Brede School
02:01
07-12-2018

Brede School, St. Jansteen | Een multifunctioneel gebouw

In mei 2018 is de nieuwbouw van de Brede School in St. Jansteen afgerond. Het is een multifunctionele accommodatie geworden die aan de hedendaagse eisen voldoet. 

In totaal moeten zo’n 210 kinderen gebruikmaken van deze basisschool en de bijbehorende kinder- en peuteropvang. Het oude pand was echter verouderd en te klein geworden voor dit aantal leerlingen. Omdat ook de inpandige gymzaal op de nominatie stond om te worden vernieuwd, werd besloten dan alles maar te vervangen door nieuwbouw. “Nu staat er een geïntegreerd bouwwerk met alle functionaliteiten, van leslokalen tot gymzaal”, vertelt Kenneth van Rie, projectleider bij hoofdaannemer De

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: De Caluwé & Broekaart B.V.
Projectinfo

Roofstoreconcept biedt alles voor platte daken
De Jager-Tolhoek heeft de dakkoepels geleverd aan de Brede School in St. Jansteen. Deze maken deel uit van het unieke, door het bedrijf zelf bedachte roofstoreconcept.

De Jager-Tolhoek is gespecialiseerd in hout- en bouwmaterialen en een belangrijke leverancier aan professionals in de bouw en aan particulieren in Zuid-West-Nederland. Het bedrijf bestaat al ruim 90 jaar en beschikt inmiddels over een hoofdvestiging in Goes en drie bouwshops in de regio. Sinds 2005 is de firma onderdeel van de Franse multinational Saint-Gobain.

“Met ons team van 42 professionals vormen wij een platte organisatie en krijgen klanten een vast aanspreekpunt”, vertelt adjunct-directeur Martin Hol. “En dankzij ons eigen wagenpark is onze logistiek eveneens prima geregeld. Bovendien voldoen veel van onze producten aan duurzaamheidslabels als FSC en Green Works.” Aan de Brede School in St. Jansteen heeft het bedrijf diverse hout- en plaatmaterialen geleverd, evenals meerdere kunststof Velux lichtkoepels. Deze maken deel uit van het zogenaamde ‘roofstoreconcept’. Hol: “Als innovatief bedrijf hebben wij dit concept zelf ontwikkeld. Het houdt in dat al het benodigde materiaal voor het maken van platte daken bij ons verkrijgbaar is. Van lichtkoepels en dakbedekkingsmateriaal inclusief alle accessoires tot boeiborden en regenpijpen. Een totaalpakket voor aannemer en professionele dakdekker.”


Afdichting spouwen
Bij de nieuwbouw van de Brede School in Sint Jansteen heeft Van Tatenhove Kelderafdichting uit Gapinge (Zeeland) de spouwen afgedicht. In Nederland zijn er niet veel bedrijven die dit werk doen.

Directeur Peter van Tatenhove legt uit wat zijn bedrijf bij de Brede School heeft gedaan. “Om te voorkomen dat er regenwater in de spouw tussen de muren komt, hebben we op de begane grond de aansluiting van de betonvloer met het opgaande metselwerk afgedicht. Rondom het hele gebouw, dus inclusief de gymzaal. Daarvoor hebben we tijdens de constructiefase Deuxan, een bitumen-emulsie, aangebracht. Aan de binnenzijde tussen de betonvloer en de buitenzijde van het binnenblad, dat op 20 cm van de buitenmuur ligt, hebben we de naad afgedicht door de emulsie via een pomp onder 7 Bar in de naad te spuiten.” Van Tatenhove maakt graag gebruik van dit afdichtingsproduct van het Duitse Koster. Het maakt alles volledig waterdicht, is snel toepasbaar en gaat langer mee (10 jaar garantie). Tevens is de emulsie wortelwerend zodat er geen wortels in de voegen kunnen komen. Naast spouwmuren is het product ook toepasbaar op kelderwanden en parkeerdekken.


Grondwerk op maat
Van den Manacker Transport uit Hulst houdt zich naast transport bezig met grond- en infrawerk. Voor de Brede School in St. Jansteen heeft het bedrijf het grondwerk uitgevoerd.

“Hiervoor hebben wij een bouwput uitgegraven van 20 bij 70 m en 80 cm diep”, zegt uitvoerder Stefan van Damme. “Op de uitgegraven zandbodem heeft de bouwkundig aannemer vervolgens funderingsbalken aangebracht van in het werk gestort beton.” Verder heeft Van den Manacker het schoolplein van circa 1.300 m² gerealiseerd. Daarvoor is eerst het cunet uitgegraven en daarop een fundering van 25 cm menggranulaat aangebracht. Daarbovenop kwamen nog 5 cm zand en 6 cm dikke tegels van 0,60 bij 0,60 m. Van Damme: “Ook hebben wij de riolering van het schoolgebouw en schoolplein, inclusief afwateringssysteem, aangelegd. Dit systeem reguleert de ontwatering. Via kolken wordt regenwater afgevoerd naar de riolering.” Op dit plein heeft het bedrijf eveneens alle groenvoorzieningen en een kunstgras voetbalveldje aangelegd. “Vooral bijzonder waren alle bochten in het project, waardoor veel zaagwerk nodig was. Maar het resultaat mag er zijn. Mede dankzij het feit dat wij altijd met de opdrachtgever meedenken, flexibel zijn en passende oplossingen zoeken”, aldus Van Damme.

Brede School

Aanleg kleuterplein.

Stedenbouw partners

Depot Boijmans Van BeuningenLogistiek centrum Hoogvliet