovenop komen een betonvloer met berijdbaar dek en een vijver als daklicht.”

Om de nieuwbouw door te trekken onder het paleis was inventiviteit nodig. “Eerst is een tijdelijke fundering in staal gerealiseerd. Vervolgens zijn wij de funderingsbalken in delen gaan monteren. Deze zijn gekoppeld met bouten en op spanning gebracht, waarna de tijdelijke constructie is verwijderd. Een kunststukje dat zorgvuldig is gemonitord. Ook in de vloeren, wanden en kappen van de bestaande bouw zijn vele staalconstructies aangebracht. Deze zijn brandveilig gecoat voordat de eindafwerking is gemonteerd.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details