16-232-ca-eindhoven-swinn-unstudio-kopieren

Een iconische glazen plint, glazen kunstobjecten en een glazen dakrand zorgen voor een betere zichtbaarheid én een aantrekkelijk gevelbeeld. (Beeld: UNStudio)

01:26
08-06-2020

C&A Eindhoven: een complex gebouw met een complexe constructie

Tussen het 18 Septemberplein, de Demer en de Hermanus Boexstraat in Eindhoven is in anderhalf jaar tijd het winkelpand van C&A grondig verbouwd. Het gebouw uit 1967, met een BVO van 9.600 m², is niet alleen efficiënter ingedeeld, maar ook flink uitgebreid. Door nieuw te bouwen, maar ook door een aantal aangrenzende winkelpanden bij de ruimte te betrekken is ruimte ontstaan voor de komst van o.a. de Hema en beautymerk Rituals.

In opdracht van Redevco, de vastgoedtak van de familie Brenninkmeijer, eigenaar van C&A, heeft SWINN niet alleen de constructieve haalbaarheid van de verbouwplannen getoetst, maar ook het ontwerp voor de nieuwe constructies gemaakt. Inclusief de wapeningsberekeningen en -tekeningen van de nieuwe betonconstructie. “In het bestaande gebouw zijn alle roltrappen verplaatst en nieuwe liften toegevoegd”, vertelt Bert Offringa, raadgevend ingenieur/projectleider bij SWINN. “Hierdoor moesten nieuwe sparingen in de verdiepingsvloeren worden gemaakt, die door ons zijn uitgewerkt en constructief zijn gecontroleerd. Bovendien is op diverse plekken de kolomstructuur aangepast, om een betere indeling mogelijk te maken.” De verbouwing is zodanig berekend en uitgevoerd dat gewichtstoename op cruciale plaatsen werd voorkomen. Hierdoor is verzwaring van de bestaande constructie zoveel mogelijk vermeden. “Vanaf de begane grond zijn diverse raveelconstructies/stalen liggers aangebracht en gekoppeld aan de bestaande constructie. Hierdoor kon men sparingen aanbrengen in de verdiepingsvloeren, zonder dat aanvullende kolommen nodig waren.” In de kelder onder de uitbreiding zijn wel enkele betonwanden toegevoegd, om de nieuwe belastingen correct over de fundering op staal te verspreiden.

3d-view-revit-kopieren

SWINN heeft niet alleen de constructieve haalbaarheid van de verbouwplannen getoetst, maar ook het ontwerp voor de nieuwe constructies gemaakt.

 

De tweede verdieping van het C&A-pand was ooit gebouwd als kantoorverdieping en te laag om als volwaardige winkelruimte te kunnen dienen. Daarom is de vloer boven deze verdieping gesloopt en op een iets hoger niveau teruggebracht, vertelt Offringa. “Gekozen is voor een staalplaatbetonvloer met een laag gewicht, zodat geen extra funderingsdruk werd toegevoegd. Bovendien kon deze vloer eenvoudig in het pand worden verwerkt.”

Het oude pand van Prénatal aan de Hermanus Boexstraat is gesloopt om plaats te maken voor een glazen uitbouw. Aan de kant van de Demer is het voormalige pand van State of Art bij het C&A-pand betrokken. “De uitbreidingspanden hebben niet alleen een nieuwe kolomstructuur gekregen, maar ook (deels) een nieuwe paalfundering”, vertelt Offringa. “We hebben de (controle)berekeningen en tekeningen voor de nieuwe gevels uitgevoerd en de bevestiging van de grote glazen lichtbakken op de bestaande pui gecontroleerd. Kortom: onze expertise is op tal van vlakken benut.”   

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | UNStudio en SWINN

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: SWINN , UNStudio

Stedenbouw partners

walter-willigenburg-en-pieter-visser-kopierenfixscreen_minimal_keerbergen_1044-kopieren