evabloem_unstudio_18septemberplein-008-kopieren

Dankzij een grondige verbouwing en uitbreiding heeft het winkelpand van C&A in Eindhoven zijn elegante en sobere uitstraling teruggekregen.

01:28
05-06-2020

C&A-pand Eindhoven is in oude luister hersteld

Dankzij een grondige verbouwing en uitbreiding heeft het winkelpand van C&A in Eindhoven zijn elegante en sobere uitstraling teruggekregen. Bovendien voldoet het gebouw weer aan de functionele wensen en eisen van de hedendaagse retailer. Het ontwerp voor de vernieuwbouw is gemaakt door architectenbureau UNStudio, dat met een iconische glazen plint, glazen kunstobjecten en een glazen dakrand heeft gezorgd voor een betere zichtbaarheid én een aantrekkelijk gevelbeeld.

“Aan de vernieuwbouw lagen diverse praktische, esthetische en duurzaamheidswensen ten grondslag”, vertelt Gerard Loozekoot, architect en partner van UNStudio. “Zo had de opening van de Primark in Eindhoven in 2013 geleid tot een nieuwe stroom van winkelend publiek. Bovendien had de gemeente het 18 Septemberplein aan de voorzijde gerenoveerd en voorzien grote objecten, waardoor de zichtbaarheid van het pand was afgenomen. Het C&A-pand had nog slechts een efficiëntie van 51%. Qua indeling voldeed het niet meer aan de eisen. Toen een aantal huurvergunningen afliep, besloot vastgoedbelegger Redevco dan ook tot een grondige vernieuwbouw, waarmee het pand uit 1967 een nieuw leven heeft gekregen.”

Redevco wilde zo snel mogelijk de vergunningen rond hebben, vertelt Loozekoot. “Bovendien werden specifieke eisen gesteld aan de indeling en uitstraling van het pand. De 65 meter lange gevel aan het 18 Septemberplein moest beter zichtbaar en aantrekkelijker worden en Redevco wilde de tweede verdieping ophogen. Aan de Demerzijde en Hermanus Boexstraat waren twee uitbouwen bedacht. Ook werden eisen gesteld aan het comfort en de duurzaamheid van het gebouw. Onder andere water- en energiebesparende maatregelen, zonnepanelen, groene elementen op het dak en tegen de achtergevel en all-electric installaties dragen bij aan een BREEAM ‘Excellent’ certificering.”

Monumentale waarde

“Voordat we startten met het ontwerp, hebben we de monumentale waarde van het pand geïnventariseerd”, vertelt Loozekoot. “Het oorspronkelijke ontwerp van wederopbouwarchitect Jan van der Laan was vrij sober, met bescheiden detailleringen, balkons en erkers die de plasticiteit verlevendigden en het gebouw een voorname indruk gaven. Door de jaren heen is dit beeld echter aangetast door de toevoeging van een extra verdieping, diverse wijzigen op de begane grond en het dichtzetten van een groot deel van de ramen. Onze ambitie was om met eenvoudige interventies het gebouw in oude luister te herstellen. De verrommeling op de begane grond en extra verdieping zijn verwijderd. Bovendien hebben we een glazen daklijst toegevoegd en elegante etalages gerealiseerd. Om een betere zichtbaarheid te borgen, hebben we grote glazen boxen aan de gevel opgehangen, als referentie naar de oude erkers. Samen met ABT en Si-X hebben we 1,5 jaar lang onderzoek gedaan naar de juiste lijm- en glasverbindingen voor deze boxen die, dankzij folies op de zij- en voorpanelen en geïntegreerde LED-verlichting voor bijzondere lichtkunstwerken op het plein zorgen.”   

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | Eva Bloem

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: UNStudio

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Architect

UNStudio

Constructeur

SWINN, Gouda

Aannemer

Stam + De Koning Bouw, Eindhoven

Glasboxen

Si-X, Benthuizen Adviseurs

Projectmanagement

bbn adviseurs, Houten

Installaties

W4Y adviseurs, Harderwijk

Architectuur

Van Manen, Noordwijk

Glazen constructie

ABT, Delft

Lichtdesign glasboxen

Arnout Meijer Studio, Amsterdam

20200309_101702-kopieren1786_ext_cam01_hr-kopieren