Katendrecht

Het casco van wooncomplex Cobana is inmiddels gerealiseerd.

01:10
01-11-2018

Cobana, Rotterdam | Wooncomplex voorziet in behoefte young professionals

In de Rotterdamse wijk Katendrecht wordt Cobana gerealiseerd, een multifunctioneel gebouw met 375 huurappartementen voor young professionals. Het prefab casco is inmiddels gereed. Dat werd geleverd en gemonteerd door Bestcon.

Cobana bestaat uit een onderbouw van vier lagen met commerciële ruimtes, een parkeergarage, een fietsenstalling, bergingen, een algemene ruimte en appartementen. Op de onderbouw staan twee torens met appartementen, één van 15 lagen en één van 12 lagen hoog. Bestcon heeft vlak voor de bouwvak de laatste van haar werkzaamheden verricht, vertelt projectleider Marc van Zeijl. “We zijn in een vroeg stadium bij het bouwteam betrokken en hebben eerst een intensief voortraject doorlopen waarin we onder meer de engineering hebben gedaan. Daarna zijn we begonnen met het leveren en monteren van de prefab onderdelen voor het casco.”

Katendrecht

Van Zeijl legt uit dat er bij dit project gebruik is gemaakt van de Bestcon 60 vloer, als onderdeel van het Bestcon 60 bouwsysteem (BC60). Deze massieve, voorgespannen vloer is selfsupporting en heeft een grote overspanning. “Het is een relatief dunne vloer die bij dit project wordt voorzien van een niet-constructieve vullaag, met het oog op de massa en akoestische eisen. Eén van de voordelen is dat een hoge bouwsnelheid is gewaarborgd doordat de constructieve en bouwkundige installatiewerkzaamheden volledig van elkaar zijn ontkoppeld. Zo kon de installateur bijvoorbeeld steeds drie lagen onder ons aan het werk in een wind- en waterdichte omgeving en op een volledig vlakke vloer.” Andere voordelen van het systeem, zegt hij, zijn de hoge kwaliteit en het feit dat het just-in-time kan worden verwerkt. “Dat laatste speelt een belangrijke rol bij dit project: het is heel omvangrijk en er is een krappe bouwplaats. In totaal hebben we het casco in maar liefst 1.200 vrachten aangevoerd. Dat is dankzij de zorgvuldige voorbereiding en goede samenwerking met de bouwplaatsmanagers van aannemer Heijmans vlekkeloos verlopen.” Tijdens de 1.200 vrachten werden 3.100 elementen vervoerd met een totale casco-oppervlakte van 35.000 m2.

Van Zeijl geeft tot slot aan dat ook bij de onderbouw van Cobana voor het systeem van Bestcon werd gekozen, hoewel daar constructief gezien alternatieve bouwsystemen voorhanden waren. “Vanwege de diverse voordelen is uiteindelijk ook daar onze bouwmethodiek toegepast.”    

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Bestcon

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Bestcon , Cobana , Katendrecht , rotterdam , Woningbouw

Stedenbouw partners

CobanaStraatweiden