Het verbeteronderhoud richt zich op duurzaamheid, esthetica en leefbaarheid.

03:01
25-10-2019

ERAflat Purmerhoek Capelle aan den IJssel | Capelse ERAflat wordt toekomstproof

ERAflats zijn een begrip in de Nederlandse woningbouw. Ze werden in de jaren zestig en zeventig gebouwd als antwoord op de kwantitatieve woningnood en zijn nog altijd geliefd vanwege hun ruime, lichte woningen. Zo ook de Purmerhoek. Deze immense flat in Capelle aan den IJssel is alweer de derde ERAflat van woningcorporatie Havensteder die toekomstproof gemaakt wordt.

Voor het verbeteronderhoud van haar ERAflats ging Havensteder een intensieve samenwerking aan met Team ERAflats, een joint venture van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour. Bijzonder is dat laatstgenoemde 55 jaar geleden ontstaan is uit de oorspronkelijke bouwer van de ERAflat. Aannemer J.P. van Eesteren kwam in de zestiger jaren met de revolutionaire ‘Van Eesteren Rationele Aanpak’, kortweg ERA. Met deze industriële bouwmethode werd in zeer korte tijd een grote hoeveelheid woningen gerealiseerd. In totaal zijn er zo’n 11.000 ERAflat-woningen. De helft daarvan staat in Rotterdam en omgeving. Ook voor Smits Vastgoedzorg zijn de ERAflats niet onbekend; zij draagt al jarenlang de verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan duizenden van deze woningen. 

Gespecialiseerde, vaste teams

Team ERAflats nam al zo’n duizend ERAflat-woningen van verschillende woningcorporaties onder handen. Nog eens duizend woningen worden nu aangepakt. “We staan voor een enorme opgave”, zegt Jurgen Weerdenburg, die samen met Hans van der Krogt de directie van Team ERAflats vormt. “Die opgave gaat verder dan het uitvoeren van deze grootschalige onderhoudsprojecten. We denken vanaf het begin mee in de planvorming en zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de bewonersbegeleiding. Hiervoor vormden we gespecialiseerde, vaste teams van eigen medewerkers en ketenpartners. Met elkaar doen we een schat aan kennis en ervaring op, die we één op één kunnen toepassen op lopende en nieuwe projecten.” Van der Krogt voegt toe: “Tegelijkertijd vraagt deze ‘design & build-achtige’ aanpak om vernieuwend opdrachtgeverschap. Havensteder toont lef en vertrouwen door omvangrijke projecten als de Purmerhoek en eerder Lewis & Eliot in Rotterdam op dergelijke wijze met ons aan te gaan.”

Duurzaam, esthetisch en leefbaar

Het verbeteronderhoud richt zich op duurzaamheid, esthetica en leefbaarheid. Weerdenburg licht de verbeteringen toe: “Het duurzaamheidslabel gaat van E/F naar A. We monteren dubbele en drielaagse beglazing en isoleren de kopgevels, wanden en bergingen. Daarnaast maken we het verwarmingssysteem geschikt voor toekomstige aansluiting op stadsverwarming.” Andere werkzaamheden betreffen asbestsanering en veel schilderwerk. In de woningen komen nieuwe radiatoren, vraaggestuurde ventilatie en een intercomsysteem. Ook krijgen de meeste woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Veilige, prettige beleving

Esthetisch gezien leverde A3 Architecten knap werk. De architect met wie Team ERAflats intensief samenwerkt, liet de oorspronkelijke kwaliteiten van de flat – het krachtige lijnenspel, de betonranden, de randen op de kopgevel en de witte hekwerken – intact. Tegelijkertijd zorgde A3 Architecten met de juiste ingrepen voor een veilige, prettige beleving van de flat. Zo worden de lifthallen en trappenhuizen opgefrist. De plinten krijgen een nieuwe uitstraling, bestaande uit een raster van prefab beton en kleine LED-strips. De galerijhekken op de eerste verdieping krijgen een transparant glashek. De hoofdentrees sluiten hier visueel op aan met hoge, glazen puien.

Minimale overlast

De werkzaamheden in de woningen lijken op een militaire operatie. Team ERA­flats doet er alles aan om elke woning binnen elf dagen uit te voeren. Niet alleen om de voortgang in het werk te houden, maar vooral ook om de afspraken met de bewoners na te komen. “We treffen ook de nodige voorzieningen om de overlast voor de bewoners te minimaliseren”, aldus Van der Krogt. “We scheiden bouw- en bewonerswegen zoveel mogelijk door te werken aan de galerijzijde en niet aan de balkonzijde van de flat. Op het parkeerterrein staat een speciaal ingericht Bad-Huis met toilet- en douchegelegenheden. Daarbij bevindt zich een rustwoning, waar bewoners tijdens de werkzaamheden kunnen verblijven.”   

Op het parkeerterrein staat een speciaal ingericht Bad-Huis met toilet- en douchegelegenheden.

Wooncoach

Havensteder en Team ERAflats besteden veel aandacht aan de begeleiding van de bewoners. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de wooncoach, die al enkele maanden voorafgaand aan de werkzaamheden met de bewoners in gesprek gaat. Er zijn overleggen met de klankbordgroep en via enquêtes worden de wensen van de bewoners geïnventariseerd. Ook worden de bewoners zoveel mogelijk meegenomen in de planvorming. Tijdens informatiebijeenkomsten krijgen zij de uiteindelijke plannen gepresenteerd. Weerdenburg: “Vanaf dat moment gaat het instemmingstraject van start. Met onder meer een modelwoning namen we de bewoners zoveel mogelijk mee in wat zij konden verwachten van het verbeteronderhoud. Uiteindelijk is dit traject zeer goed en snel verlopen.” Van der Krogt voegt toe: “Na instemming volgt het traject van de warme opnames en individuele bewonersgesprekken. En tijdens de uitvoering worden bewoners uiteraard ook door onze wooncoach en uitvoerders begeleid.”

Prettige sfeer, goede voortgang

“Werken in een bewoonde omgeving vereist meer dan technische skills”, benadrukt Van der Krogt. “Oog en aandacht hebben voor de bewoner is minstens zo belangrijk. De mensen van Team ERAflats hebben dit in de genen.” Weerdenburg: “En, dat mag ook gezegd worden, we voelen ons erg welkom bij de bewoners tot nu toe. We weten dat we, ondanks dat we heel veel maatregelen nemen en zorgvuldig communiceren, toch veel vragen van de bewoners. Als we in hun woning aan het werk gaan, maar ook als we bij hun buren verderop bezig zijn.” Het goede contact met de bewoners, maar ook de goede onderlinge samenwerking binnen Team ERAflats, betaalt zich uit in een prettige sfeer en goede voortgang. Van der Krogt en Weerdenburg zien de oplevering eind 2020 dan ook met vertrouwen tegemoet.

Tekst | Patricia van der Beek Beeld | Team ERAflats

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Duurzaam glas in alle woningen Purmerhoek

Voor het verbeteronderhoud van de Purmerhoek in Capelle aan den IJssel levert en monteert Jansenglas Hoogvliet BV al het glas voor de 504 woningen. De allround glasspecialist voorziet ook een deel van de algemene ruimten van nieuw glas. 

“In totaal gaat het om zo’n 8.500 vierkante meter triple glas”, vertelt directeur/eigenaar Ronald Jansen van Jansenglas Hoogvliet BV. “Alles wat er verder bij komt kijken, nemen we mee. Zo leveren en monteren we alle roosters, ongeveer 39.000 strekkende meter glaslatten en 1.512 hardglazen klepramen.”

Twee woningen per dag

Na uitvoering van een proefstrang in januari 2019 startte Jansenglas Hoogvliet BV in mei met de montage van het glas in de woningen. Jansen: “We zitten vrij vroeg in de trein van werkzaamheden. Op dag één wordt de woning afgedekt en op dag twee halen de asbestsaneerders de oude ramen eruit. Direct daarna plaatsen wij het nieuwe glas. We leveren elke dag twee woningen op. Inmiddels hebben we 112 woningen gedaan en gaan we gestaag door naar woning 504.”


‘Misgrijpen is geen optie’

Breur IJzerhandel voorziet Team ERAflats van alle gereedschappen, bevestigingsmaterialen en brandwerende afdichtingen voor de Purmerhoek. Het familiebedrijf levert zo’n 50.000 artikelen en denkt mee in de filosofie van de klant. 

Als vaste leverancier van zowel ERA Contour als Smits Vastgoedzorg is Breur IJzerhandel een betrouwbare partner voor de bouwcombinatie. “Die betrouwbaarheid is belangrijk”, zegt salesmanager Jasper van Dijk van Breur IJzerhandel. “Zonder onze materialen kan de klant vertraging oplopen in het proces. Misgrijpen is dus geen optie.”

Meedenken in het brandveiligheidsproces

Breur IJzerhandel heeft tevens een adviserende rol en denkt onder meer mee in het brandveiligheidsproces. Van Dijk geeft als voorbeeld: “De woningen staan met elkaar in verbinding met leidingwerk. Om brandoverslag te voorkomen, adviseren wij producten die hier van toepassing zijn. Hierdoor heeft de woning een brandklasse van 60 min.”

Inspelen op wensen

Om het proces te bespoedigen, is vooraf een planning uitgewerkt om de bestellingen gefaseerd (één maal per twee weken) op het werk te leveren. Van Dijk gaat bovendien tweewekelijks naar de bouwlocatie, om het proces te continueren. “Zo spelen we voortdurend in op de wensen en behoeften van Team ERAflats.”


‘Door techniek een betere toekomst’

Installatiebedrijf Slagboom Vlaardingen Elektrotechniek is gespecialiseerd in het nieuw bouwen of renoveren van praktisch alle soorten projecten. Of het nu gaat om utiliteitswerken, scholen, politiebureaus, brandweerkazernes, winkels, hotels, horeca of bedrijfsgebouwen, bij Installatiebedrijf Slagboom Vlaardingen Elektrotechniek bent u aan het juiste adres. 

“Ook op het gebied van flatrenovaties zijn wij geen onbekende speler”, aldus het bedrijf. “Wij zijn trots om als E-installateur en als vaste co-maker van ERA-Smit bij dit mooie project Purmerhoek te zijn betrokken.” 

“Slagboom Vlaardingen Elektrotechniek beschikt over een schat aan kennis en ervaring, dus voor ieder projecten kunt u bij ons terecht. Wij verzorgen de complete elektrotechnische installaties, licht- en krachtinstallaties, gebouwbeheersystemen, domotica-oplossingen, beveiligingsinstallaties, camerasystemen, datanetwerken en zonnepaneleninstallaties (pv). En dat alles onder het motto ‘Door techniek een betere toekomst’.”


Rockpanel en aftimmerhout op maat

Zesduizend vierkante meter rockpanel voor de buitengevel en al het aftimmerhout voor in de woningen. Dat levert Heuvelman Hout voor het verbeteronderhoud van de Purmerhoek in Capelle aan den IJssel.  

Heuvelman Hout was eerder al betrokken bij de renovatie van de ERA-flats aan de Sinclair Lewis- en Eliotplaats in Rotterdam-Ommoord. “Op basis van die ervaringen betrok het bouwteam ons ook bij de Purmerhoek”, zegt accountmanager Aad Hobo van Heuvelman Hout. “Onze samenwerking met ERA Contour, één van de bouwteampartners, gaat verder terug. Die samenwerking was er al toen ik twintig jaar geleden bij Heuvelman Hout begon.” 

Meerdere leveringen per week

Heuvelman Hout levert de rockpanel gevelbekleding exact op maat. Ook het aftimmerhout, waaronder vensterbanken en koven, wordt op maat gemaakt en per woning gemerkt. Hobo: “We leveren de maatwerkproducten per twee strangen aan. Sinds de eerste levering in mei gaan er een jaar lang meerdere leveringen per week richting de Purmerhoek.”


Esthetisch en brandveilig isolatiesysteem

Als onderdeel van het verbeteronderhoud van de Purmerhoek in Capelle aan den IJssel worden de bergingen en gangen van plafondisolatie voorzien. Team ERAflats koos voor Sonotex Isolatie, een product van Brabant Totaal Afbouw BV. 

“Sonotex Isolatie is een esthetisch en brandveilig alternatief voor traditionele isolerende plafondsystemen”, legt mede-eigenaar Jurgen Thijssens van Brabant Totaal Afbouw uit. “Eerst verlijmen we een thermische isolatielaag van hardschuim platen tegen het betonwerk. Sparingen ten behoeve van leidingwerk kunnen hierin worden opgenomen. Na het nodige afplakwerk brengen we akoestische spuitmortel op de isolatielaag aan. Zo ontstaat er een strak en naadloos geheel, zonder koudebruggen.”

Gefaseerde aanpak

In juni isoleerde Brabant Totaal Afbouw de eerste bergingen van de Purmerhoek. Thijssens: “Onze jongens werken drie dagen per week op dit project. In die drie dagen hebben zij een aantal lege bergingen tot hun beschikking. Daarna gaan de spullen van de bewoners weer terug de bergingen in en worden de volgende bergingen leeggemaakt. Zo werken we gefaseerd naar de eindoplevering toe.”


CO2-gestuurde ventilatie in elke woning

Voor de duurzame en comfortabele ventilatie in de Purmerhoek werkt Team ERAflats samen met Bevico. Het woongebouw in Capelle aan den IJssel is niet de eerste ERA-flat voor Bevico. De specialist in ventilatietechniek droeg ook al bij aan het verbeteronderhoud van onder meer de ERAflats in Rotterdam-Ommoord.

“De samenwerking is ontstaan vanuit de behoefte om tot een optimale ventilatieoplossing voor de ERA-flats te komen”, zegt relatiebeheerder Job Doornbosch van Bevico. “Wij ontwikkelden twee ingrepen, één voor individuele ventilatie en één voor collectieve. Hier is gekozen voor individuele ventilatie. Alle woningen krijgen een eigen, C02-gestuurde ventilator.”

Hecht team

Bevico installeert de ventilatiesystemen en is ook comaker van woningcorporatie Havensteder, voor het onderhoud aan de ventilatiesystemen. Doornbosch: “We zijn onderdeel van Team ERAflats. Met onze ventilatieoplossing dragen wij bij aan de wens om de bewoners minimale overlast te bezorgen. Dat we al meerdere ERA-flats gedaan hebben, helpt daarbij. Niet alleen vanwege het repeterende werk, maar ook omdat we met veel dezelfde partijen werken. We vormen een hecht team. Dat is goed voor de onderlinge communicatie, de samenwerking en de voortgang.” 

Lees meer over: ERA , ERAflats , Woningbouw

Stedenbouw partners