Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Complexe luchtdichting vraagt om maatwerk bij Grote Beer
Plaatsing van de gevelelementen.

Complexe luchtdichting vraagt om maatwerk bij Grote Beer

In Rotterdam nadert de bouw van Grote Beer zijn voltooiing. De getrapte en 68 meter hoge woontoren wordt pal naast winkelcentrum Alexandrium gerealiseerd en bestaat grotendeels uit prefab elementen. Van de gevels tot en met de constructiewanden, vloeren, balkons, badkamers en toiletruimtes, waardoor een snelle en steigervrije bouw mogelijk werd. “Door het steigervrije bouwen en door het feit dat de balkonvloeren al koudebrugvrij aan de vloerelementen zijn bevestigd, was de luchtdichting complex”, vertelt Henny van der Heijden, Business Development Manager bij Celdex. “Maar dankzij onze uitgebreide expertise, zorgvuldige detaillering én het Seal4Prefab afdichtingssysteem konden we ook deze uitdaging succesvol volbrengen.”

Celdex is al in een heel vroeg stadium door aannemer Dura Vermeer en gevelproducent Byldis betrokken, om de (technische) mogelijkheden van haar afdichtingsproducten te bespreken. “Vervolgens hebben wij samen met Zwapex Afdichtingstechnieken de afdichtingen aan de buitenzijde van de nieuwbouw gerealiseerd”, vertelt Van der Heijden. “Omdat de balkonplaten uitsteken boven winkelcentrum Alexandrium, waren de montagemogelijkheden beperkt. Besloten werd daarom om de balkonvloeren al in de fabriek aan de vloerelementen te bevestigen. Om een goede lucht- en slagregendichte aansluiting tussen beide elementen te garanderen, is veel aandacht besteed aan de detaillering. Bijvoorbeeld om koudebruggen te vermijden. Bij hoogbouwprojecten zoals Grote Beer is een lucht- en waterdichtheid van minimaal 450 Pa vereist. Om onze prefab oplossing hiervoor inzichtelijk te maken, hebben we bijvoorbeeld gebruik gemaakt van 3D/BIM.”

Het Seal4Prefab afdichtingssysteem voor Grote Beer omvat onder meer EPDM Soft schuimband als slagregendichting aan de buitenzijde, vertelt Van der Heijden. “Bovendien is een combinatie van Butyltape en EPDM-slabbe gebruikt voor de waterdichte horizontale compartimentering, terwijl een Pre-Seal M LF schuimband voor de gewenste luchtdichting en isolatie van de horizontale en verticale aansluitingen zorgt. Specifiek voor de afdichtingen van de balkons is een EPDM celrubber strook toegepast, waardoor separate kitvoegen in het werk niet meer nodig zijn. Hiermee hebben we de ‘prefab-all-the-way’ ambitie van de architect in zoveel mogelijk aansluitdetails doorgevoerd.”

Om de monteurs van Zwapex te ondersteunen bij de applicatie van de Seal4Prefab afdichtingsproducten heeft Celdex de werk­instructies in 3D verwerkt, aangevuld met periodieke digitale bouwcontroles om de juiste eindkwaliteit te waarborgen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details