Voormalig zwembad de Blinkert maakt plaats voor 180 appartementen. Blinq wordt eind 2025 opgeleverd en belooft een prachtig stukje Capelle aan den IJssel te worden. Het wordt een toekomstbestendige groene oase met een knipoog naar de rijke geschiedenis van het terrein en biedt woningen voor verschillende doelgroepen uit Capelle.
Waar vroeger het voor iedere Capellenaar iconische zwembad de Blinkert stond, worden momenteel vier woongebouwen gerealiseerd. “Iedereen uit Capelle kent dit terrein”, vertelt Martin van Cappellen, projectleider bij Van Wijnen. “Daarom hebben we bij het ontwerp al nagedacht over hoe we die geschiedenis terug kunnen brengen bij deze ontwikkeling.” En dat is goed gelukt. De vier woongebouwen krijgen de namen ‘De Hoge’, ‘De Lage’, ‘Het Diepe’ en ‘Het Startblok’. Een leuke verwijzing naar de vroegere bestemming. “Verbinden, bewegen en ontmoeten waren centrale thema’s bij de ontwikkeling. Daarbij krijgt Blinq een ontmoetingsplein dat lijkt op een zwembad en waar kinderen kunnen spelen”, vervolgt Van Cappellen. “Dit plein dient ook als waterreservoir. Het vangt regenwater op, wat we vervolgens weer gebruiken voor het bewateren van onze daktuin.”
De woningen worden omgeven door een hoop groen. De nieuwe wijk staat in verbinding met een klein bos en krijgt een heel bijzondere parkeergarage. “In het midden van de vier gebouwen komen alle parkeerplekken”, vertelt Van Cappellen. “Deze zie je niet, want ze zijn overdekt door een daktuin. Dit wordt het kloppende hart van Blinq en maakt van vier losse woongebouwen
één geheel.”
Achter de realisatie van de daktuin gaat een sterk staaltje vakmanschap schuil. “Het dak is gemaakt van kanaalplaten”, legt Van Cappellen uit. “Deze zijn normaal 40 centimeter dik en kunnen een bepaalde druk aan. De druk die op deze daktuin komt, is groter dan gewone kanaalplaten aankunnen. Daarom ontwikkelden we een gloednieuwe kanaalplaat van 50 centimeter dikte. Deze bestond nog niet, maar is precies dát beetje extra dat we nodig hebben voor de daktuin!”
Naast het waterreservoir en de indrukwekkende daktuin wordt Blinq verwarmd en gekoeld door een Warmte Koude Opslag (WKO). Duurzaamheid staat dus hoog op de agenda. Niet alleen in het uiteindelijke ontwerp heeft Blinq respect voor de toekomst, maar ook tijdens de bouw werkt Van Wijnen zo duurzaam mogelijk. “Bovenop de bouwkeet liggen zonnepanelen, die het stroomverbruik van ons ketenpark grotendeels dekken”, vertelt Van Cappellen. “Daarnaast draaien onze kranen voor 90% elektrisch. Niet alleen omdat het tegenwoordig de norm is, maar we vinden het ook heel belangrijk om te verduurzamen.”
De vier woongebouwen bieden een uitgebreide mix aan woningen. Ieder segment wordt vertegenwoordigd, zodat heel Capelle en omstreken zich thuis zal voelen in Blinq. Koop-, huur- en sociale huurwoningen vormen samen de gloednieuwe wijk. Als de realisatie volgens plan verloopt, wordt Blinq tegen het einde van 2025 opgeleverd. Het is dus nog even wachten voor de nieuwe bewoners, maar gelukkig neemt Van Wijnen hen graag mee in de bouw. “We betrekken hen graag bij het proces”, vertelt Van Cappellen. “We geven ze in het echt en online regelmatig een kijkje op de bouwplaats. Via video’s volgt iedereen de realisatie op de voet. Het is heel leuk om te horen wat de nieuwe bewoners er tot nu toe van vinden. Ik merk dat zij net zo enthousiast zijn als wij, en dat maakt ons alleen nog maar meer vastberaden om er iets moois van te maken!”