Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Burgh-Haamstede | Zeepeduin en Zuideduin

Burgh-Haamstede | Zeepeduin en Zuideduin

Halfronde vorm, details en materiaalgebruik zorgen voor complexiteit

Vlakbij bos, duinen en strand in Burgh-Haamstede wordt het luxueuze nieuwbouwproject de Duinen van Haamstede gerealiseerd. Inmiddels zijn de fasen 2 en 4 gereed. Fase 2 bestaat uit appartementengebouw Zuiderduin, fase 4 uit Zeepeduin: bungalows met patio of duintuin. Vooral de bouw van het halfronde Zuiderduin met de vele verschillende details en materialen, was complex.

Deze twee delen van De Duinen van Haamstede omvatten 34 koopappartementen en twintig bungalows, eveneens koop. Alle woningen zijn inmiddels opgeleverd en de meeste zelfs al bewoond. Projectleider Huib Schot van hoofdaannemer Bouwbedrijf Boogert uit het Zeeuwse Oosterland is trots op het eindresultaat. “We hebben mooi werk geleverd, waar onze opdrachtgever, woningcorporatie Zeeuwland, blij mee is.” 

Zeepeduin en Zuideduin

Appartementengebouw Zuiderduin.


Appartementen en bungalows
Appartementengebouw Zuiderduin heeft een opvallende afgeronde vorm en een trapsgewijze opbouw. Het  bevat een halfverdiepte parkeerkelder en vier woonlagen die enigszins verspringen. Op de eerste twee verdiepingen liggen tweemaal tien appartementen, op de derde woonlaag in totaal acht en op de bovenste etage zes appartementen. Allemaal levensloopbestendige driekamerwoningen met oppervlakten van circa 70 m². 

Daartegenover liggen de bungalows Zeepeduin. Vier blokken met in totaal twintig bungalows in twee typen: met patio of duintuin. Eén blok van vier en twee blokken van zes woningen. De driekamerbungalows hebben op een gedeelte van de verdieping een extra kamer en badkamer. Ze zijn met oppervlakten van zo’n 125 m² royaal te noemen. Eén blok dat oorspronkelijk vier patiowoningen zou hebben, is gewijzigd in acht zelfstandige wooneenheden met twee gemeenschappelijke ruimten voor Stichting Vlinderduin, een zorgorganisatie voor (jong)volwassen vrouwen met een beperking. 

Zeepeduin en Zuideduin

Bungalows Zeepeduin.


Complexiteit
Wat opvalt, zijn de vele detailleringen en verschillende materialen die overal in het bouwproject zijn toegepast. Zoals prefab en in het werk gestort beton, metselwerk, gevelsteen, aluminium en verduurzaamd hout. Daarbij kende vooral de bouw van appartementengebouw Zuiderduin een aantal uitdagingen. Schot: “Hier is bijvoorbeeld veelvuldig prefab beton gebruikt en bestaan de buitengevels deels uit metselwerk en gevelbekleding van verduurzaamd Fraké hout. Met de staande en liggende delen geeft dit een aparte uitstraling. Al die details en verschillende materialen zorgen voor complexiteit, want alles moet perfect op elkaar aansluiten. Daarbij moet je de bouwtijd eveneens goed in de gaten houden, want niet alles is altijd snel te krijgen.” En dan is er nog de halfverdiepte kelder. Voor het complete betonwerk was een droge bouwput nodig, ook voor de kelder. Daarvoor moest de aannemer grondwater zien kwijt te raken. Maar aan een duingebied mag niet teveel grondwater onttrokken worden. Daarom waren voor het hele gebouw een vergunning en goedgekeurd bemalingsplan nodig. Bij het onttrekken van grotere hoeveelheden grondwater moet een aanvraagprocedure worden opgestart die veel tijd kost, maar dat was hier gelukkig niet nodig. Voor de fundering zelf zijn in de grond gevormde schroefpalen gebruikt om minder trillingen te veroorzaken.

Tot slot moesten prefab betonnen bordessen met galerijplaten worden aangebracht. Door de ronding in het gebouw moesten die goed op elkaar aansluiten en passend worden gemaakt.   
Bovendien waren de lange en zware galerijelementen met een kraan lastig te plaatsen. ”Om onder meer deze elementen te tillen, hebben we een zware 130 tons rupskraan neergezet. Omdat die niet overal naartoe kon rijden, was de logistiek heel belangrijk. Bekeken moest worden tot waar deze kon hijsen en het hoogste punt kon bereiken. Maar het is allemaal gelukt!”, zegt Schot tevreden.

Zeepeduin en Zuideduin

Dakopbouw bungalows Zeepeduin.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details