Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Cascobouw in 4D BIM

De-Kock-Beton-Bouw—project-Hoofddorp—22juli2021-858619(ENT_
Tijdelijke voorzieningen als werkplatforms en randtafels zijn in het BIM-model opgenomen.

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | De Kock Betonbouw

31 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het casco van Kensington wordt vanwege de lage repetitiegraad (wisselende woonbeuken en verschillende woningtypes) volledig in het werk gestort. Met ruim 18.500 m³ te verwerken beton en 36.000 m² vloervelden is het een volumineus project. De Kock Betonbouw heeft met hoofdaannemer De Vries en Verburg een grote logistieke inbreng, die de betonaannemer aanstuurt tot eind volgend jaar. “Wij zijn leidend in de ruwbouwplanning”, zegt Martin de Kock. “Vanaf de gevelsluiting neemt De Vries en Verburg de logistieke coördinatie over.”

De uitvoeringsmethode van het casco-ontwerp is in BIM/Revit vormgegeven; dat is bij De Kock Betonbouw dé standaard. Koppeling tussen model en planning resulteerde in een secure ‘4D-check’ om fouten en knelpunten in de planning zichtbaar te maken. “Zo wisten we welke tijdelijke voorzieningen we moesten treffen, zoals werkplatforms en randtafels, en konden we hiermee al rekening houden in de prijsvorming.” 4D BIM is driedimensionaal ontwerpen voorzien van de factor tijd. Deze ontwikkeling is steeds meer gangbaar in bouwprocessen, waardoor clashes in de uitvoeringsplanning beter kunnen worden voorzien. “Het constructieve 3D-model wordt door ons nog eens op een planningsmodel gelegd.”

In de overgang naar het maaiveld zitten de meeste logistieke knopen.

Ruimte voor tegenvallers

De planning is dynamisch, vervolgt De Kock. “Geen enkel woonblok is hetzelfde waardoor cyclisch werken geen zin heeft. Het storten van de wanden in relatie met de kraanbezetting per bouwstroom bepaalt de snelheid in het werk. De impact van tegenvallers of verschuivingen door wind- en regenuitval beperken we door buffers op te nemen of de werkwijze te optimaliseren. Zo plannen we bijvoorbeeld extra ruimte in op sleutelmomenten tijdens verschillende bouwfasen – uiteraard in overleg met de opdrachtgever, omdat je uitloopruimte nodig hebt in de opbouwfase. Vele partijen zijn van ons werk afhankelijk.” Een haalbare en betrouwbare planning is nodig om planningszekerheid te bieden naar andere partijen. “Producenten van prefab beton hebben het zo druk dat planningszekerheid een issue wordt, en wij sturen volledig op ruwbouwplanning.”

Dagplanningen

De Kock werkt op basis van dagplanningen. “De bouwplaats is krap en de opslag beperkt. We komen naar verwachting 3.000 kraanuren tekort op de vaste torenkranen, opgelost met een mobiele kraan. De effecten van een extra kraan of werkzaamheden van andere partijen zijn niet zichtbaar in een balkenplanning. In de overgang van de kelder naar de bovenbouw zitten daarom de meeste clashes met impact op de bouwsnelheid. Alle logistieke processen dienen continu op elkaar te worden afgestemd. Met dagplanningen zijn de onderlinge raakvlakken tastbaar, waardoor we kunnen focussen op vertrouwen en elkaars expertise; dat is het succes van dit bouwproject.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details