Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Brut aluminium geeft Sluishuis een bijzondere, natuurlijke uitstraling

Barcode-Architects_Sluishuis_08-scaled kopiëren
Zowel de gevelcassettes als de ramen, deuren en schuifpuien van het Sluishuis worden uitgevoerd in onbehandeld aluminium, dat op een natuurlijke wijze oxideert. (Beeld: Barcode Architects)

Tekst | Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | Kawneer

26 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Zowel de gevelcassettes als de ramen, deuren en schuifpuien worden uitgevoerd in onbehandeld aluminium, dat op een natuurlijke wijze oxideert. De aluminium ramen, deuren en schuifpuien worden geleverd en gemonteerd door gevelbouwer Facédo, dat net als de architectencombinatie koos voor de profielsystemen van Kawneer.

“In het voortraject hebben wij samen met het tenderteam van VORM Bouw/BESIX de esthetische en technische wensen en eisen voor de gevel geïnventariseerd”, vertelt Bas Aarts, Architectural Consultant bij Kawneer Benelux. “Vervolgens hebben we onderzocht hoe de gevel van het gebouw op deze locatie zo slim en efficiënt mogelijk opgebouwd kan worden, zonder aan de wensen en eisen te tornen. Sluishuis wordt in het water gerealiseerd, waardoor van een traditionele bouwlocatie geen sprake is. Daarom bouwt Facédo alle ramen, deuren en schuifpuien al in de HSB-fabriek van VIANEN in Montfoort in. Alle producten worden kant-en-klaar en just-in-time op het project aangeleverd en direct verwerkt.”

Hoge thermische, akoestische en wind- en waterdichtheidseisen

Op basis van de thermische, akoestische en wind- en waterdichtheidseisen heeft Kawneer de best passende profielsystemen en glassoorten voor dit project geadviseerd. “In Sluishuis worden zowel kozijnen met draaikiepramen als deuren toegepast”, vertelt Aarts. “Op het gebied van wind- en waterdichtheid presteren draaikiep­ramen aanzienlijk beter dan standaard deuren. Daarom zijn – behoudens de plint – op nagenoeg alle verdiepingen draaikiepramen in plaats van deuren toegepast. Ook voor de toegang naar de balkons. Bewoners krijgen hierdoor de kiepfunctie cadeau; een veelgebruikte functie om ruimtes op natuurlijke wijze te ventileren.”

Sluishuis wordt het eerste project waarin de AA 5110 schuifpui op deze grote schaal wordt toegepast.

Nieuwste Kawneer schuifpuien

Voor de ramen en deuren is gekozen voor het modulair opgebouwde en compleet C2C-gecertificeerde aluminium RT 72 Reflex raam- en deursysteem van Kawneer, waarin zowel de profielen, het beslag als alle toebehoren tot en met de oppervlaktebehandeling zijn inbegrepen. “Ook is onze aluminium schuifpui toegepast”, aldus Aarts. “Gekozen is voor onze nieuwe AA 5110 schuifpui, die zich onderscheidt door uitstekende thermische eigenschappen, een hoge wind- en waterdichtheid én een hoge systeemstijfheid. Sluishuis wordt het eerste project waarin de AA 5110 schuifpui op deze grote schaal wordt toegepast.”

Op verzoek van de architecten wordt de buitenzijde van alle kozijnen uitgevoerd in brut aluminium. De binnenzijde van de kozijnen – waar zich de bewegende beslagonderdelen bevinden – wordt wel voorzien van een oppervlaktebehandeling. “De binnenzijde wordt blank geanodiseerd, zodat een optimale kwaliteit én functionaliteit ook op lange termijn geborgd kunnen worden.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details