Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Caritas en Fortitudo spelen in op Amsterdamse woonbehoefte
Breman Harderwijk is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties in beide torens.

Caritas en Fortitudo spelen in op Amsterdamse woonbehoefte

Betaalbaar en comfortabel wonen aan het Rembrandtpark

Langs de A10 in Amsterdam Nieuw-West, aan de rand van het Rembrandtpark en op de hoek van de Postjesweg en Derkinderenstraat worden twee nieuwe woontorens gerealiseerd: Caritas en Fortitudo, met in totaal 221 appartementen en commerciële voorzieningen op de begane grond. Conform het gemeentelijke beleid is er een woningbouwprogramma ontwikkeld met 40% sociale, 40% middeldure en 20% vrijesector huurappartementen, waarmee het project naadloos aansluit op de woonbehoefte in Amsterdam. Per woonlaag worden acht twee- en driekamerappartementen gerealiseerd, met woonoppervlaktes van 40 tot 60 m². Breman Harderwijk is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties in beide torens. Voor de ventilatie in de centrale gangen en fietsenstallingen werd bovendien de Breman Installatiefabriek betrokken.

Woontorens Caritas (20 woonlagen) en Fortitudo (9 woonlagen) zijn een ontwikkeling van Maarssen Groep. Het esthetische ontwerp is gemaakt door Geurst & Schulze Architecten, terwijl Van Wijnen Amsterdam verantwoordelijk is voor de realisatie. In opdracht van de bouwkundig aannemer zorgt Breman Harderwijk voor de engineering, werkvoorbereiding en uitvoering van de complete werktuigbouwkundige installatie. Van de verwarming en ventilatie tot en met het loodgieterswerk. “De appartementen worden aangesloten op het stadswarmtenet van Vattenfall”, vertelt Dick Winter, projectleider bij Breman Harderwijk. “Als afgiftesysteem is gekozen voor lage temperatuur vloerverwarming. Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning voorziet in een gezonde en comfortabele woonomgeving, terwijl het energieverbruik tot een minimum beperkt blijft.” Ook in de centrale gangen installeert Breman Harderwijk een wtw-ventilatiesysteem, terwijl in de fietsenstallingen gekozen is voor natuurlijke toevoer en mechanische afvoer.

Individuele gebruiksmeters

Voor de drinkwatervoorziening in Caritas en Fortitudo legt Waternet één hoofdleiding per woontoren aan. “Op de locatie waar de waterleiding het gebouw binnenkomt, wordt een hydrofoorinstallatie toegepast”, aldus Winter. “Bovendien leggen wij de hoofdwaterleidingen naar de appartementen aan, inclusief individuele gebruiksmeters in de meterkasten. Hierdoor kan exact naar verbruik worden afgerekend.”

Bijzondere bouwwijze

Bijzonder in dit project is de bouwwijze, benadrukt Winter. “Beide woontorens krijgen een prefab betonnen casco, met massieve voorgespannen vloeren en massieve buitenwanden. Iedere week wordt één complete bouwlaag opgeleverd, waardoor onze monteurs in een wind- en waterdichte omgeving kunnen werken. Uit veiligheidsoverwegingen werken wij steeds enkele verdiepingen onder de aannemer. Wij monteren onze rioleringsleidingen en ventilatiekanalen op de ruwbouwvloeren, waarna 12 cm schuimbeton en 25 mm isolatiemateriaal worden aangebracht. Hier bovenop komt de vloerverwarming. Een gietvloer voorziet vervolgens in een hoogwaardige vloerafwerking én een uitstekende warmteoverdracht.” Eind 2023 moet het project worden opgeleverd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details