Hollander Techniek is verantwoordelijk voor de disciplines elektrotechniek en werktuigbouw in het nieuwbouwproject van Bredenoord.

01:07
27-11-2019

Bredenoord Apeldoorn | Duurzame elektrotechniek en werktuigbouw voor nieuwbouw van leverancier in energiesystemen

Familiebedrijf Hollander Techniek, met vestigingen in Apeldoorn, Almere, Amersfoort en Almelo, focust al 45 jaar op de realisatie van integrale technische oplossingen op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, beveiliging, ICT, zwembadtechniek, industriële automatisering, robotisering en retailtechniek.

“We helpen klanten met de (her)ontwikkeling van gebouwen, procesoptimalisaties en verschillende store solutions. We voeren al jarenlang service- en onderhoudswerkzaamheden uit voor de firma Bredenoord uit Apeldoorn, één van onze trouwe klanten. Bovendien zijn we verantwoordelijk voor de aanpassingen aan hun gebouwgebonden installaties”, licht projectleider utiliteit Marcel Pieper toe. “Daarom maken we ook deel uit van het bouwteam voor de realisatie van de nieuwbouw van Bredenoord, bestaande uit een werkplaats, magazijn en kantoorruimtes. In een eerste fase werkten onze adviseurs elektrotechniek en werktuigbouw samen met andere partners een compleet ontwerp uit. Daarna integreerden onze engineers alle bouwkundige elementen, alsook de proces- en gebouwgebonden installaties in een 3D-Revitmodel, dat de basis vormt voor de uitvoering door ons projectteam, bestaande uit twee projectleiders en werkvoorbereiders, BIM-modelleurs en software engineers voor de meet- en regeltechniek.”

In december 2019 moet de nieuwbouw volledig opgeleverd zijn. De monteurs en onderaannemers zijn dan ook druk bezig met de montage van de verschillende duurzame elementen. “Zo zullen de kantoren en productiehal bijna het hele jaar door gekoeld en verwarmd worden door middel van een lucht/water-warmtepompinstallatie. De regeltechniek van Priva in combinatie met de Cloud Energy Optimizer moet ervoor zorgen dat de klimaatinstallatie op basis van de 24-uurs weersvoorspelling gestuurd wordt en benut de warmtecapaciteit in het gebouw om een aangenaam en energie-efficiënt binnenklimaat te creëren. Het bouwteam koos ook voor LED-verlichting en zonnepanelen”, geeft de projectleider aan. “Bij de uitvoering van dit project zijn heel wat partijen betrokken. Een goede samenwerking tussen de klant, leveranciers, hoofdaannemer Nikkels en alle meewerkende partners was cruciaal voor een vlot en nauwkeurig verloop van de werkzaamheden.”

Hollander Techniek is ook betrokken bij heel wat andere projecten, waaronder het Global Foods Innovation Centre van Unilever (Wageningen), de nieuwbouw van het Hermann Wesselink College (Amstelveen) en de verbouwing van het crematorium in Almere.

Tekst | Johan Debaere Beeld | Hollander Techniek en Robin Britstra Fotografie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Nieuwe brandstof- en werkplaatsinstallatie voor Bredenoord

Het Apeldoornse Hamer is verantwoordelijk voor de brandstofinstallatie en werkplaatsinrichting in de nieuwbouw van Bredenoord.

 “We installeren de brandstofvoorzieningen en tanks, de leidingen en haspels voor smeermiddelen, perslucht en koelvloeistof en de hogedruk reinigingsinstallaties voor de wasplaatsen. Daarnaast monteren we de uitlaatgasafzuigsystemen voor het testdraaien van de aggregaten. Een radiografische handmodule zorgt ervoor dat de mond of kap direct boven een uitlaat gepositioneerd kan worden. Ook het tankregistratiesysteem en de besturingstechniek zijn van onze hand”, zegt commercieel directeur John Dijkman. “Alle installaties werden in het bouwteam samen met Bredenoord, de bouwkundig aannemer en de installateur van de gebouwgebonden installaties bepaald, door ons ontworpen en met BIM in het virtuele gebouw geprojecteerd.”

 Familiebedrijf Hamer, opgericht in 1938, is een totaalaanbieder in de utiliteit, industrie, automotive, brandstofvoorziening, chemische sector en voedingsindustrie. De firma met vestigingen in Nederland en België ontwerpt, installeert en onderhoudt technische installaties. “Al jaren maken Hamer en Bredenoord gebruik van elkaars diensten. Het was dan ook vanzelfsprekend dat ze ons benaderden voor de realisatie van de bedrijfsmatige technische installaties in hun nieuwbouw”, stelt Dijkman. “Dit project is een mooie uitdaging, waarin onze expertise maximaal tot haar recht komt. We zijn een paar weken voor de bouwvakvakantie met de uitvoering gestart en momenteel zijn zes medewerkers fulltime op de bouwplaats actief. Eind 2019 moeten onze werkzaamheden afgerond zijn.”

Het Apeldoornse Hamer is verantwoordelijk voor de brandstofinstallatie en werkplaatsinrichting in de nieuwbouw van Bredenoord.

Stedenbouw partners