Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Compact woonproject aan de Oude Rijn

Compact woonproject aan de Oude Rijn

In het groen, met het centrum van Leiden binnen handbereik

De Veerplaats in Leiden wordt een compacte verzameling woningen aan de oevers van de Oude Rijn. Via de trappen daal je zo af naar het water en geniet je van de groene omgeving, terwijl alle voorzieningen van Leiden om de hoek liggen. Bouwbedrijf Niersman bouwt er 12 herenhuizen, 4 watervilla’s en 13 appartementen.

Een gezamenlijke daktuin maakt ontmoetingen tussen bewoners en bezoekers mogelijk.

Vroeger waren de oevers van de Oude Rijn met elkaar verbonden door middel van een veer. Die verbondenheid komt nu terug in de naam van het project en in de opzet. De woningen worden namelijk met elkaar verbonden door een gezamenlijke daktuin met daaronder de parkeergarage. Deze tuin is niet alleen bestemd voor de bewoners, maar voor iedereen die dat wil. Monumentale trappen leiden van en naar deze binnenplaats.

Flagstones en larikshout geven de gevels een natuurlijke uitstraling.

Gedeelde en eigen tuin

INBO Architecten ontwierp de woningen, waarna Niersman de verdere uitwerking voor haar rekening nam. Zij stuurt alle onderaannemers aan en is verantwoordelijk voor de gehele bouw. Deze wordt hoogwaardig en duurzaam, met larikshouten gevels en Flagstones op de begane grond, vertelt Gert de Groot van Niersman. “Ontwikkelaar Catsheuvel won de prijsvraag voor dit plan, dat op de kavel moest passen. Het is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Leiden. Die richt ook de gehele buitenruimte aan de erfgrenzen van de woningen in met zitjes en groenvoorzieningen.”  

12 herenhuizen, 4 watervilla’s en 13 appartementen vormen samen het project De Veerplaats.

Naast die buitenruimte en de daktuin krijgen alle woningen een eigen balkon of zitje. Zo kunnen de bewoners dus genieten van een stukje privacy.

Behalve het materiaalgebruik wordt er ook op andere manieren gelet op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Zo wordt er gebruik gemaakt van stadsverwarming en alle woningen worden aangesloten op een warmtenet. Op de daken komen PV-panelen.

Via trappen bereik je de Oude Rijn, waaraan het project gebouwd wordt.

Koperskeuzes

Het gaat om woningen in het hogere en midden­segment voor mensen rond middelbare leeftijd. Zij hebben zelf ook wat te zeggen over hun toekomstige onderkomen. Zo zijn er koperskeuzes op het gebied van keukens, binnenindeling, kozijnen, tegelwerk en sanitair. Ook dit wordt begeleid door Niersman. Inmiddels zijn alle koopwoningen verkocht. De huurwoningen zullen op een later moment in de verhuur gaan, wanneer de oplevering nadert. Deze staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023.  

Onder de centrale tuin komt de parkeergarage.

De Veerplaats in de steigers

Het steigerwerk voor De Veerplaats in Leiden werd verzorgd door KeJo Steiger en Lijmwerk uit Leiderdorp. Dit bedrijf verhuurt steigers, sealt ze in en is ook in te schakelen voor het inspecteren en keuren van steigerwerk. Vooraf wordt alles ingemeten, waarna de steigers op maat worden afgeleverd.

Bij De Veerplaats ging het om 16 woningen en 24 appartementen die werden gebouwd met behulp van deze steigers. Eind september 2021 werden deze geplaatst en na de bouwvak werd er gestart met de demontage. Dit was wel afhankelijk van de aanvoer van diverse materialen voor de appartementen. “De samenwerking met de uitvoering van Niersman was goed. Het verloop van het project was wel afhankelijk van de aan te voeren materialen, die soms met vertraging geleverd werden”, aldus Simon Hamerling van KeJo. 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Catsheuvel
  • Architect INBO Architecten
  • Hoofdaannemer Niersman
  • Bouwperiode mei 2021 – Q1 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details