Zeepeduin en Zuideduin

Appartementengebouw Zuiderduin.

01:54
04-07-2019

Burgh-Haamstede | Zeepeduin en Zuideduin

Halfronde vorm, details en materiaalgebruik zorgen voor complexiteit

Vlakbij bos, duinen en strand in Burgh-Haamstede wordt het luxueuze nieuwbouwproject de Duinen van Haamstede gerealiseerd. Inmiddels zijn de fasen 2 en 4 gereed. Fase 2 bestaat uit appartementengebouw Zuiderduin, fase 4 uit Zeepeduin: bungalows met patio of duintuin. Vooral de bouw van het halfronde Zuiderduin met de vele verschillende details en materialen, was complex.

Deze twee delen van De Duinen van Haamstede omvatten 34 koopappartementen en twintig bungalows, eveneens koop. Alle woningen zijn inmiddels opgeleverd en de meeste zelfs al bewoond. Projectleider Huib Schot van hoofdaannemer Bouwbedrijf Boogert uit het Zeeuwse Oosterland is trots op het eindresultaat. “We hebben mooi werk geleverd, waar onze opdrachtgever, woningcorporatie Zeeuwland, blij mee is.” 

Zeepeduin en Zuideduin

Appartementengebouw Zuiderduin.


Appartementen en bungalows
Appartementengebouw Zuiderduin heeft een opvallende afgeronde vorm en een trapsgewijze opbouw. Het  bevat een halfverdiepte parkeerkelder en vier woonlagen die enigszins verspringen. Op de eerste twee verdiepingen liggen tweemaal tien appartementen, op de derde woonlaag in totaal acht en op de bovenste etage zes appartementen. Allemaal levensloopbestendige driekamerwoningen met oppervlakten van circa 70 m². 

Daartegenover liggen de bungalows Zeepeduin. Vier blokken met in totaal twintig bungalows in twee typen: met patio of duintuin. Eén blok van vier en twee blokken van zes woningen. De driekamerbungalows hebben op een gedeelte van de verdieping een extra kamer en badkamer. Ze zijn met oppervlakten van zo’n 125 m² royaal te noemen. Eén blok dat oorspronkelijk vier patiowoningen zou hebben, is gewijzigd in acht zelfstandige wooneenheden met twee gemeenschappelijke ruimten voor Stichting Vlinderduin, een zorgorganisatie voor (jong)volwassen vrouwen met een beperking. 

Zeepeduin en Zuideduin

Bungalows Zeepeduin.


Complexiteit
Wat opvalt, zijn de vele detailleringen en verschillende materialen die overal in het bouwproject zijn toegepast. Zoals prefab en in het werk gestort beton, metselwerk, gevelsteen, aluminium en verduurzaamd hout. Daarbij kende vooral de bouw van appartementengebouw Zuiderduin een aantal uitdagingen. Schot: “Hier is bijvoorbeeld veelvuldig prefab beton gebruikt en bestaan de buitengevels deels uit metselwerk en gevelbekleding van verduurzaamd Fraké hout. Met de staande en liggende delen geeft dit een aparte uitstraling. Al die details en verschillende materialen zorgen voor complexiteit, want alles moet perfect op elkaar aansluiten. Daarbij moet je de bouwtijd eveneens goed in de gaten houden, want niet alles is altijd snel te krijgen.” En dan is er nog de halfverdiepte kelder. Voor het complete betonwerk was een droge bouwput nodig, ook voor de kelder. Daarvoor moest de aannemer grondwater zien kwijt te raken. Maar aan een duingebied mag niet teveel grondwater onttrokken worden. Daarom waren voor het hele gebouw een vergunning en goedgekeurd bemalingsplan nodig. Bij het onttrekken van grotere hoeveelheden grondwater moet een aanvraagprocedure worden opgestart die veel tijd kost, maar dat was hier gelukkig niet nodig. Voor de fundering zelf zijn in de grond gevormde schroefpalen gebruikt om minder trillingen te veroorzaken.

Tot slot moesten prefab betonnen bordessen met galerijplaten worden aangebracht. Door de ronding in het gebouw moesten die goed op elkaar aansluiten en passend worden gemaakt.   
Bovendien waren de lange en zware galerijelementen met een kraan lastig te plaatsen. ”Om onder meer deze elementen te tillen, hebben we een zware 130 tons rupskraan neergezet. Omdat die niet overal naartoe kon rijden, was de logistiek heel belangrijk. Bekeken moest worden tot waar deze kon hijsen en het hoogste punt kon bereiken. Maar het is allemaal gelukt!”, zegt Schot tevreden.

Zeepeduin en Zuideduin

Dakopbouw bungalows Zeepeduin.

Tekst: Bouwbedrijf Boogert
Beeld: Bouwbedrijf Boogert

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Niet zomaar betonwerk 

Het casco van appartementencomplex Zuiderduin in Burgh-Haamstede bestaat uit zowel prefab als in het werk gestort beton. Het maken van het betonwerk kende een paar uitdagingen.

Het totale betoncasco van het appartementengebouw is gerealiseerd door Kempenaars Betonwerken-Gietbouw BV uit Roosendaal. “Dan hebben we het over de fundatie onder de keldervloer, de kelder zelf, de wanden op de verdiepingen en de verdiepings- en dakvloeren”, aldus directeur Peter Touw. Daarbij bestaat de parkeergarage onder het pand uit in het werk gestort beton, wat tevens geldt voor alle binnenwanden en verdiepingsvloeren. Voor de kolommen in de kelder, galerijen, balkons en trappenhuizen is prefab beton toegepast. 

Zeepeduin en Zuideduin

Kempenaars had bij het aanbrengen van het betonwerk te maken met meerdere uitdagingen. Touw: “Door de ronding in het gebouw waren er veel gebogen wanden en verdiepingsvloeren. Dit betekende voor ons meer traditioneel werk. Dus een traditionele aanvulling op de systeembekisting. Ook specifiek zijn de prefab galerijen en balkons die via isokorven aan de vloeren gekoppeld moesten worden. Eveneens moesten we veel prefab beton tussen de natte beton aanbrengen. Dit betekende veel knopen waar deze gekoppeld moesten worden. Echt een uitdaging!”

Zeepeduin en Zuideduin


Spuitmethode voor afdichten kelder

De kelderwanden van appartementengebouw Zuiderduin zijn afgedicht met behulp van de spuitmethode. Een vrij nieuwe methodiek om coating aan te brengen.

De buitenzijde van de kelderwanden moest afgedicht worden vanwege de verbindingsnaad tussen wand en betonvloer. Om te voorkomen dat grond- of hemelwater daardoor naar binnen komt, heeft Van Tatenhove Kelderafdichting B.V. uit Gapinge de spuitmethode toegepast om 250 meter aan buitenwanden waterdicht te maken. Directeur Peter van Tatenhove: “Voor het afdichten hebben we een plunjerpomp ingezet. Deze spuit de coating via een slang met spuitkop onder 5 Bar op de kelderwanden, waardoor een naadloze afdichting ontstaat. Dit hebben we aan de buitenzijde van de kelder gedaan die dan nog vrij ligt. Als coating hebben we een duurzame 2-componenten emulsie gebruikt van bitumen en cement. Voorafgaand moesten we wel alle restbeton van de wanden en vloeren spuiten onder hoge waterdruk.” 

De firma houdt zich bezig met binnen- en buitenafdichting, betoninjectie en alles op het gebied van vochtbestrijding. “Enkele jaren geleden zijn we met deze spuitmethode begonnen, onder meer omdat het werk sneller gaat. Daarom kon na één dag spuitwerk en drie dagen drogen de aannemer al verder met het vullen van de grond.”


Maatwerk in hekwerk

Appartementengebouw Zuiderduin in Burgh-Haamstede is voorzien van fraaie hekwerken. Deze zijn niet standaard, maar volledig op maat gemaakt naar wens van de opdrachtgever. 

Het appartementencomplex bevat verschillende typen hekwerk. Deze zijn geëngineerd, geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Trahecon B.V. uit Waalwijk. Commercieel manager John Loeffen: “Het gaat hier om alle buitenhekwerken, dus die van de balkons, trappen, galerijen, Franse balkons en steektrappen. Wij hebben het ontwerp van de architect omgezet in concrete producten, waarbij we de uitstraling die deze voor ogen had, hebben gehandhaafd. Het hekwerk is dan ook niet standaard, maar klant- en projectspecifiek gemaakt.”

Het zijn allemaal verzinkte en 2-laags gepoedercoate gelaste stalen balustrades in de kleur antracietgrijs. Deels in diverse radiussen gewalst zodat ze de rondingen van het gebouw volgen. De Franse balkons bestaan uit glazen panelen die driezijdig omkaderd zijn. De steektrappen inclusief het hekwerk zijn van gepoedercoat staal en door de aannemer voorzien van betonnen treden. De coating van het staal is van het zwaarste type C5M, dus geschikt voor een maritieme omgeving. En omdat de hekwerken niet mogen kromtrekken in het verzinkbad, is gekozen voor een innovatieve productiemethode waarbij ze na het verzinken recht blijven. 

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Zeeuwland.com B.V.
Ontwerp Tarra architectuur & stedenbouw B.V.
Constructeur Archikon constructeurs
Adviseurs installatietechniek DWA
Bouwkundig aannemer Bouwbedrijf Boogert B.V.
Installaties Walcheren Elektrotechniek B.V. (E), H&R Installatie B.V. (W)
Bouwperiode fase 2 en fase 4 juli 2017 t/m december 2018

GreenvilleJeruzalem Blok N