Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Complexe staalconstructies, op maat geproduceerd en gemonteerd

Complexe staalconstructies, op maat geproduceerd en gemonteerd

In de realisatie van Westfield Mall of the Netherlands is een belangrijke rol weggelegd voor Oostingh, als gespecialiseerde partij verantwoordelijk voor de detailengineering, productie, conservering en montage van de hoofdstaalconstructie. “Wij hebben in twee jaar tijd bijna 3.500 ton staal verwerkt”, zegt projectleider Luc Vermeijden. “In een project met nauwelijks repetitie en zowel renovatie als nieuwbouw, is elk onderdeel integraal opgepakt en afgerond.”

“Dit project sluit goed aan op ons portfolio, met onder meer de constructie van hotel nhow Amsterdam RAI en de meest recente renovatie van de Johan Cruijff ArenA”, vervolgt Vermeijden. Oostingh, onderdeel van ASK Romein, legt zich toe op constructief uitdagende projecten in de utiliteitsbouw. Vanuit de fabriek in Katwijk wordt lean geproduceerd. “Het voordeel van lean werken werd binnen dit project meteen duidelijk: maatwerkprocessen met een lage foutlast en korte doorlooptijden per projectonderdeel waren goed mogelijk.” De constructieve delen zijn just-in-time geproduceerd en geleverd.

Logistieke uitdaging

In 2018 is gestart met de renovatie van de zuidelijke passage van het winkelcentrum, met
versmarkt Fresh! en een nieuwe Jumbo-vestiging als belangrijke mijlpalen. Dat projectdeel is als eerste opgeleverd, in het voorjaar van 2019. Westfield Mall of the Netherlands wordt gerealiseerd in dichtbebouwd, stedelijk gebied. Alle montageonderdelen voor de hoofdstaalconstructie moeten just-in-time worden aangeleverd en de montageactiviteiten in publiek gebied vonden zoveel mogelijk ’s nachts plaats, buiten de openingsuren van de winkels. Vermeijden: “Er werd gebouwd terwijl het bestaande winkelcentrum operationeel bleef, dus flexibiliteit was een vereiste.” Met andere woorden: het project kenmerkt zich door talrijke logistieke uitdagingen. “Verspreid over het project zaten heel wat zware elementen, waarvoor telkens speciale kranen op een beperkte oppervlakte moesten worden opgebouwd.”

De entreeluifels vormen het sluitstuk van de montagewerkzaamheden.

 

Specials

Alle constructies zijn volledig in BIM geëngineerd. Er is sprake van zware, samengestelde en/of dubbel gekromde constructieonderdelen, soms onder voorbelasting, met overspanningen tot 34 meter en goed voor 18 ton gewicht per element. Grote specials in het traject voor Oostingh waren bijvoorbeeld de montage van het vakwerk langs de Dining Plaza, 80 meter lang en ruim 6 meter hoog. Ook de productie en montage van het dak van de Central Plaza, met 30 meter lange, gekromde flenzen van 80 millimeter staalplaat onder voorspanning, was complex te noemen, aldus Vermeijden. “Het opvallende glazen daklicht van de Central Plaza is bijvoorbeeld slechts een klein deel van de totale dakconstructie.”

Entreeluifels

De eindfase van het project bestond uit de realisatie van de verschillende entreeluifels. “Engineering, productie en montage waren uitdagend gezien de dubbel gekromde geometrie en de gewenste maatvastheid”, aldus Vermeijden, “met ondanks de overspanning van zo’n 23 meter een doorbuigingseis van slechts een paar millimeter. Westfield Mall of the Netherlands is 100% maatwerk, repetitie is er niet. Bovendien is elk bouwdeel vanaf de tekentafel tot en met de oplevering in zeer kort tijdsbestek volbracht. Er zijn niet veel partijen in Nederland die dit kunnen. Zonder de toewijding en het vele schakelen van de medewerkers was het niet gelukt.” Behoudens de nog uit te voeren luifel tegenover het Fletcher Hotel, is het werk van Oostingh afgerond. “De meeste onderdelen die wij monteren, zijn straks aan het zicht onttrokken, op een fragment van de boogliggers in het dak van de Central Plaza en de staande kolommen van de bioscoopentree na. Ik ben er echter zeker van dat trots zal overheersen als het winkelcentrum eenmaal volledig klaar is.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details