Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Constructie met in het werk gestort beton: ‘Voor het uitkragende gedeelte was dit wel een uitdaging’
Detail afbouwfase.

Constructie met in het werk gestort beton: ‘Voor het uitkragende gedeelte was dit wel een uitdaging’

Nog even en het nieuwe Joint Research Center in Middelburg is klaar om een impuls te geven aan het technisch hoger en wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het futuristische gebouw is onderdeel van Campus Zeeland en uitgerust met de onderzoeksfaciliteiten die moeten leiden naar de antwoorden op grote hedendaagse vraagstukken zoals weerstand bieden aan de stijgende zeespiegel.

Doorzicht betonconstructie.

Bouwbedrijf Schrijver is de uitvoerende en coördinerende partij voor de nieuwbouw van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg. Zij scoorde hoog op vier Europese aanbestedingen, te weten voor casco, buitenschil, vloeren en afbouw. Op dit moment verkeert de bouw van het vijf bouwlagen tellende JRCZ in het afbouwstadium. 

Plaatsen HSB-element, incl. aluminium kozijnen en beglazing.

Beperkte ruimte

Het nieuwe JRCZ ligt aan een drukke toegangsweg van Middelburg en dat heeft consequenties voor bouwbedrijf Schrijver. Het perceel is ingesloten en de ruimte rondom het gebouw in aanbouw is beperkt. Om deze reden kiest het bouwbedrijf voor de inzet van een torenkraan en wordt de logistiek – in het kader van de veiligheid – zorgvuldig ingepland. Risicovolle werkzaamheden vinden plaats tussen 21.00 en 06.00 uur. 

Draagconstructie

De constructie van het gebouw wordt opgebouwd met in het werk gestort beton. Wanden en kolommen worden bekist en vervolgens gestort. De gewichtsbesparende vloeren met de uitkragingen worden eerst onderstempeld. De uitkraging aan de noord-oostgevel wordt met een vakwerkspant opgevangen. Peter Ventevogel, werkvoorbereider en projectleider van bouwbedrijf Schrijver: “Dit laatste was wel een uitdaging. We hebben de vakwerkspanten tijdens de nachtelijke uren geplaatst, in combinatie met omleidingen op de drukke toegangswegen.”

Detail gevelbeplating i.c.m. aluminium kozijnen.

Een dynamische buitenschil

De buitenschil vanaf de tweede verdieping realiseert bouwbedrijf Schrijver met grote HSB-elementen, met de klemtoon op ‘grote’. “De afmetingen waren immens. Daarbij waren de elementen voorzien van kozijnen en glas. Alleen onder relatief ideale omstandigheden konden de elementen met grote precisie gemonteerd worden. Een andere uitdaging was de montage van de 50×50 cm Trespa-gevelbekleding, te monteren in een afwisselend patroon van glans en mat.”    

Detail betonconstructie.

Afstemmen op elkaar

Op dit moment worden de binnenwanden geplaatst en wordt de indeling van de ruimtes vastgelegd. Bouwbedrijf Schrijver werkt hierbij nauw samen met de installateurs. “Binnenwanden, brandscheidingen, grote kanalen, kabels en leidingen moeten zorgvuldig op elkaar worden afgestemd. Hier plukken we de vruchten van de voorbereiding in BIM, waardoor zowel de architect als installateurs al vanaf het eerste moment betrokken waren bij het project. Een extra uitdaging is het ontbreken van een systeemplafond, waardoor de leidingen en kabels in het zicht blijven. Hierdoor ligt de lat hoog en moeten kabels, leidingen en aansluitingen een ordelijk geheel vormen.”

Detail betonconstructie.

Groeiambitie

Enkele maanden voor de oplevering spreekt Ventevogel al van een mooi, uitdagend project. “JRCZ is een prestigieus project waar je als aannemer graag je naam aan verbindt. In de toekomst willen we graag meer van dit soort projecten aan onze orderportefeuille toevoegen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details