Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Charmante dertiger­jarenwoningen worden comfortabel en energiezuinig
De kozijnen worden gerenoveerd volgens een speciaal ontwikkeld kozijnenplan.

Charmante dertiger­jarenwoningen worden comfortabel en energiezuinig

Woningcorporatie Portaal renoveert 101 dertigerjarenwoningen aan de Grevenstraat, Druckerstraat, Marendorpse Dwarsstraat en Van der Werfstraat in Leiden met behoud van de karakteristieke dertigerjarenuitstraling. Aan de buitenzijde worden de gevels opgefrist en geïsoleerd. Aan de binnenzijde worden de houten beganegrondvloer en de plafonds geïsoleerd. Het sanitair en de cv-ketels worden vervangen indien nodig en de installaties worden gecontroleerd. Na deze ingrepen moeten de woningen voldoen aan energielabel A.

Plan van Aanpak

Voor de uitvoering maakte VIOS Bouwgroep samen met woningcorporatie Portaal een Plan van Aanpak. Het eerste actiepunt hierop was een renovatieboekje voor de bewoners met een duidelijke toelichting. Dit was de eerste aanzet om minimaal 70% draagvlak te creëren. Zonder instemming van 70% van de bewoners kon de renovatie immers geen doorgang vinden. Echter dankzij diverse voorlichtingsavonden en fraai ingerichte inspiratiewoningen liep dit percentage op tot 84.

Een strakke LEAN-planning

“Samen met Portaal hebben we de mensen geïnformeerd en geënthousiasmeerd”, vertelt Roy Diks, projectleider van VIOS Bouwgroep. “Tijdens de eerste opname werd de staat van elke woning apart beschreven. Daarna was het de uitdaging om een LEAN-planning te maken, waarin de benodigde werkzaamheden zoveel mogelijk aaneengesloten konden plaatsvinden.”

De woningen behouden hun karakteristieke uitstraling.

Innovatief kozijnenplan

Een bijzondere oplossing bedacht VIOS Bouwgroep voor de renovatie van de kozijnen. “Dankzij een speciaal ontwikkeld kozijnenplan hebben we de oorspronkelijke uitstraling geborgd”, vertelt Diks met enige trots. “We hebben wel de aluminium kozijnen verwijderd, maar het originele houten kader achter het aluminium kozijn weten te behouden. Na herstel hebben we de nieuwe kozijnindelingen geplaatst en afgewerkt in de oorspronkelijke kleur. We hebben ons stevig ingezet om alle betrokken partijen hiervoor enthousiast te maken.”

Vervangende huisvesting

Ook het leegmaken van de woningen vraagt een intensieve voorbereiding. Voor drie woningen moet er steeds vijf weken alternatieve huisvesting worden geregeld. Sommige bewoners regelen deze zelf, andere maken gebruik van een beschikbare logeerwoning. VIOS is vijf weken per woning bezig en biedt de bewoners een week vooraf en achteraf onderdak. Diks: “We zijn hier inmiddels aardig goed in geworden. Daarom houden we van dit soort projecten.”   

Duurzaam en energiebesparend

Ook een belangrijk onderdeel is de vervanging van de dakkapellen. De nieuwe dakkapellen zijn goed geïsoleerd en voorzien van HR++ beglazing. Hiermee passen de dakkapellen in het rijtje van energiebesparende maatregelen die een bijdrage leveren aan het beoogde energielabel A. “Duurzaam en energiezuinig bouwen is bij ons niet meer weg te denken. In dit kader is ook het kozijnenplan ontwikkeld en blijven de transportbewegingen tot een minimum beperkt.”   

Bouwinfo

Opdrachtgever Woningcorporatie Portaal, Utrecht
Bouwfysica Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht
Aannemer VIOS Bouwgroep, Utrecht
W-installateur Raynor Installatietechniek, Houten
E-installateur Elektro Groenenweg, Rotterdam
Bouwperiode eind 2018 – zomer 2020

Sausklaar afgewerkte brandwerende plafonds voor gerenoveerde woningen

Wie renoveert, denkt in de eerste plaats aan een verbeterde isolatie van daken, gevels en vloeren om vocht- en tochtproblemen te vermijden en het energieverbruik te reduceren. Zo moeten ook de woningen in de Grevenstraat en omgeving, in de binnenstad van Leiden, energielabel E/F inruilen voor A. 

“VIOS Bouw voert de werkzaamheden uit. Tegelijk worden ook maatregelen genomen om de inbraak- en brandveiligheid te verbeteren. De hoofdaannemer contacteerde ons voor de montage van brandwerende plafonds in de woningen. Zo installeerden we 1.500 metal stud plafonds, die 60 minuten brandwerend zijn. Die werden volledig sausklaar afgewerkt. Elke keer werden twee woningen tegelijk afgewerkt. Dit project gebeurde in verschillende fases, gespreid over 2019 en 2020”, licht Thomas Jacobsen, bedrijfsleider van ACN Totale Afbouw toe. “Afbouw Coördinatie Nederland staat eigenlijk voor een samenwerking tussen de gerenommeerde afbouwbedrijven HWD Duurzaam, Böhnke van de Broek, Verhaag Afbouwprojecten, Bosma plafonds en wanden en Vithebo. We hebben onze kennis, ervaring en krachten gebundeld, zodat we voor elk specifiek project in Nederland de beste specialisten kunnen inzetten.”

Nieuwe geïsoleerde en luchtdichte renovatievloer draagt bij aan sprong naar energielabel A

Een goede isolatie en luchtdichtheid van daken, gevels én vloeren is cruciaal voor een comfortabel en energetisch optimaal eindresultaat. Daarom integreerde Compofloor in opdracht van woningcorporatie Portaal en hoofdaannemer VIOS Bouw een speciaal voor de renovatiemarkt ontwikkeld vloersysteem op de begane grond van de 101 woningen in de Leidse Grevenstraat en omgeving. 

“De bestaande houten begane grondvloer van de woningen werd vervangen door onze renovatievloer zonder de bestaande funderingen extra te belasten. Het systeem bestaat uit composiet vloerelementen in cassettevorm, gevuld met isolatie: 100% luchtdicht, ongevoelig voor vocht en sterk isolerend”, vertelt directeur Cas Blokker. “We produceren en monteren de vloer­elementen geheel in eigen beheer. We halen eerst de oude vloer eruit, monteren daarna de onderconstructie en plaatsen de cassettes. Bij dit project in Leiden gebeurde het sloop- en installatiewerk op dag één, waarna een dag later de nieuwe vloer al aangelegd werd. De volledige begane grondvloer is met de Compofloor binnen twee dagen dus weer betreedbaar. We zijn met dit project gestart in 2019 en in juli 2020 was de totale vloerrenovatie afgerond.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details