Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Building Tomorrow Today’
VGP Park Nijmegen Gebouw B wordt gebouwd op een terrein van circa 20 hectare en omvat zes geschakelde units van gezamenlijk ca. 130.000 m2, die in samenspraak met de klant gerealiseerd worden.

‘Building Tomorrow Today’

VGP Park Nijmegen Gebouw B wordt gebouwd op een terrein van circa 20 hectare en omvat zes geschakelde units van gezamenlijk ca. 130.000 m2, die in samenspraak met de klant gerealiseerd worden. Verantwoord, duurzaam en conform de visie ‘Building Tomorrow Today’.

VGP is een Europese ontwikkelaar, beheerder en eigenaar van logistiek en semi-industrieel vastgoed, voor een grote diversiteit aan klanten. “Als familiebedrijf willen we helpen bouwen aan een gelukkigere toekomst voor de komende generaties”, vertelt Technisch Manager Benelux Raymond van Delden. “We werken op een verantwoorde en duurzame manier, met de juiste balans tussen resultaat, kwaliteit en innovatie. Ons belangrijkste streven is om waarde te creëren en een betrouwbare partner te zijn voor onze klanten, zodat hun bedrijf op alle mogelijke manieren succesvol kan zijn.”

De daken van de geschakelde units worden ingevuld met PV-panelen.

Toplocatie met uitgekiende faciliteiten

De logistieke sector verandert razendsnel, merkt Van Delden. “Nu ons consumptiegedrag mede door corona ingrijpend verandert, onder invloed van bijvoorbeeld e-commerce en healthcare logistics, besteden bedrijven en logistieke dienstverleners nog meer aandacht aan het leveringsproces. Dit vraagt om optimaal bereikbare locaties, met een directe aansluiting op belangrijke modaliteiten. Maar ook om uitgekiende faciliteiten, zodat een optimale distributie en korte levertijden worden geborgd. Onder andere op VGP Park Nijmegen geven we hier perfect invulling aan.” Op dit moment wordt gewerkt aan projectfase 1, namelijk de realisatie van ca. 40.000 m2 voor klant AG Transport & Logistics. “De nieuwbouw wordt voorzien van een ruim rangeerterrein, voldoende docklevellers, een diepe expeditiezone inclusief een geïntegreerde mezzanine en een 3-laags kantoor en wordt gebouwd volgens ons Europees standaard bouwmodel. Aan de basis hiervan ligt een betonnen draagconstructie, mede omdat beton duurzamer, flexibel, onderhoudsarm, brandwerend én waardevast is en een industriële uitstraling heeft. Bovendien kunnen de vloeren zeer hoge belastingen (7.000 kg/m2) aan, wat aansluit bij ons ‘build-to-suit’-concept.”

Voor de realisatie van VGP Park Nijmegen Gebouw B werd Willy Naessens gecontracteerd, dat betonbouw volgens een uniek, eigen concept in haar DNA heeft. Bovendien onderscheidde het bedrijf zich volgens Van Delden door een goed onderbouwd voorstel en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. “Ook in dit project werkt Willy Naessens als een geoliede machine. De industriebouwer denkt vooruit, geeft adviezen en ontzorgt ons. Dat, in combinatie met de prettige sfeer én het onderlinge vertrouwen vertaalt zich in een zeer prettige en voorspoedige bouw.”

Aan de basis van de nieuwbouw ligt een betonnen draagconstructie, mede omdat beton duurzamer, flexibel, onderhoudsarm, brandwerend én waardevast is en een industriële uitstraling heeft. Bovendien kunnen de vloeren zeer hoge belastingen (7.000 kg/m2) aan.

Efficiënt én snel

“Van zand en grind tot een complete betonconstructie, gemaakt in de elf eigen betonfabrieken en met eigen heistellingen en mobiele kranen: werken met Willy Naessens scheelt zo acht onderaannemers”, benadrukt Herman Wijgerse, Bouwplaatsmanager bij Willy Naessens Industriebouw. “Bovendien kan aanzienlijk beter gepland worden. Leveringsproblemen bestaan niet. Dat werkt efficiënt én snel. Om de strakke planning te kunnen halen, werken wij ook in Nijmegen met een vast en vertrouwd team van onderaannemers. Hierdoor zijn we in staat om in één dag bijvoorbeeld 2.500 m2 betonvloeren te storten. De dakdekkers op hun beurt realiseren 5.000 m2 per week, inclusief isolatie en dakbedekking.”

VGP Park Nijmegen wordt gefundeerd op palen. Onder de vloeren van de eerste projectfase zijn maar liefst 16.000 vloerpalen aangebracht, om een optimale ondersteuning te borgen, vertelt Wijgerse. “Bovendien zijn Peikko verankeringssystemen in de fundering opgenomen, waarop de kolommen schoorvrij gemonteerd worden. Voor de 18 centimeter dikke vloeren hebben we 7.200 m3 beton verwerkt en ook de tussenwanden van de units zijn gemaakt van beton. Alleen de afwerking van dak en gevel wijken af. Rondom het gebouw monteren we PIR-geïsoleerde sandwichpanelen, terwijl het dak wordt voorzien van stalen dakplaten.”

Rondom het gebouw worden PIR-geïsoleerde sandwichpanelen gemonteerd.

Ten minste BREEAM-NL ‘Very Good’

VGP heeft de ambitie om voor 2025 CO2-neutraal te zijn. “Al onze nieuwbouwpanden dienen ten minste BREEAM-NL ‘Very Good’ gecertificeerd te worden”, vertelt Van Delden. “Bovendien worden de gebouwdaken ingevuld met PV-panelen. Zo wordt de grond dubbel gebruikt: enerzijds door er een functioneel gebouw neer te zetten en anderzijds door hetzelfde oppervlak te benutten voor duurzame energieopwekking.” Wijgerse: “Andere maatregelen die bijdragen aan de BREEAM-ambitie zijn bijvoorbeeld een efficiënte afvalscheiding, de aanwezigheid van ecologische voorzieningen, hoogwaardige isolatie én de integratie van LED-verlichting.”

Projectfase 1 wordt in september opgeleverd. “Inmiddels worden ook de voorbereidingen getroffen voor fase 2 (ca. 30.000 m2), die wordt verhuurd aan Mantel fietsen & onderdelen. Aansluitend worden de 3e en 4e fase (ca. 60.000 m2) gerealiseerd.”   

Projectinfo 

Hoogwaardige gebouwschil
‘Dressed by Cladding’. Dit label van Cladding Partners gaat absoluut op voor het nieuwe distributiecentrum van VGP in Nijmegen. “Wij zijn verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van de stalen dakplaten en sandwich gevelelementen”, vertelt Jeroen van der Velden, hoofd projectmanagement bij Cladding Partners. “Inclusief bijbehorende garanties en onderhoudscontracten en met maximaal oog voor duurzaamheid, functionaliteit en uitstraling.”

Op het dak van de nieuwbouw zijn stalen warmdakplaten uit de 135R/930-serie gemonteerd. “Uniek aan deze dakplaten zijn de ontwateringsgaatjes, die voorkomen dat staand water in de dakplaten kan achterblijven. Lekkages achteraf zijn hierdoor niet aan de orde.” Voor de gevels is gekozen voor geïsoleerde Kingspan sandwichpanelen met een QuadCore hardschuim isolatiekern. “Deze panelen zijn uitgevoerd in blank aluminium (RAL 9006), grijs aluminium (RAL 9007), emerald green en beige grey, in een specifieke verdeling. Daarmee sluiten we perfect aan bij de esthetiek die de architect en eindgebruiker voor ogen hadden.”

VGP Park Nijmegen Gebouw B is het eerste project dat Cladding Partners voor Willy Naessens Nederland realiseerde. De samenwerking is uitstekend verlopen, benadrukt Van der Velden. “Graag bedanken wij de hoofdaannemer voor het vertrouwen.”

Projectinfo 

Onlosmakelijk verbonden 

Willy Naessens en JM van Delft & zn. zijn al jaren onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Al 6 jaar lang bouwt de gevelbouwer mee aan diverse toffe projecten. Dit keer hebben beide partijen hun handen ineen geslagen voor de bouw van het strategische en logistieke ‘VGP Park’ te Nijmegen. 

Fase 1 van dit logistieke park is reeds door de gevelbouwer opgeleverd. Op dit moment wordt er door JM van Delft & zn. dan ook druk geëngineerd voor de bouw van fase 3 (gebouw C), waarvoor zij net zoals voor fase 1 diverse aluminium gevelelementen zal leveren en monteren. 

J.M. van Delft & zn is onder andere specialist in het ontzorgen van haar klanten bij grootschalige logistieke panden, zoals hier bij VGP Park. Naast logistieke specialisten heeft J.M. van Delft specialisten voor ieder denkbaar project in staal of aluminium.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details