Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
BUUR: Betaalbaar wonen in een kwaliteitsvol nieuw stadshart
Buur omvat de realisatie van drie woonblokken met 454 kwaliteitsvolle, comfortabele en betaalbare appartementen. (Beeld: Rociano Schuiling, ERA Contour)

BUUR: Betaalbaar wonen in een kwaliteitsvol nieuw stadshart

In Utrecht Leidsche Rijn, op de plek waar tot 1998 alleen boomgaarden, weilanden en kassen te vinden waren, prijkt een uniek nieuw stadshart met gevarieerde woon- en winkelblokken, cultuur en horeca. Op het zuidelijkste punt van dit stadshart, op vijf minuten van het NS-station en in het verlengde van het winkelcentrum verschijnt BUUR. Dit bijzondere ‘sluitstuk van Leidsche Rijn Centrum’ omvat de realisatie van drie woonblokken met 454 kwaliteitsvolle, comfortabele en betaalbare appartementen: 314 in de sociale huur en 140 in de middenhuur. In de plintstrook komen (winkel)ruimtes voor lokale, kleinschalige, commerciële en ambachtelijke ondernemers. Onder de gebouwen worden een parkeergarage en een fietsenstalling gerealiseerd, met daarop collectieve binnentuinen.

“BUUR is in meerdere opzichten uniek”, vertelt Jeroen Heijdra, directievoorzitter van ERA Contour. “Wij kregen de realisatie van dit prachtige project gegund na een onderhandse bouwteamselectie, waarin onder meer ons logistieke plan positief opviel. In circa 25 jaar is Leidsche Rijn getransformeerd tot een stedelijk gebied waarin alle stedelijke uitdagingen van toepassing zijn. Aan de westkant van BUUR loopt bijvoorbeeld een busbaan, die tijdens onze werkzaamheden in gebruik blijft. Datzelfde geldt voor de naastgelegen school en het winkelcentrum, waarvoor specifieke maatregelen zijn genomen.” Arjan Nolles, projectontwikkelaar bij ERA Contour: “Samen met de busmaatschappij en gemeente hebben wij geïnventariseerd of en hoe de busbaan op bepaalde momenten verlegd of versmald kon worden. Bovendien hebben we voortdurend afstemming met de directie van de school. Zo zijn de heiwerkzaamheden zoveel mogelijk tijdens de vakanties gepland om geluidsoverlast te voorkomen. Om ook de doorgaande weg aan de noordzijde toegankelijk te houden voor bijvoorbeeld hulpdiensten, vindt zoveel mogelijk opslag en handeling op de bouwlocatie zelf plaats.”

Jeroen Heijdra, directievoorzitter van ERA Contour.

Drie gebouwen, negen contracten

Met name dat laatste is een uitdaging, omdat BUUR gerealiseerd wordt op een postzegellocatie. Bovendien realiseert ERA Contour in één bouwstroom drie woonblokken voor woningbouworganisatie Wonam en woningcorporaties Woonin (voorheen: Mitros) en Portaal. De woningen voor Wonam zullen deels geëxploiteerd worden door Woonhave. “Naast drie (hoofd)opdrachtgevers, hebben wij in elk blok te maken met drie architectenbureaus: NwA Architecten, Dam & Partners en Jo Coenen Architects & Urbanists (JCAU)”, vertelt Heijdra. “Uiteindelijk liggen er dus negen contracten waaraan we ons conformeren. Dit maakt overleg en afstemming soms complex, maar biedt ook grote meerwaarde voor het eindresultaat. Zo krijgt elke zijde van elk woonblok nét een andere architectuur, wat het project enorm divers en interessant maakt.” Nolles: “Het stedelijke karakter van Leidsche Rijn Centrum – met vijf bouwlagen en dubbelhoge plinten – komt in BUUR perfect tot zijn recht, waarbij niveauverschillen tot 2 meter in het maaiveld nog voor extra dynamiek en levendigheid zorgen.”

Arjan Nolles, projectontwikkelaar bij ERA Contour.

Sterke buurten, betaalbare woningen

Project BUUR sluit perfect aan bij de ambitie van ERA Contour om sterke buurten te realiseren, met betaalbare woningen voor gelukkige bewoners. “Sterke buurten worden gekenmerkt door een mix van doelgroepen”, vertelt Nolles. “Sociale en middenhuurappartementen ontbraken tot voor kort in Leidsche Rijn Centrum, maar worden met dit project alsnog toegevoegd. Wij zijn ontzettend trots dat wij 454 comfortabele en betaalbare twee-, drie- en vierkamerappartementen mogen toevoegen aan dit mooie stadshart.” Heijdra: “Dankzij de bijzondere architectuur wordt de hoge kwaliteit van het stadscentrum harmonieus doorgezet naar de sociale en middenhuurappartementen. Je kunt aan de buitenzijde niet zien dat hier bewoners met een kleinere portemonnee wonen. Zowel de architecten als opdrachtgevers verdienen hiervoor een grote pluim.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever woningbouworganisatie Wonam en woningcorporaties Woonin (voorheen: Mitros) en Portaal
  • Architect NwA Architecten, Dam & Partners en Jo Coenen Architects & Urbanists (JCAU)
  • Bouwer ERA Contour
  • Bouwperiode Q1 2021 – Q2 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details