Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Complete sloopexpertise met circulair oogmerk

Sloopwerkzaamheden rond de gymzaal (midden).

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Kwakkel BV

10 augustus 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Bedrijfsleider Gerard Koobs: “Al onze expertise in sloopwerkzaamheden komt hier aan bod: renovatiesloop, totaalsloop, boren/zagen en asbestverwijdering.”

“Naast asbestsanering zijn we in januari dit jaar begonnen met het strippen van de sloopdelen van scholen en gymzaal. Zoveel mogelijk niet-steenachtige materialen zijn verwijderd. Het machinaal slopen moet daardoor sneller gaan.” Een gedeelte van de Zuiderschool is gesloopt; een deel wordt gerenoveerd. “De sloopdelen zijn losgezaagd van de te handhaven delen. De renovatiedelen worden constructief intact gelaten. We verwijderen onder andere plafonds, vloerafwerking en wanden, en maken sparingen voor nieuwe trappen. Ook de gevel zal op verschillende plekken worden aangepast.”

De gestripte Zuiderschool.

Na het handmatig losmaken van het niet-monumentale deel van de voormalige gymzaal, is dit bouwdeel helemaal verdwenen. Na de asbestverwijdering en renovatiesloop zullen in het te handhaven deel drie laagbouwwoningen komen. In het monumentale HBS-gedeelte worden bouwdelen losgezaagd die gehandhaafd blijven voor renovatie met bewoning. “Ook dit bouwdeel is inmiddels gestript. Er moeten veel wanden worden gesloopt en de voormalige aula zal na verwijdering van dak en begane grondvloer een binnentuin worden.”

Circulaire sloop maakt onderdeel uit van het proces. “In de totaalsloop van de Zuiderschool hebben wij de dakpannen verwijderd en elders bestemd. Ook het dakbeschot met onderliggend balkhout, radiatoren en sanitair, alsmede vloer- en wandtegels krijgen voor een groot deel een nieuwe bestemming. Duurzame sloop heeft de toekomst.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details