Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Buurtinitiatief organiseert sanering van asbestdaken en verduurzaming van woningen

Buurtinitiatief organiseert sanering van asbestdaken en verduurzaming van woningen

Biersteker Asbest-Renovatie BV kreeg de opdracht om deze sanering en verduurzaming in goede banen te leiden. De firma is zelf gespecialiseerd in het renoveren van daken en gevels. Nu het project volop loopt, starten de bouwpartners elke dag een nieuwe woning op, die dan vijf dagen later terug opgeleverd wordt. De bewoners blijven de hele periode in hun woning.

Op de woningen worden ook zonnepanelen gemonteerd.

Een aantal jaar geleden werd in de wijk Vogelbuurt in Nieuwegein een werkgroep opgericht, met als doel om de mogelijkheden te bekijken om collectief de asbestdaken te saneren en tegelijk de woningen te verduurzamen. Het gaat daarbij om 62 woningen aan de Gruttostraat, Pijlstaart, Zwanensingel en Kuifduiker. De werkgroep had tijdens een bijeenkomst in maart 2018 aan de buurtbewoners getoond wat een sanering van de daken, het isoleren van de beganegrondvloer en het plaatsen van zonnepanelen voor hen kon betekenen. Het project werd verder uitgewerkt en eind 2019 gaf het grootste deel van de bewoners aan mee te willen doen. Intussen werd de opdracht gegeven aan hoofdaannemer Biersteker Asbest-Renovatie BV om de werken uit te voeren. De firma uit Naaldwijk is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in het renoveren en plaatsen van daken. Aangezien de vraag naar asbestsanering is toegenomen, werd 5 jaar geleden een speciale afdeling opgezet voor het renoveren van asbestgevels en -daken.

Individuele opdrachtgevers

“We gingen eerst met alle betrokken individuele bewoners rond de tafel zitten om te bepalen welke werken in hun woning uitgevoerd moesten worden en om een individuele offerte op te stellen. Daarna maakten we een asbestinventarisatie per woning op. Tijdens deze controle werd vastgesteld dat de asbestdaken totaal verouderd waren, wat voor heel veel vocht in de woningen zorgt. De nieuwe geïsoleerde daken in combinatie met de goten moeten dit probleem in de toekomst vermijden. Daarnaast was het belangrijk om een betere brandscheiding tussen de onderlinge huizen aan te brengen”, vertelt Sven Holsteijn, mede-eigenaar van Biersteker Asbest-Renovatie BV.
“Bij de uitvoering van de werken worden we gecontroleerd door een onafhankelijke opzichter. We voeren zelf de asbestsanering en isolatie van de daken alsook de montage van de goten uit, maar voor de isolatie van de beganegrondvloer en de montage van de zonnepanelen doen we een beroep op enkele vaste partners. We zijn wel verantwoordelijk voor de coördinatie van alle renovatiewerkzaamheden. Door een goede planning van de werken en een duidelijke communicatie tussen de bouwpartners verloopt alles vlot en kunnen alle onderaannemers ook dezelfde steigers gebruiken.”

Biersteker Asbest-Renovatie BV saneert de asbestdaken en zorgt samen met enkele vaste partners voor de verduurzaming van de woningen in de Vogelbuurt.

Bewoners verhuizen niet

Een bijkomende uitdaging voor de aannemers: de bewoners verhuizen niet en blijven tijdens de renovatiewerken gewoon in hun woningen. “We bepalen steeds goed wat de opdrachtgevers willen en gaan daarbij geen enkele uitdaging uit de weg. Nu het project in volle uitvoering zit, starten we elke dag de werken in één van de woningen op. Vijf dagen later is het dak van die woning volledig gerenoveerd”, stelt Holsteijn. “We communiceren op regelmatige basis met de bewoners, zodat de hinder voor hen al met al beperkt blijft. We hebben zelfs een speciale tent gemaakt om tijdens de werken over de woningen heen te zetten. Zo blijft alles tijdens de nacht of bij slecht weer toch droog en kan er vlot doorgewerkt worden.”   

In samenspraak met de individuele bewoner wordt het asbestdak gesaneerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details