Achter het huidige pand van Chefs Culinar in Nijmegen, pal naast de snelweg A73, is in korte tijd een compleet nieuw distributiecentrum met grote vriescel gerealiseerd. Als totaalleverancier van prefab beton stond Preco in voor de levering van het volledige betoncasco. Ondanks de forse en constructief zeer zware constructie, zat de uitdaging in dit project hem in een heel ander aspect. Een gesprek met Theo Kool van Preco.
De nieuwbouw van Chefs Culinar is 18 meter hoog, 17.500 m² groot en is via een loopbrug verbonden met het bestaande pand. Gedurende de periode tussen de zomer en de kerst van 2019 heeft Preco in opdracht van Wijnen Bouw Horst onder meer de balken en kolommen geleverd voor de constructie van het gebouw. “In samenspraak met de constructeur hebben we in het voortraject hier en daar nog wat optimalisaties doorgevoerd, om de productie en montage zo optimaal mogelijk te laten verlopen”, zegt Kool. “De beschikbare ruimte op dit project was zeer beperkt. Het was echt bouwen op een postzegel.”
Het betoncasco werd in een tijdsbestek van slechts een week of twaalf gemonteerd. “Om die hoge bouwsnelheid te kunnen bijbenen, hebben we een eigen voorraad aangelegd bij ons op de productielocatie”, legt Kool uit. “Vaak gebeurt dat op locatie zelf, maar daar was geen ruimte voor. De prefab betonnen kolommen en balken werden dan ook just-in-time aangeleverd en vanaf de oplegger direct gemonteerd.”
Preco stond in voor de levering van in totaal 157 kolommen, 250 balken, 2.800 m² aan prefab betonwand, 26 docks, 22 trappen en 16 bordessen. “Met name de balken en kolommen waren forse exemplaren. De verdiepingsvloer is constructief zeer sterk uitgevoerd. Ook bij de prefab betonwanden werden soms forse lengtes gevraagd, tot wel 11 meter. Het feit dat we het volledige prefab betoncasco als totaalleverancier hebben verzorgd, was voor de aannemer een grote meerwaarde. Immers had hij slechts één aanspreekpunt. Al met al was het weer een mooie referentie voor ons als totaalleverancier.”