Brede School
02:01
07-12-2018

Brede School, St. Jansteen | Een multifunctioneel gebouw

In mei 2018 is de nieuwbouw van de Brede School in St. Jansteen afgerond. Het is een multifunctionele accommodatie geworden die aan de hedendaagse eisen voldoet. 

In totaal moeten zo’n 210 kinderen gebruikmaken van deze basisschool en de bijbehorende kinder- en peuteropvang. Het oude pand was echter verouderd en te klein geworden voor dit aantal leerlingen. Omdat ook de inpandige gymzaal op de nominatie stond om te worden vernieuwd, werd besloten dan alles maar te vervangen door nieuwbouw. “Nu staat er een geïntegreerd bouwwerk met alle functionaliteiten, van leslokalen tot gymzaal”, vertelt Kenneth van Rie, projectleider bij hoofdaannemer De Caluwé & Broekaart. “Met uitzondering van parkeerterrein en schoolplein hebben wij alles zelf gerealiseerd. Een flinke klus van 2.300 m² BVO.” 

Brede School

Buitenzijde atrium.

Indeling
Achter de hoofdingang ligt een centrale gang met de gymzaal aan de ene en het tweelaagse schoolgebouw aan de andere zijde. Daar zijn negen klaslokalen, verspreid over beide verdiepingen. Op de begane grond een atrium met daarachter een bibliotheek. Op deze bouwlaag bevinden zich ook de docentenkamer en verschillende kinder- en peuteropvangruimten. In de gang met leslokalen zijn er op de verdieping drie leerpleinen met pc-voorzieningen waar tien scholieren tegelijk kunnen werken. Op de begane grond is er nog zo’n leerplein. Door de glazen puien van de klaslokalen zijn ze goed zichtbaar voor de leerkrachten. Achter het schoolgebouw ligt een royaal schoolplein met speeltoestellen, skelterbaan en pannakooi; in een afgeschermd gedeelte kunnen de allerkleinsten ongehinderd spelen.

Constructie
Omdat het pand middenin een woonwijk staat, is de schoolfundering trillingvrij geboord. Voor de sportzaal kon volstaan worden met een in het werk gestorte betonvloer als fundament. Het bouwwerk zelf bestaat uit een skelet van dragende kalkzandsteen muren. “Bij de lokalen zijn wel stalen kolommen en balken toegepast vanwege de grote overspanning. Dit om een flexibele indeling en grote openingen mogelijk te maken. De gymzaal wordt overigens gevormd door een volledig stalen constructie met kalkzandsteen muren zonder dragende functie, die tussen de kolommen gelijmd zijn”, aldus Van Rie. Op de begane grond liggen geïsoleerde prefab kanaalplaatvloeren met luchtkanalen, en op de verdieping en het dak betonnen breedplaatvloeren. Het dak van de gymzaal bevat verder een stalen dakplaat met daarop Derbigum-bedekking, evenals 80 zonnepanelen.

Brede School

Ronde vormen.

Vormgeving en materiaalgebruik
Opvallend zijn alle ronde vormen en schuine hoeken. Iets waar de projectleider niet altijd blij mee was. “Vooral om het metselwerk van de buitenmuren, de kalkzandsteenconstructie en aansluitingen met kozijnen en zetwerken zodanig uit te voeren dat de gevel die rondingen kreeg. Een flinke uitdaging, maar het lukte.” 

Het bouwwerk moest ook zoveel mogelijk natuurlijke en onderhoudsvriendelijke materialen bevatten. Dat resulteerde in een schoolgebouw met gevels waar houten delen en zandkleurig en groengeglazuurd baksteen elkaar afwisselen. En een gymzaal met keramisch gebakken dakpannen als verticale gevelbekleding. Overal hardsteen dorpels en gevellijsten, buitenkozijnen en -deuren van aluminium, houten binnenkozijnen, nagenoeg overal marmoleumvloeren en epoxyvloeren in toilet- en kleedruimten. 

Brede School

Speeltoestellen.

Frisse School
Zoals tegenwoordig gebruikelijk moest de school eveneens aan het Frisse Scholen concept voldoen, met een goed binnenmilieu en een lage energierekening. Kortom, met aandacht voor energie, lucht, temperatuur, licht en geluid. Daarom zijn overal transparante delen met HR++ beglazing toegepast, evenals veel glas in de lokalen zelf, zoals draaikiepramen en klepraampjes die leerkrachten makkelijk kunnen openen. Daarnaast heeft elk klaslokaal een ventilatiebox aan het plafond met een eigen luchttoe- en -afvoer en daaraan gekoppeld een verwarmingssysteem. “Alhoewel niet superinnovatief is het bouwwerk beslist een schoolgebouw van nu geworden”, vindt Van Rie.     

Brede School

Gymzaal.

Brede School

Leerplein.

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: De Caluwé & Broekaart B.V.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Roofstoreconcept biedt alles voor platte daken
De Jager-Tolhoek heeft de dakkoepels geleverd aan de Brede School in St. Jansteen. Deze maken deel uit van het unieke, door het bedrijf zelf bedachte roofstoreconcept.

De Jager-Tolhoek is gespecialiseerd in hout- en bouwmaterialen en een belangrijke leverancier aan professionals in de bouw en aan particulieren in Zuid-West-Nederland. Het bedrijf bestaat al ruim 90 jaar en beschikt inmiddels over een hoofdvestiging in Goes en drie bouwshops in de regio. Sinds 2005 is de firma onderdeel van de Franse multinational Saint-Gobain.

“Met ons team van 42 professionals vormen wij een platte organisatie en krijgen klanten een vast aanspreekpunt”, vertelt adjunct-directeur Martin Hol. “En dankzij ons eigen wagenpark is onze logistiek eveneens prima geregeld. Bovendien voldoen veel van onze producten aan duurzaamheidslabels als FSC en Green Works.” Aan de Brede School in St. Jansteen heeft het bedrijf diverse hout- en plaatmaterialen geleverd, evenals meerdere kunststof Velux lichtkoepels. Deze maken deel uit van het zogenaamde ‘roofstoreconcept’. Hol: “Als innovatief bedrijf hebben wij dit concept zelf ontwikkeld. Het houdt in dat al het benodigde materiaal voor het maken van platte daken bij ons verkrijgbaar is. Van lichtkoepels en dakbedekkingsmateriaal inclusief alle accessoires tot boeiborden en regenpijpen. Een totaalpakket voor aannemer en professionele dakdekker.”


Afdichting spouwen
Bij de nieuwbouw van de Brede School in Sint Jansteen heeft Van Tatenhove Kelderafdichting uit Gapinge (Zeeland) de spouwen afgedicht. In Nederland zijn er niet veel bedrijven die dit werk doen.

Directeur Peter van Tatenhove legt uit wat zijn bedrijf bij de Brede School heeft gedaan. “Om te voorkomen dat er regenwater in de spouw tussen de muren komt, hebben we op de begane grond de aansluiting van de betonvloer met het opgaande metselwerk afgedicht. Rondom het hele gebouw, dus inclusief de gymzaal. Daarvoor hebben we tijdens de constructiefase Deuxan, een bitumen-emulsie, aangebracht. Aan de binnenzijde tussen de betonvloer en de buitenzijde van het binnenblad, dat op 20 cm van de buitenmuur ligt, hebben we de naad afgedicht door de emulsie via een pomp onder 7 Bar in de naad te spuiten.” Van Tatenhove maakt graag gebruik van dit afdichtingsproduct van het Duitse Koster. Het maakt alles volledig waterdicht, is snel toepasbaar en gaat langer mee (10 jaar garantie). Tevens is de emulsie wortelwerend zodat er geen wortels in de voegen kunnen komen. Naast spouwmuren is het product ook toepasbaar op kelderwanden en parkeerdekken.


Grondwerk op maat
Van den Manacker Transport uit Hulst houdt zich naast transport bezig met grond- en infrawerk. Voor de Brede School in St. Jansteen heeft het bedrijf het grondwerk uitgevoerd.

“Hiervoor hebben wij een bouwput uitgegraven van 20 bij 70 m en 80 cm diep”, zegt uitvoerder Stefan van Damme. “Op de uitgegraven zandbodem heeft de bouwkundig aannemer vervolgens funderingsbalken aangebracht van in het werk gestort beton.” Verder heeft Van den Manacker het schoolplein van circa 1.300 m² gerealiseerd. Daarvoor is eerst het cunet uitgegraven en daarop een fundering van 25 cm menggranulaat aangebracht. Daarbovenop kwamen nog 5 cm zand en 6 cm dikke tegels van 0,60 bij 0,60 m. Van Damme: “Ook hebben wij de riolering van het schoolgebouw en schoolplein, inclusief afwateringssysteem, aangelegd. Dit systeem reguleert de ontwatering. Via kolken wordt regenwater afgevoerd naar de riolering.” Op dit plein heeft het bedrijf eveneens alle groenvoorzieningen en een kunstgras voetbalveldje aangelegd. “Vooral bijzonder waren alle bochten in het project, waardoor veel zaagwerk nodig was. Maar het resultaat mag er zijn. Mede dankzij het feit dat wij altijd met de opdrachtgever meedenken, flexibel zijn en passende oplossingen zoeken”, aldus Van Damme.

Brede School

Aanleg kleuterplein.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Hulst
Ontwerp VG Architecten
Advies constructie VG Architecten
Uitvoering Bouwbedrijf de Caluwé & Broekaart B.V.
Installaties Loodgietersbedrijf van Damme & van de Vijver B.V. (verwarming, ventilatie, riool) Installatie Techniek Zeeland B.V. (elektra, data en beveiliging)
Bouwkosten 2,8 miljoen
Bouwperiode april 2017 – mei 2018

Depot Boijmans Van BeuningenLogistiek centrum Hoogvliet