Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Circulair-Element®: genomineerd voor Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20

Circulair-Element®: genomineerd voor Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20

WEBO is met het Circulair-Element® genomineerd voor de challenge ‘Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20’, die in de Week van de Circulaire Economie plaatsvindt. Het Circulair-Element® is een door de natuur geïnspireerd gevelsysteem dat uit hout bestaat, afkomstig van Urban Mining. Door slimme isolatie- en verbindingstechnieken te combineren, kan een volledig circulaire en losmaakbare gevel gerealiseerd worden.

Finale 7 februari

Op dinsdag 7 februari vindt de finale van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 plaats in de Twentsche Foodhal in Enschede. Tijdens de bijeenkomst kunnen bezoekers stemmen op hun favoriete innovatie, waarna de publieks- en juryprijs uitgereikt zullen worden. Het is ook mogelijk om online te stemmen via de livestream.

Circulair-Element®

WEBO is producent van houtskeletbouw gevelelementen en houten kozijnen. Het gebruik van een biobased materiaal als hout is in de basis al duurzaam en CO2-neutraal. Met het Circulair-Element® gaat WEBO nog een stap verder: door technieken uit de natuur en gerecycled hout toe te passen. Zo ademt de circulaire gevel als de huid van een sprinkhaan, waardoor de woning in de zomer koel blijft en in de winter juist warm. Dit principe wordt ook wel ‘biomimicry’ genoemd. Het hout voor de gevelbekleding is afkomstig van oude dakspanten, dat thermisch wordt verduurzaamd voor een lange levensduur.

Product-as-a-Service

De materialen waarmee het Circulair-Element® is opgebouwd zijn losmaakbaar verbonden, ook wel bekend als ‘Design for Dissasembly (DfD)’. De gevel kan hierdoor gemakkelijk uit elkaar gehaald worden aan het einde van de gebruiksfase (tot wel 50 jaar), zodat de toegepaste materialen opnieuw in de keten worden opgenomen. Het Circulair-Element® wordt bovendien zonder schroeven en spijkers aan het gebouw verankerd, waardoor de verbinding niet langer ‘nagelvast’ is. Dit maakt het hergebruik en leasen van een gevelelement in de toekomst mogelijk, wat perfect past binnen een ‘Product-as-a-Service’ businessmodel (PaaS).

Winnaar publieksprijs 2022

Vorig jaar won WEBO de publieksprijs van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 met het Circulair-Kozijn®. Het bedrijf positioneert zich als ‘uitvinders in de timmerindustrie’ en zoekt met innovaties zoals het Circulair-Element® continu naar oplossingen die bijdragen aan een duurzame en circulaire toekomst. De deelname van dit jaar ziet WEBO als een logisch vervolg op de winst van vorig jaar, omdat het Circulair-Kozijn® als onderdeel prefab gemonteerd kan worden in het Circulair-Element®.

Stemmen

Op dinsdag 7 februari 2023 16:00 uur is de finale van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. Tijdens de finale kun je stemmen op jouw favoriete innovatie voor de publieksprijs. Kun je niet live aanwezig zijn? Meld je dan aan voor de livestream en stem op afstand mee.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details