Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Center of Expertise is natuurlijk verlicht

17 augustus 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Atrium zorgt voor voldoende zonlicht

In Ede is afgelopen mei het nieuwe bedrijfsgebouw van de divisie Kunststoffen van Eriks opgeleverd. Dankzij een groot atrium worden beide productiehallen op een natuurlijke manier verlicht.

Begin april 2018 werd Janssen Wuts Architecten benaderd door adviesbureau Groenewout, om een ontwerp te maken voor het nieuw te bouwen bedrijfsgebouw ‘Center of Expertise’ van Eriks’ divisie Kunststoffen. Dit bedrijf had het plan om van vier verschillende kleinere vestigingen door het land over te gaan naar één centraal bedrijfsgebouw. “Het ging om gebouw met een productie- en kantoorgedeelte”, vertelt architect Hans Janssen. “Groenewout vroeg aan ons om de technische wensen van Eriks om te zetten naar een ontwerp.”

Duurzaamheid

Hierbij kreeg Janssen ook de vraag van Eriks om duurzaamheid in zijn ontwerpplannen mee te nemen. “De kunststofdivisie van Eriks vraagt veel stroom”, laat Janssen weten. “Dat weet het bedrijf zelf ook. Daarom hebben we allereerst gezorgd voor voldoende isolatie en moeten zonnepanelen op het dak zorgen voor voldoende energie voor de installaties. In overleg met de installateur hebben we zuinige installaties uitgekozen.”

De aluminium beplating zorgt voor de juiste uitstraling.

 

Naast die isolatie en installaties vond de architect het belangrijk om verder te kijken. “In overleg met de opdrachtgever hebben we gekozen voor zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Daarnaast hebben we gezorgd voor een groot atrium, met ramen van vijf tot zes meter, tussen de twee productiehallen. Dankzij dit atrium valt er voldoende zonlicht in de hallen en hoefden we minder kunstverlichting te gebruiken. Daarnaast krijgen de productiemedewerkers meer mee van de verschillende seizoenen: voor hen is het veel gezonder om op deze manier te werken.” Dit zijn slechts enkele van de factoren, die ervoor hebben gezorgd dat het bedrijfsgebouw de ‘Very Good’ certificering van duurzaamheidskeurmerk BREEAM heeft gekregen.

Één identiteit

Naast de aandacht voor duurzaamheid had Janssen als doel om met zijn ontwerp het bedrijfsgebouw één identiteit te geven. “Het Center of Expertise is de huisvesting voor productiemedewerkers en kantoorpersoneel. Zij werken gezamenlijk aan dezelfde producten. Dat gevoel wil ik hen meegeven, door het hele gebouw dezelfde uitstraling te geven.” Aluminium beplating op de gevel zorgt voor die uitstraling. “We hebben ervoor gekozen om de beplating in drie verschillende diepten willekeurig toe te passen”, legt Janssen uit. “De stand van de zon zorgt overal voor een andere dynamiek. Hierdoor valt het gebouw nog meer op.” Verder heeft hij de ruimte op het perceel maximaal benut. “Zestig procent van het gebouw ligt op de erfgrens. Hierdoor maakt het gebouw nog meer indruk op bezoekers en passanten.”

Afgelopen mei vond de oplevering van het nieuwe bedrijfsgebouw plaats. De nieuwbouw heeft een directe aansluiting op de snelwegen A12 en A30. In totaal beschikt Eriks over ruim 11.000 vierkante meter aan oppervlakte. Hiervan wordt ruim 10.000 vierkante meter gebruikt voor de productie en logistiek, het overige deel is voor de kantoorruimtes.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details