Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Cascorenovatie Wiltonflats in Schiedam-Nieuwland: ‘Het resultaat is gelijk aan nieuwbouw’
Casco renovatie van de Wiltonflats.

Cascorenovatie Wiltonflats in Schiedam-Nieuwland: ‘Het resultaat is gelijk aan nieuwbouw’

De Wiltonflats aan de Noordvestsingel, Parkweg en Paulus Buijsstraat in Schiedam-Nieuwland worden sinds oktober 2021 ingrijpend gerenoveerd. Zo ingrijpend zelfs, dat het resultaat gelijk is aan nieuwbouw. Doel van de werkzaamheden is om de 3 x 39 woningen levensloopbestendig te maken. Maar ook om o.a. functionaliteit, leefbaarheid, energiezuinigheid én wooncomfort naar een nieuwe level te tillen.

Als betrouwbare en betrokken full-service onderhoudspartner verzorgt Willems Vastgoedonderhoud zowel planmatig als bouwkundig en energetisch onderhoud, in opdracht van woningcorporaties in de regio Zuid-Holland. Het bedrijf hecht waarde aan maximale klanttevredenheid en sterke, langdurige klantrelaties. De relatie met Woonplus is hiervoor een uitstekend voorbeeld. “De gemeente Schiedam was ooit één van de eerste opdrachtgevers van mijn opa, die in 1936 startte met Willems Vastgoedonderhoud”, vertelt Directeur Bouwkundig/Energetisch Onderhoud Sander Willems. “In 1999 is hier Woonplus uit voortgevloeid. Voor deze woningcorporatie voeren wij regelmatig bouwkundig en energetisch onderhoud uit, in dit geval in en aan de Wiltonflats.”

De Wiltonflats krijgen een duurzame nieuwe jas.

Tot op het casco gestript

De Wiltonflats dateren uit 1959 en voldeden niet meer aan de bouwfysische en comforteisen van deze tijd. “Op verzoek van Woonplus en in nauwe samenwerking met Zijdekwartier Architecten hebben wij een plan voor deze cascorenovatie uitgewerkt”, vertelt Willems. “De woningen worden tot op hun casco gestript. Zowel de voorgevels als achter­gevels worden verwijderd en er wordt een stuk van de galerijen af gezaagd, zodat we deze kunnen aanlengen. Daarnaast worden de woningen volledig leeg gemaakt om een nieuwe, hedendaagse indeling mogelijk te maken. Zodra de stripsloop gereed is, monteren wij een nieuwe staalconstructie. Ook worden extra funderingspalen aangebracht, om de bredere galerijen te kunnen dragen. Kleine inpandige balkons maken plaats voor grote uitkragende balkons met nieuwe hekwerken.”

Harmonieus lijnenspel

Voor de nieuwe gevels is gekozen voor een houtskeletbouw ondergrond met een PS gevelisolatie en een afwerking in stucwerk en steenstrips, in combinatie met nieuwe kozijnen met tripleglas. “In het verleden was al een vijfde woonlaag (kroon) aan de flats toegevoegd, die door de nieuwe gevelafwerking nog meer onderdeel wordt van het geheel”, aldus Willems. “Met een zorgvuldig gekozen lijnenspel borduren we bovendien voort op de oorspronkelijke gevels van de flat. De nieuwe balkons versterken dit lijnenspel en zorgen voor nog meer woonkwaliteit.”

In de woningen komen zwevende vloeren en plafonds die de geluidsisolatie flink verbeteren. Daarnaast brengt Willems Vastgoedonderhoud nieuwe keukens, badkamers, toiletten, kozijnen, deuren en installaties aan, van meterkasten tot warmte-afleversets. “Op dit moment maken de flatwoningen nog gebruik van een collectieve verwarmingsketel, maar dankzij de afleversets zijn zij ook technisch voorbereid op toekomstige aansluiting op het warmtenet.”

Circulariteitsgedachte

Op de galerijen wordt het bestaande hekwerk gereinigd, zorgvuldig gerepareerd en opnieuw gemonteerd. Want waarom zou je onderdelen die nog goed zijn, vervangen? “Deze circulariteitsgedachte komt ook perfect tot uiting in het casco”, aldus Willems. “De indeling en uitstraling van de Wiltonflats zijn weliswaar gedateerd, maar het casco is nog goed. Door dit casco duurzaam te behouden, wordt – in vergelijking met sloop en nieuwbouw – de doorlooptijd van dit project flink verkort. Bovendien stoten we veel minder CO2 uit, terwijl de bewoners én Woonplus nog altijd een kwalitatief hoogwaardig gebouw ontvangen dat helemaal van nu is.”

De bestaande situatie.

Ontmoeting en interactie

Om de leefbaarheid in én rond de flats te verbeteren, heeft Zijdekwartier Architecten onder meer gezocht naar mogelijkheden om de interactie tussen bewoners te verbeteren. In het ontwerp voor de renovatie zijn de galerijen verbreed, zodat ruimte ontstaat voor een drempelzone; een plek bij de voordeur om een bankje of wat planten neer te zetten. Hierdoor krijgen bewoners een extra buitenruimte op de galerij. Ook wordt de privacy in hun woning vergroot én worden ontmoeting en sociale interactie gestimuleerd. “Ook de begane grond krijgt een galerij”, vertelt Willems. “Hiermee worden deze woningen ook bereikbaar zonder trap. Vanaf de galerij maken we tevens de verbinding met de binnentuinen.” De hoofdentrees van de flats zijn verplaatst van de drukke winkelstraat naar een rustigere staat, waar tevens ruimte is om de entreehallen te vergroten. Ook dit bevordert de sociale interactie. Bovendien wordt de ontsluiting hierdoor verbeterd.

De renovatie van de eerste flat is inmiddels gereed. In november starten de werkzaamheden in de tweede flat. Medio 2024 moet het volledige project gereed zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details