Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
BREEAM ‘Outstanding’ ‘Het was  bouwen op vijfsterrenniveau!’
Het eerste distributiecentrum op Borchwerf met BREEAM ‘Outstanding’.

BREEAM ‘Outstanding’ ‘Het was bouwen op vijfsterrenniveau!’

Op het Roosendaalse bedrijventerrein Borchwerf verrees een modern en hoogwaardig logistiek distributiecentrum. Het warehouse werd ontwikkeld en gerealiseerd volgens de normen van BREEAM ‘Outstanding’. Een serieuze uitdaging onder de gegeven omstandigheden.

Tekst | Liliane Verwoolde   Beeld | Bokckmans nv

Van Dam Invest kocht het perceel van 3,9 ha aan. Vervolgens ging zij op zoek naar een bouwbedrijf dat hier een hedendaags distributiecentrum op kon zetten conform de eisen van BREEAM ‘Outstanding’. In dat geval werd zij eigenaar van het eerste gebouw op het Roosendaalse industrieterrein Borchwerf met deze hoogste milieuclassificering. Het werd een dc van ruim 24.000 m² met 4.000 m² mezzanine en links en rechts twee kantoorblokken, samen van zo’n 1.200 m².

BREEAM ‘Outstanding’

Voor het Belgische bouwbedrijf Bolckmans was bouwen volgens de normen van BREEAM ‘Very Good’ al aan de orde van de dag. Maar BREEAM ‘Outstanding’ in combinatie met een strak budget werd toch een serieuze uitdaging. Gunter Vermeulen, commercieel manager van Bockmans, licht dit toe. “Door het budget waren we genoodzaakt om te kiezen voor gasverwarming. Maar dit ging uiteraard ten koste van veel BREEAM-punten, die we enkel konden compenseren door op alle andere items een tien te scoren. De impact van het gebouw ten opzichte van de omgeving, het spoelwater in de toiletten, de perfecte scheiding van fiets-, auto- en vrachtverkeer, het aantal verkeersbewegingen, het afvalbeheer, alles moest perfect, om nog niet te spreken van de bijbehorende papiermassa’s. Het was bouwen op vijfsterrenniveau!”   

Geoliede machine

Behalve de BREEAM-uitdaging was er nog de krappe bouwtijd. In tien maanden moest het dc klaar zijn voor gebruik. “Bij dit soort uitdagingen plukken we de vruchten van een doorgewinterd bedrijf. Bolckmans is van origine een staalbedrijf. We werken al twintig jaar met BIM en bereiden onze projecten voor tot op de bout nauwkeurig. In feite bouwen we elk pand eerst op het scherm en vervolgens in de praktijk. Dat merk je aan alles. Projecten lopen bij ons als geoliede machines. Dat maakte de tien maanden in Roosendaal uitstekend haalbaar.”

Kernwaarden

Als onderlegger voor haar bouwprojecten hanteert Bolckmans drie kernwaarden. Zo eist zij van alle samenwerkingspartners betrokkenheid. Ontwikkelaar, architect en toeleveranciers zijn vanaf het eerste moment betrokken en geven bij elke stap aan of deze voor hen goed voelt. De tweede kernwaarde is kritisch zijn naar elkaar. “Iets is niet goed omdat je het al twintig jaar doet”, zegt Vermeulen hierover. “Inzichten en technieken veranderen. Als iedereen eerlijk zegt hoe hij er tegenaan kijkt, volgt als vanzelf onze derde kernwaarde, trots. We willen trots zijn op elk gebouw dat we neerzetten.” En hoe zit het in Roosendaal met die trots? “Uitstekend! Het dc is gunstig gelegen, het heeft een eigen, strakke uitstraling en er is gebouwd met respect voor het milieu.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Invest Antwerpen
Architect Stripes Architect, Eindhoven
Constructeur en aannemer Bolckmans, Hoogstraten (B)
Installaties Van Dijnsen, Breda
Bouwsom € 13 miljoen
Bouwperiode september 2019 – april 2020


Projectinfo

Decoratieve gevelbanden

Distributiecentrum Braak heeft gevels van formaat. Het strakke stramien van de sandwichpanelen wordt aantrekkelijk doorbroken door decoratieve gevelbanden van een aluminiumcomposiet, geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd door Kempen Composiet.

Bij gesprekken over de decoratieve gevelbanden hanteert Kempen Composiet een vaste werkwijze. Ze informeert over de mogelijkheden van aluminium composiet en neemt vervolgens opdrachtgever, architect en aannemer mee in het ontwerpproces, net zo lang tot iedereen zich in het ontwerp kan vinden.

Aluminium composiet bestaat uit een kunststof kern (3,0 mm), aan weerszijden bekleed met aluminium (0,5 mm). Verwerking van het composiet gebeurt vanaf de achterzijde, waardoor het zich leent voor fraaie, strakke, maar ook gebogen vormen in elke gewenste kleur. Bij Braak is gekozen voor een lijnenspel, veelal recht en bij de entree taps toelopend. Rob Vissers, directeur van Kempen Composiet, is trots op het resultaat. “De gevelbanden zijn geheel in eigen beheer gerealiseerd – van engineering tot montage – en geven het pand cachet.”


Projectinfo

Natte betonmortel volgens BREEAM

Met de hoge eisen die gelden voor BREEAM moest Bolckmans bij de selectie van haar toeleveranciers zorgvuldig te werk gaan. Alleen leveranciers die konden voldoen aan de eisen van BREEAM en in het bezit waren van het CSC-certificaat en gunstige LCA-rapporten kwamen in aanmerking. Zo werd Jansen Beton de toeleverancier van de natte betonmortel.

Circulair ondernemen is bij Jansen Beton al lang een toonaangevend begrip. Zij behoort tot de voorlopers van de CO2-prestatieladder en heeft meerdere certificeringen op milieugebied. Met de papieren zat het dus wel goed, toch was de praktische uitvoering een uitdaging. “Alle leveringen moesten aan hoge specificaties voldoen”, vertelt Toon Verbraak, projectleider van Jansen Beton. “Bovendien moest het transport perfect aansluiten en verantwoord geregeld zijn.” Dankzij een gedegen voorbereiding verliep het project vlot en probleemloos. “Bolckmans is sterk in de voorbereiding van projecten. Met de uitgebreide voorinformatie en veelvuldig telefonisch overleg kon het eigenlijk alleen maar goed gaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details